Waar bevallen

Samengevat

  • Thuis of ziekenhuis: jij beslist!
  • Je kan bevallen in alle ziekenhuizen in Amsterdam e.o.
  • Reserveren van ziekenhuis niet nodig

Als de zwangerschap goed verloopt mogen jullie zelf bepalen waar je wilt bevallen, thuis of in het ziekenhuis. In de loop van de zwangerschap, maar vaak pas tijdens de bevalling, bepalen vrouwen definitief waar ze willen bevallen.

Bevallen: Thuis, bevalcentrum of in het ziekenhuis

Als gezonde zwangere is thuis een veilige plaats om te bevallen. Als er complicaties optreden tijdens de thuisbevalling verwijzen we je tijdig door naar de gynaecoloog. Er zal dus geen sprake zijn van onnodig tijdverlies. Een andere mogelijkheid is de Bevalcentrum of ziekenhuis bevalling (ook wel poliklinische bevalling genoemd). Je huurt dan als het ware een verloskamer in het Bevalcentrum of ziekenhuis, waar wij de bevalling begeleiden. Thuis en in het bevalcentrum zal een kraamverzorgster ons assisteren, en in het ziekenhuis een verpleegkundige. Wij zullen tijdens de bevalling altijd eerst bij jullie thuis komen en beoordelen hoe het gaat en hoeveel centimeter ontsluiting je hebt .

Als de bevalling is begonnen en de weeën niet meer afzakken, vragen wij waar jullie willen bevallen. Als je thuis wilt bevallen zullen we alles thuis gereed maken en indien jullie liever niet thuis bevallen gaan wij met jullie naar het bevalcentrum of ziekenhuis van jullie voorkeur. Wanneer we in de zwangerschap precies naar het bevalcentrum/ ziekenhuis gaan is afhankelijkheid van de snelheid van de bevalling, hoeveel trappen er in je huis zijn, de afstand tot het ziekenhuis en het tijdstip op de dag. Maar vaak is dat ongeveer halverwege de ontsluiting.

Ik vond het fijn dat ik zelf mocht kiezen waar ik wilde bevallen!

Jij bepaalt de plek!

Omdat de bevalling het beste verloopt als je ontspannen bent adviseren wij je om te bevallen op de plek waar jij het beste kan ontspannen, voor de ene vrouw is dat thuis, voor de andere juist in het ziekenhuis. Laat je niet teveel beïnvloeden door mensen om je heen, maar ga af op je eigen gevoel. Er zijn enkele situaties wanneer je niet thuis mag bevallen. Bijvoorbeeld als de straat is afgesloten voor verkeer (zoals tijdens Koninginnedag op de grachten); als je niet op de begane grond woont en er geen raam is aan de straatkant van het huis; als je bij een vorige bevalling veel bloed hebt verloren of de placenta met een operatie verwijderd moest worden. Wij beoordelen tijdens een bevalling altijd of een woning veilig is en als dat niet het geval is zal de bevalling poliklinisch plaatsvinden. Twijfel je of je thuis mag bevallen? Vraag het ons dan tijdens de controle.

Kijk in de polisvoorwaarden of je voor een bevalling in het Geboortecentrum of ziekenhuis een vergoeding moet betalen!

Bevalcentrum

In Amsterdam zijn twee bevalcentra:

  1. BCW (BevalCentrum West), is gelegen in het OLVG-west.
  2. BCZ (BevalCentrum Zuid), bevindt zich buiten het ziekenhuis.

    Wij raden je aan om vooraf bij je zorgverzekeraar te informeren wat er precies vergoed wordt. Dit kan verschillen tussen BCW en BCZ!

Ziekenhuizen

Je kunt met ons in alle ziekenhuizen van Amsterdam e.o. bevallen. We werken intensief samen met het OLVG.