10 weken zwanger

De lengte van jouw baby bij 10 weken is: 4,5 cm
Het gewicht van jouw baby bij 10 weken is: 5 gram

Wat kun je verwachten bij 10 weken zwangerschap?

Je bent pas op ¼ van je zwangerschap, toch zijn de organen van de baby nu al bijna volledig gevormd. De komende maanden zullen ze verder ontwikkelen en groeien, maar de basis is nu al aangelegd! Het hartje van de baby is nu volledig gevormd en pompt bloed rond door het lichaam van de foetus. Het bloed wordt via de navelstreng door de placenta geleid waar het langs jouw bloed stroomt. Bloed van de moeder en baby zullen niet mengen, maar alleen langs elkaar stromen. Waarbij de foetus afvalstoffen afgeeft aan de circulatie van jou en jij zuurstof en voedingsstoffen afgeeft aan het bloed van de foetus.

Jouw lichaam past zich op verschillende manieren aan. Je baarmoeder heeft nu de grote van een grapefruit. En om de baby van voldoende zuurstof en voedingsstoffen te voorzien, neemt de hoeveelheid bloed in je lichaam neemt toe met 20 tot 40 procent. Gemiddeld dus zo'n 2 liter extra bloed in je vaten! Je bloedvaten zullen ook wat verwijden, zodat het de toegenomen hoeveelheid bloed kan verwerken. Misschien heb je dit al gemerkt doordat de vaten op je handen, benen en borsten daardoor opeens veel beter zichtbaar worden. (Hoe lichter je huidskleur hoe beter dit te zien is)

Tips als je 10 weken zwanger bent:

  • Het is verstandig om deze week te besluiten of je een Screening op down-, edwards- en patausyndroom (NIPT) wilt laten verrichten. Als je dit wilt, mail ons dan.
  • Je mag nu stoppen met het slikken van foliumzuur. Het is niet nodig om het langer te gebruiken, maar het is ook niet schadelijk als je dat wel doet. Stap eventueel over op het slikken van een multivitamine voor zwangere vrouwen? Zo weet je zeker dat je voldoende vitaminen binnen krijgt