Voorbereiding bevalling

Elke bevalling is anders en elke vrouw beleeft het op haar eigen manier. Hoe jij je voelt als je kindje geboren wordt, kan dus niemand je vertellen. Wel wat er tijdens een bevalling met je gebeurt en hoe je je daar zo goed mogelijk op kunt voorbereiden.

Ga op zoek naar informatie

Hier vind je alvast antwoord op een paar veelgestelde vragen over bevallen. Maar zoek vooral ook zelf naar informatie. Lees folders, tijdschriften en boeken over bevallen. Zoek op internet wat je wilt weten. Bekijk onze  online seminar over de bevalling. Vraag alles wat je wilt weten aan ons. Neem ook je partner mee, zodat jullie alle twee weten wat er gaat gebeuren.

Bereid je goed voor

Bereid je voor op de manier die bij je past en stel je vragen aan ons. Op een zwangerschapscursus leer je ontspanningsoefeningen. Je oefent alvast met houdingen die tijdens de bevalling van pas komen, met het ‘opvangen’ van de verschillende soorten weeën en met ademhalingstechnieken. Dat zorgt er allemaal voor dat je je straks beter kunt ontspannen, je weet dan wat er kan gebeuren en wat je zelf kunt doen. Dat geeft je meer controle en meer vertrouwen dat je de bevalling aankunt. Je partner leert wat hij kan doen tijdens de bevalling.

Neem genoeg rust

Zorg ervoor dat je uitgerust aan de bevalling begint. Want als je uitgerust bent, kun je beter tegen pijn. Neem op tijd zwangerschapsverlof en probeer alle spullen voor de komst van jullie kindje zo rond de 36 weken in huis te hebben. Doe de laatste weken alles in een rustig tempo. Ga elke middag even liggen.

Regel kraamzorg

Meld je het liefst voordat je 16 weken zwanger bent aan bij een kraamzorg bureau. Als je thuis bevalt komt de kraamverzorgende tijdens je bevalling, net voordat je persweeën hebt. Zij ondersteunt ons en ruimt na de bevalling alles op. Soms komt de kraamverzorgende wat vroeger, om jou en je partner te ondersteunen als de weeën zijn begonnen. Ook na de geboorte is ze meerdere uren per dag bij jullie in huis om jullie te begeleiden bij de verzorging.

bron: www.knov.nl

Bedenk waar je wilt bevallen

Wil je thuis bevallen of in het ziekenhuis? Of nog ergens anders misschien? Bespreek dit met ons. Wij kunnen alle voor- en nadelen met je op een rijtje zetten en samen met jou en je partner kijken wat goed bij je past. Je hoeft niets definitief vast te leggen. Dus als je toch ergens anders wilt bevallen als de weeën eenmaal begonnen zijn, dan kun je altijd nog anders beslissen. Lees meer

Maak een geboorteplan

In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Sommige vrouwen vinden het fijn om zich met een geboorteplan alvast voor te bereiden op de bevalling. Het is bedoeld om ons en andere zorgverleners te laten weten wat je belangrijk vindt. Lees meer

Bedenk wie je bij de bevalling wilt

Wie ondersteunt je tijdens de bevalling? Wist je dat vrouwen die tijdens de bevalling goede ondersteuning krijgen minder pijn voelen? Ze hebben ook minder vaak behoefte aan een pijnbehandeling met medicijnen. Daarom is het heel belangrijk om goed na te denken over wie jij straks bij je bevalling wilt hebben. Alleen je partner, maar ook je zus, een vriendin, je moeder: het kan allemaal. Net wat je zelf het fijnst vindt. Wij zijn er natuurlijk ook om je te steunen. Heb je al kinderen, regel dan op tijd een passende oplossing voor tijdens de bevalling.