Kinderwens

Het lijkt zo simpel: stoppen met anticonceptie, vrijen en afwachten. Maar je kunt meer doen om zwanger te worden, en voornamelijk om gezond zwanger te worden en jullie kinderwens in vervulling te laten gaan. De laatste jaren wordt steeds meer duidelijk dat de gezondheid en leefstijl van de vrouw veel invloed heeft op de ontwikkeling van de baby. Je kunt de start van de baby optimaal maken door met een gezonde leefstijl zwanger te worden. Daarnaast zijn er dingen die je kunt doen om je vruchtbaarheid en daarmee de kans op een zwangerschap te vergroten.

Zwanger worden

Als je zwanger wil worden, is het handig om te weten wat je vruchtbare dagen zijn. Dat kan je weten door te kijken naar je menstruatiecyclus

Bij de meeste vrouwen duurt de menstruatiecyclus tussen de 24 en 35 dagen, gerekend van de eerste dag van de menstruatie tot de eerste dag van de volgende menstruatie. De meest ideale lengte van de cyclus is 28 dagen, dit komt slechts bij 15% van de vrouwen voor.

Bij een cyclus van 28 dagen vindt de eisprong vaak plaats op de 14e dag. Bij een langere cyclus vindt de eisprong vaak later plaats. Je bent vruchtbaar in de periode 3 dagen voor en 1 dag na de eisprong.

Om zwanger te worden is het niet nodig om in die periode extreem veel te vrijen. Om de 2 à 3 dagen vrijen is meestal voldoende omdat het mannelijke zaad enkele dagen kan overleven.

Image

Kinderwens consult

Als verloskundigen kunnen wij helpen als jullie een kinderwens hebben. Tijdens een kinderwens consult van 45 minuten nemen we een anamnese af. Dit houdt in dat we veel vragen stellen over jullie gezondheid, de gezondheid van beide families en jullie leefstijl. Aan de hand van jullie antwoorden doen we als dat nodig is bloedonderzoek en geven we jullie persoonlijk adviezen.

Als jullie dat willen geven we ook informatie over de mogelijkheden van onderzoek naar aangeboren of erfelijke afwijkingen. Sommige van deze onderzoeken kunnen beter al voor de zwangerschap worden gedaan. Ook je menstruatiecyclus zullen we bespreken om te beoordelen wanneer jij het meest vruchtbaar bent.

Aan het einde van de afspraak hebben jullie een duidelijk beeld wat jullie kunnen doen en moeten laten om zo gezond en snel mogelijk zwanger te worden. Jullie krijgen een boekje mee met daarin alle tips en adviezen nogmaals uitgelegd zodat jullie alles thuis nog rustig kunnen doorlezen.

Een kinderwensconsult is gratis. Iedereen die woont in Amsterdam Centrum, -Oost, -Zuid, De Pijp, Westerdok, Jordaan en Prinseneiland is bij ons welkom.


Maak een afspraak

Gezonde leefgewoonten

In de kinderwens-fase kun je al veel doen om de kans op een zwangerschap te vergroten. Daarnaast is gezond zwanger worden van groot belang voor de ontwikkeling van de baby. Er komt dus meer bij kijken dan te stoppen met anticonceptie en geen alcohol meer te drinken.

Tips bij een kinderwens:

 • Ga foliumzuur slikken. Start hier 4 weken voordat je stopt met anticonceptie mee. Mocht je dan meteen zwanger worden, dan heb je voldoende foliumzuur in je lichaam.
 • Stop met roken. Roken heeft negatieve invloed op vruchtbaarheid, ook bij de man!
 • Stop met drinken, ook als man. Alcohol gebruik van de vrouw én man rond de bevruchting kan de kans op een miskraam verhogen.
 • Laat een aantekening maken in de computer van de apotheek als je zwanger probeert te worden. 50% van de voorgeschreven medicijnen zijn (mogelijk) schadelijk in de zwangerschap.
 • Ondergewicht kan negatief werken op je vruchtbaarheid. Probeer daarom gezond te eten en voldoende te bewegen. Als je adviezen wil over gezond eten kun je een afspraak maken bij een diëtist.
 • Als je overgewicht hebt, is het verstandig om eerst af te vallen voordat je zwanger wordt. Een gezond gewicht verhoogt niet alleen de kans op een zwangerschap maar ook nemen de risico's op complicaties af. Als je het moeilijk vindt om af te vallen, kan een diëtist je hierbij helpen.
 • Gebruik geen vaginale douches als je zwanger probeert te worden. Het baarmoederhals-slijm helpt sperma namelijk richting de eicel te komen.
 • Sporten is goed, maar probeer niet je conditie te verbeteren.
 • Let met eten op het volgende:
  • Eet géén rauw vlees (dit kan toxoplasmose bevatten en een infectie hiermee is gevaarlijk als je op [korte termijn] zwanger bent)
  • Eet géén producten van rauwe melk (dit kan listeria bevatten en een infectie hiermee is gevaarlijk als je op [korte termijn] zwanger bent)
  • Eet weinig tot geen orgaanvlees. Dit bevat namelijk veel vitamine A, en dit kan de foetus beschadigen als je zwanger bent.
  • Was groente en fruit altijd goed voordat je het eet.