16 weken zwanger

De lengte van jouw baby bij 16 weken zwangerschap is: 15 cm
Het gewicht van jouw baby bij 16 weken zwangerschap is: 120 gram

Hoe ontwikkelt je baby zich rond 16 weken zwangerschap?

Jullie baby krijgt steeds meer controle over zijn eigen bewegingen. Een baby kan nu al dingen vastpakken zoals zijn voeten of de navelstreng. Doordat er om de navelstreng een dikke geleiachtige substantie zit kan de baby gelukkig nooit de vaten in de navelstreng dichtknijpen. De hoeveelheid vruchtwater neemt steeds meer toe door veel plassen van de baby. Een baby plast nu iedere 45 minuten! De baby zal nu ook een slaap/waak ritme ontwikkelen, waarin de baby nu korte slaapjes met periodes van wakker zijn afwisselt.

Tips als je 16 weken zwanger bent:

  • Tijdens de eerste week na de bevalling komt de kraamverzorgster bij jullie thuis om te helpen bij het verzorgen van de baby. Ze verricht medische controles, fungeert als vraagbaak en zorgt ervoor dat je kan herstellen van de zwangerschap en de bevalling. Het lijkt misschien wat vroeg, maar het is belangrijk je nu al aan te melden bij een kraamzorgbureau of kraamverzorgster.
  • Kijk niet verbaasd op als ook je partner 's nachts slechter kan slapen vanaf nu... Veel vrouwen gaan namelijk snurken in de zwangerschap! Door de zwangerschapshormonen zwellen je slijmvliezen in o.a. je neus op. Helaas -voor je partner- is hier weinig aan te doen.