Onze rol

Wij zullen er alles aan doen om je goed voor te bereiden op de bevalling en om er voor jou en je partner een bijzondere ervaring van te maken. Vertel ons wat je wensen zijn. En: waar je je zorgen over maakt. Daar kan natuurlijk je partner bij zijn. Goede voorbereiding kan angst en onzekerheid wegnemen. Je hebt meer het gevoel dat je alles onder controle hebt. Natuurlijk vertellen wij je wanneer het moment gekomen is om ons te bellen voor de bevalling. En ook los daarvan kun je ons altijd bellen als je ongerust bent!

Van alles voor je regelen

Wij regelen alles tijdens de bevalling, in overleg met jullie. Als je in het ziekenhuis wilt bevallen, bepalen wij met jullie wat het juiste moment is om daarheen te gaan. We geven aan wanneer de kraamverzorgende kan worden gebeld. En we komen als je aan het bevallen bent regelmatig langs en blijven bij je als de ontsluiting snel gaat, of als het nodig is om je te ondersteunen.

Je veilig door de bevalling heen loodsen

Wij zijn een medicus die gespecialiseerd is in zwangerschap en bevalling. Wij houden steeds goed in de gaten hoe het met jou en je kindje gaat. We controleren bijvoorbeeld inwendig je ontsluiting, beoordelen de voortgang daarvan en de sterkte van de weeën en luisteren regelmatig naar de harttonen van jullie kindje. We vragen je hoe het gaat, moedigen je aan en geven jou en je partner aanwijzingen. We vertellen jullie hoever je bent en hoe het verdere verloop zal zijn. Wij zijn gespecialiseerd in zwangerschappen en bevallingen, dus je bent in goede handen. Bij ons kunnen jullie al je vragen, zorgen en wensen kwijt.

Je overdragen aan de gynaecoloog bij complicaties

Het kan zijn dat de bevalling niet helemaal ‘volgens het boekje’ verloopt. Bijvoorbeeld omdat de bevalling te lang duurt, of omdat je kindje in het vruchtwater heeft gepoept. Ook kan het zijn dat je pijnstilling wilt. In deze gevallen ontstaat er een medische indicatie, en heb je andere begeleiding nodig, die een gynaecoloog jullie kan geven. In zo’n geval nemen wij contact op met de gynaecoloog in het ziekenhuis van jou keuze. We dragen jou over aan de gynaecoloog, wat inhoudt dat wij de gynaecoloog in het ziekenhuis uitgebreid vertellen hoe de zwangerschap en bevalling tot dan toe is gegaan. Ook geven we door wat jullie wensen zijn ten aanzien van de bevalling. Als de gynaecoloog helemaal op de hoogte is, zal hij/zij de zorg van ons overnemen en gaan wij weg. Natuurlijk zien we elkaar na de bevalling weer in het kraambed!

Bron: www.knov.nl