Pijnbestrijding BEVALLING

Bevallen doet pijn. Daar kan niemand omheen. Maar elke bevalling is anders. En de ene vrouw kan gemakkelijker met de weeën omgaan dan de ander. Maar maak je vooral niet te veel zorgen: er zijn allerlei manieren om de weeën te verzachten. Met en zonder medicijnen. Thuis en in het ziekenhuis. Daarin zetten we alle pijnbestrijding tijdens een bevalling voor je op een rij.

We zullen pijnbestrijding tijdens je bevalling voor je regelen als je dat wilt

Een paar feiten over weeën en pijn

Je lichaam maakt pijnstillers aan

‘Baringspijn’ (de pijn van weeën) is bijzonder: je hebt die pijn alleen als je bevalt. Aan de pijn merk je dat de bevalling gaat beginnen. Daardoor weet je dat je een veilige, rustige plek moet gaan zoeken. En hulp. Wist je dat je lichaam meteen reageert op de pijn door zelfpijnstillers aan te maken? Dat zijn de zogeheten endorfines. De endorfine zorgt ervoor dat je minder pijn voelt.

De pijn komt in golven

Baringspijn wordt veroorzaakt door weeën. Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier. Je kunt zo’n wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voel je de pijngolf aan komen rollen. Net voor de golf omslaat, is de pijn het hevigst. Daarna trekt de golf terug en voel je de pijn weer minder worden. Tussen de weeën door is er rust in je buik en/of rug. De pijn is niet steeds even erg.

Aan het begin van je bevalling zit er meer tijd tussen de weeën. Dan doen ze ook nog niet zo veel pijn. Na een tijdje worden de pauzes tussen de weeën korter. De weeën worden dan krachtiger en doen meer pijn. Tot slot krijg je persweeën, die vooral vlak voor de geboorte erg pijn kunnen doen. Als je kindje geboren is, houden de weeën op en heb je geen pijn meer. Je hebt alleen nog een paar lichte krampen om de placenta los te maken.

Tips om met weeën om te gaan

Er zijn vele manieren om weeën op te vangen. Hierdoor kan je beter ontspannen en ervaar je minder pijn. Lees hier meer tips

Wat kun je thuis doen tegen pijn?

Geboorte-TENS

Wat wel bijna altijd kan, is geboorte-TENS (Transcutane Elektrische NeuroStimulatie). Dat werkt als volgt. Via een apparaatje geef je jezelf kleine stroomstootjes. Je bedient het apparaatje zelf - wat je een gevoel van controle kan geven. En je bepaalt zelf hoe sterk de stroomstootjes zijn. Via elektrodes (draadjes die op je rug geplakt zitten) gaan de stroomstootjes je lichaam binnen. Dat geeft een prikkelend of tintelend gevoel, vergelijkbaar met koude handen die gaan tintelen als ze weer warm worden. Geboorte-TENS neemt de pijn niet helemaal weg maar vermindert de pijn bij sommige vrouwen wel. Het heeft geen schadelijke gevolgen voor jou of je kindje. Geboorte-TENS kun je bestellen (www.geboortetens.nl) en sommige verzekeraars vergoeden geboorte-TENS.

Lachgas / Nitrous oxide

Tijdens een wee geef je jezelf lachgas via een mondneusmasker. Het verdooft de pijn en maakt je kalm en relaxt. Doordat je zelf via het masker inademt kun je zelf doseren hoeveel lachgas je wilt. Het is een veilige en effectieve manier van pijnstilling, maar is momenteel alleen mogelijk in het OLVG-west. Lees meer over lachgas.

‘Alternatieve’ behandelingen

Je kunt thuis alleen behandelingen krijgen waar géén medicijnen aan te pas komen. Denk bijvoorbeeld aan acupunctuur, hypnose, aromatherapie (geuren), waterinjecties en acupressuur. Maar zulke behandelingen worden niet zo heel vaak gebruikt bij bevallingen. Ben je erin geïnteresseerd? Vertel dit aan ons dan zullen wij je er meer informatie geven.

Wat kun je in het ziekenhuis krijgen tegen pijn tijdens je bevalling?

- Een epiduraal (ook wel ruggenprik genoemd) is een injectie in je onderrug met een combinatie van pijnstillende medicijnen (de medicijnen verschillen per ziekenhuis). Bij deze pijnbehandeling heb je geen pijn meer in je onderlichaam. Lees meer over de epiduraal.

- Remifentanil is een stof die wordt toegediend via een slangetje in de arm (infuus), dat vastzit aan een pompje. Je kunt zelf met een drukknop de hoeveelheid remifentanil bepalen die je toegediend krijgt. Lees meer over de remifentanil

- Pethidine wordt toegediend via een injectie in je bil of bovenbeen. Pethidine lijkt op morfine. Het werkt binnen een half uur. Lees meer over de pethidine

Voor bovenstaande pijnbestrijding met medicijnen moet je altijd naar het ziekenhuis en wordt je begeleid door een gynaecoloog (wij dragen de zorg dan over aan de gynaecoloog). De reden is dat bij toediening van medicijnen voortdurend je hartslag, bloeddruk en ademhaling moeten worden gecontroleerd. Ook de conditie van je kindje moet worden bewaakt (registratie van de hartslag via een cardiotocogram of CTG). De apparatuur daarvoor is alleen in het ziekenhuis beschikbaar. Lees hier alvast over de belangrijkste methoden en de voor– en nadelen daarvan. Dat kan je helpen om te kiezen als het nodig mocht zijn. Realiseer je dat voor alle medicijnen geldt dat bijwerkingen op het kind op lange termijn nog niet goed zijn onderzocht.