Kraamzorg

Samengevat

  • Schrijf je in bij kraamzorgbureau
  • Kraamzorg komt dagelijks een paar uur, de eerste 8 dagen na bevalling
  • Wordt vergoedt door verzekering

Een kraamverzorgster komt tijdens de kraamweek jullie een aantal uren per dag helpen. Ze helpt bij het verzorgen van de baby, de voedingen en zorgt er voor dat jij kan herstellen van de zwangerschap en bevalling. Daarnaast verricht zij medische controles en is een vraagbaak. Als je thuis bevalt assisteert de kraamverzorgster ons ook tijdens de bevalling.

Wat de kraamzorg doet

De ochtend zal altijd beginnen met een evaluatie van de nacht. Hoeveel heeft de baby geslapen, gedronken en gehuild? Hoe voelen jullie je? Vaak heb je na de nacht al een lijstje met vragen die je wilt stellen aan de kraamzorg. Zij zal deze vragen allemaal beantwoorden.

Daarna zal zij de controles bij jou verrichten zoals het beoordelen van de baarmoederhoogte, bloedverlies en hartslag, het meten van je temperatuur en het inspecteren van eventuele hechtingen. Ook de baby zal zijn controleren, ze let hierbij op de ademhaling, kleur, temperatuur, drinkgedrag, hoeveelheid poep en plas en het indrogen van de navelstreng. Al deze controles zal zij noteren in de ‘GroeiGids’, deze dient als een medisch dossier van jou en de baby tijdens de kraamweek.

De overige uren zal zij besteden aan het begeleiden van de (borst)voeding en het de verzorging van de baby. Afhankelijk van jullie wensen en het aantal uren dat de kraamverzorgster bij jullie is, kan zij ook enkele huishoudelijke taken verrichten.

De kraamzorg die in deze periode bij jullie is werkt onder onze verantwoordelijkheid, omdat wij medisch eindverantwoordelijk zijn voor het verloop van het kraambed. De kraamzorg zal ons daarom bellen als er iets niet goed gaat. Ook jullie kunnen ons altijd (dag en nacht) bellen op het spoed nummer (06–54788178) als jullie vragen hebben of denken dat er iets niet goed gaat.

Aantal uren

Standaard heeft iedere kraamvrouw recht op 49 uur kraamzorg. Tijdens de intake (rond 36 weken) zal het kraambureau beoordelen op hoeveel uren zorg je recht hebt. Dit is o.a. afhankelijk van je gezondheid, hoeveel hulp je thuis hebt en of je al andere kinderen hebt. Het minimum is 3 uur zorg per dag, en maximaal 10 uur per dag.

Kosten

Kraamzorg valt in de basisverzekering. Dit betekent dat elke verzekeraar kraamzorg vergoedt. Wel wordt er een standaard bijdrage gerekend, die je zelf zult moeten betalen. Als je een aanvullende verzekering hebt is de kans groot dat de eigen bijdrage vergoed wordt.

Welke kraamverzorgster?

Je kunt je aanmelden bij een kraamzorgbureau of bij een zelfstandig werkende kraamverzorgster.

Een kraamzorgbureau is een organisatie waar meerdere kraamverzorgsters werken. Als je je bij hen inschrijft zal je een of meerdere kraamverzorgsters van die organisatie jullie begeleiden tijdens de kraamweek.

Een zelfstandig werkende kraamverzorgster, is vaak een ervaren kraamzorg die alleen werkt en zelf de gehele week bij je aanwezig zal zijn.

Aanmelden

Meld je aan bij een kraamzorgbureau of kraamverzorgster als je tussen de 12–18 weken zwanger bent. Het is verstandig bij aanmelding altijd na te vragen of zij een contract hebben met jouw zorgverzekeraar.

Vind een kraamzorg(st)er in Amsterdam