5 weken zwanger

De lengte van de embryo bij 5 weken zwangerschap: 2 mm

Wat kan je verwachten bij 5 weken zwangerschap?

Het embryo zit nu goed vast aan de baarmoederwand. De ene helft vormt zich tot een placenta (moederkoek), de andere helft zal baby worden. De placenta zorgt gedurende de hele zwangerschap voor de uitwisseling tussen jou en de baby. Bloed van jou loopt door de placenta langs het bloed van de baby. In principe mengt het bloed van jou en de baby niet. Het stroomt alleen heel erg dicht langs elkaar waardoor zuurstof en voedingsstoffen van jou bloedbaan in de bloedbaan van de baby kunnen komen, en de baby zijn afvalstoffen weer kan doorgeven aan jou zodat jij deze kan uitplassen.

Als je niet zwanger zou zijn geweest, zou je deze week ongesteld zijn geworden. Zwangerschapstesten laten nu waarschijnlijk een positieve test-uitslag zien. Hoe geconcentreerder de urine, hoe eerder de zwangerschapstest positief zal uitslaan. Het is daarom verstandig om de test te doen met ochtend urine, de eerste urine die je 's ochtends uit plast.

Tips als je 5 weken zwanger bent:

  • Is de test negatief, maar heb je zelf het idee dat je zwanger bent? Herhaal de test volgende week nogmaals. Het kan zijn dat je wat later bent bevrucht, en de test pas later deze week een positieve uitslag geeft.
  • Slik je nog geen foliumzuur? Begin er vandaag nog mee! Foliumzuur is een andere naam voor vitamine B11. Helaas zit daar niet genoeg van in je eten. Zelfs niet als je heel gezond eet. Daarom is het belangrijk om tijdens de zwangerschap tabletten met foliumzuur te slikken. Als je foliumzuur slikt, heb je een kleinere kans dat je kindje een open ruggetje krijgt. Deze kans is ongeveer de helft kleiner dan wanneer je geen foliumzuur slikt. Je kunt het zonder recept kopen bij drogist of apotheek.