36 weken zwanger

De lengte van jouw baby bij 36 weken zwangerschap is: 45 cm
Het gewicht van jouw baby bij 36 weken zwangerschap is: 2850 gram

Hoe ontwikkelt je baby zich bij de 36e week in je zwangerschap?

De baby is bijna helemaal ontwikkeld. Toch willen we liever dat de baby nog minimaal 1 week in de baarmoeder blijft. Kinderen die bij 36 weken worden geboren hebben vaak nog wat te weinig vet om zich warm te houden en hebben moeite om hun suikerspiegel in het bloed op pijl te houden. De baby moet dus nog even blijven zitten!

Wat kan je verwachten bij 36 weken zwangerschap?

De komende weken kun je de baby al wat voelen zakken, je kindje gaat dan indalen. Indalen betekent dat het hoofdje (of de billetjes, als je kindje in stuitligging ligt) zich dieper in je bekken duwt. Het indalen kan een vervelend gevoel geven. Je kindje draait het hoofdje net als een schroef steeds dieper in jouw bekken. Het hoofdje van je kindje is van bot en jouw bekken ook. Dat kan steken geven in je schaambot of in je vagina. Ook kan het een pijnlijk hard gevoel geven in je bekken. Soms voel je bij het indalen ook een soort weeën, de indalingsweeën. De baarmoeder trekt dan samen om je kindje te helpen bij het indalen. De baarmoeder geeft je kindje zo als het ware een zetje tegen de billen.

Tips als je 36 weken zwanger bent:

  • Heb je het kraampakket al ontvangen? Vaak ontvang je dit automatisch via je verzekering voordat je 36 weken zwanger bent. Vergoed je verzekering geen kraampakket? Koop het dan bij drogist, apotheek of thuiszorg winkel.
  • Mocht de kraamzorg nog geen contact met je hebben opgenomen, bel hen dan zelf voor een intake gesprek. Je kunt dan afspraken maken en aangeven wat je wensen zijn voor de kraamweek.
  • Voor de bevalling en het kraambed is het belangrijk dat je bed ca 65 cm hoog is. Om je bed te verhogen kun je klossen lenen bij een thuiszorg winkel. Zorg dat de klossen onder je bed staan voordat je 37 weken zwanger bent.