Na de Kraamweek

Samengevat

  • Onze zorg stopt als jij dat wilt
  • 6 weken na de bevalling, nagesprek op de praktijk
  • Seks en Anticonceptie
  • Consultatie bureau neemt zorg over

Een week na de bevalling heb je als ouders vaak voldoende informatie gekregen en genoeg vertrouwen om de baby alleen te verzorgen. Onze zorg en die van de kraamzorg is dan niet meer nodig. Dit is vaak een spannend moment om het ‘alleen’ te gaan doen als ouders, maar meestal ook een fijn gevoel om zelfstandig als gezin verder te gaan. We zien elkaar altijd nog tijdens de na–controle, zes weken na de bevalling.

Als het goed gaat met jullie en de baby zullen wij en de kraamzorg ongeveer 8 dagen na de bevalling de zorg beëindigen en niet meer bij jullie langskomen. Dit is vaak een spannend moment om het ‘alleen’ te gaan doen als ouders, maar meestal ook een fijn gevoel om zelfstandig als gezin verder te gaan.

Een week na de bevalling heb je als ouders vaak voldoende informatie gekregen en genoeg vertrouwen om de baby alleen te verzorgen. Onze zorg en die van de kraamzorg is dan niet meer nodig. Vanaf de 8e dag na de bevalling neemt de huisarts de zorg van ons over. Mocht jij of de baby ziek worden kun je vanaf dit moment de huisarts weer bellen. Het consultatiebureau neemt de algemene zorg over met betrekking tot voedingen, gewicht en vaccinaties van je baby. Wanneer je de eerste 6 weken na de bevalling vragen hebt die betrekking hebben op de bevalling of het kraambed mag je ons altijd bellen!

“Wil je hulp bij het leren begrijpen van je baby?
Schakel Ineke van Straeten in voor een babyconsult!!”

Na-controle, 6 weken na de bevalling

Vind je het fijn om de bevalling nog een keer na te bespreken, heb je klachten of vind je het gewoon leuk om de baby te showen, kom dan op na-controle op de praktijk. Tijdens dit gesprek van ongeveer 30 minuten, zullen we de bevalling nabespreken en de door ons geleverde zorg evalueren. Ook controleren we je bloeddruk, gewicht en ijzergehalte. Als je nog klachten hebt aan je litteken zullen we ook het herstel hiervan beoordelen. En natuurlijk vinden we het erg leuk om dan je 6 weken oude baby te bewonderen! Vaak vindt de na–controle ongeveer 6 weken na de bevalling plaats, maar dit mag ook eerder of later. Bel ons voor het maken van een afspraak.

Seks en Anticonceptie

Net na de bevalling denken veel stellen nog niet na over vrijen. Toch is het verstandig wel wat te weten over seks en anticonceptie na de bevalling. Een bevalling of borstvoeding werkt namelijk niet als anticonceptie! Lees meer

Consultatiebureau

Het consultatiebureau is een onderdeel van de jeugdgezondheidszorg, betaald door de gemeente. Alle kinderen van 0–4 jaar worden hier gezien voor medische basiszorg. Op vaste momenten ga je met je kindje langs op het consultatiebureau, ze controleren de groei van de baby, de ontwikkeling zoals kruipen en lopen en geven veel adviezen over (borst)voeding en opvoeding.

De bezoeken aan het consultatiebureau vinden op vaste momenten plaats:

  • Eerste jaar, bij 1, 2, 3, 4, 6, 7½, 9, 11 maanden
  • Daarna bij 1,5 jaar, 2 jaar, 3 jaar, 3 jaar en 9 maanden

Tussendoor kun je altijd eerder langskomen bij vragen of problemen. Ook het consultatiebureau heeft een weegspreekuur. Je kunt dan zonder afspraak naar het consultatiebureau om de baby te laten wegen, als je twijfelt of je kindje wel goed groeit of als je gewoon nieuwsgierig bent naar het gewicht van je baby.

Wat als het geen roze-wolk is?

De eerste maanden na de geboorte van jullie baby kunnen intens zijn. Veel stellen moeten wennen aan de nieuwe situatie, dat is normaal. Maar soms ervaren ouders (of 1 ouder) de periode als 'te' zwaar. Dat kan zijn omdat de baby veel huilt, omdat jij je niet gelukkig voelt, of om andere redenen.

Bel ons, je huisarts of vraag het consultatiebureau om advies!

Sporten na de bevalling

Een zwangerschap en bevalling vraagt veel van je lichaam. Het is belangrijk je lichaam eerst 6 weken rust te geven en niet te sporten.
Wel kun je in deze eerste 6 weken beginnen met het trainen van je bekkenbodem. Lees hierover meer in de folder: Informatie folder over herstel en trainen van de bekkenbodem en buikspieren  

Na 6 weken kan je weer gaan sporten. We raden je aan dit te doen onderbegeleiding van ervaren trainers. In ons adresboek kan je een lijst ervaren trainers. 


Zelf zijn we erg enthousiast over bbb-health boutique. Dit is een sportschool voor alleen vrouwen, met locaties op de Amstel en in de Jordaan. Als je wil sporten na de bevalling is het fijn om in een vriendelijke omgeving te zijn met veel kennis en persoonlijke aandacht. Zij bieden een warme en professionele omgeving waarin vrouwen na hun bevalling heerlijk ontspannen kunnen sporten.

Ook niet onbelangrijk: jij mag je baby meenemen naar tijdens de bring your baby uurtjes. bbbhealthboutique.nl