Kraamweek

Samengevat

De eerste 8 dagen na de bevalling wordt het kraambed genoemd. Dit is een bijzondere periode waarin jullie de baby leren kennen; een intense en emotionele week. Een baby wordt helaas niet geboren met een gebruiksaanwijzing, daardoor is het de eerste week zoeken naar de behoeftes van de baby. Dit is een leuke ontdekking waarin jullie je baby iedere dag beter leren kennen.

Lichamelijk moeten moeder en kind bijkomen van de bevalling. Baby’s kunnen last hebben van misselijkheid of hoofdpijn. Een moeder is vaak moe van de bevalling en kan lichamelijke ongemakken hebben. Ook als je weinig klachten hebt is het verstandig de eerste dagen veel in bed te blijven zodat je lichaam goed kan herstellen van de bevalling. Laat je lekker verwennen door de kraamzorg en je partner!

Meestal zul je het kraambed thuis doorbrengen. Soms is het nodig om de eerste dagen na de bevalling in het ziekenhuis te blijven, bijvoorbeeld als je een keizersnede hebt gehad, je veel bloed hebt verloren of een hoge bloeddruk hebt. Dan zullen de verpleegkundigen van de kraamafdeling je verzorgen. Als je bent ontslagen uit het ziekenhuis zullen wij de zorg weer overnemen en thuis bij je langskomen.

Wie komt er langs

  • Verloskundige — wij zullen in het kraambed gemiddeld 3 keer bij jullie langskomen. Meestal op de 2e, 4e en 7e dag, maar dit is erg afhankelijk van hoe het met jullie gaat. Als het nodig is komen we iedere dag. Tijdens ons bezoek bespreken we de bevalling na, beoordelen we hoe het met jou en de baby gaat en beantwoorden wij al jullie vragen. Jouw herstel controleren we door onder andere te beoordelen of de baarmoeder goed herstelt, of eventuele hechtingen goed genezen en hoe je borsten omgaan met de melkproductie. Het gewicht gewicht en de algemene conditie van de baby zullen we ook goed in de gaten houden.
  • Kraamzorg — de kraamverzorgster zal deze dagen meerdere uren per dag aanwezig zijn om jullie te helpen bij het verzorgen van de baby, het voeden en zorgt ervoor dat jij kan herstellen van de zwangerschap en bevalling.
  • Huisarts — na de bevalling zullen wij de huisarts van de geboorte op de hoogte brengen. Er zijn huisarten die dan een bezoekje komen brengen.
  • GGD — tussen de 5e en 7e dag van het kraambed zal een medewerkster dan de Jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau) langskomen om de hielprik te doen. Ze nemen uit de hiel van de baby enkele druppels bloed om dit te onderzoeken op een tiental zeldzame maar ernstige aandoeningen. Ook zal bij de baby meteen een gehoortest worden gedaan. Tijdens de test krijgt de baby een kort staafje in zijn oor wat een ratelgeluidje afgeeft, met het meetapparaatje dat hieraan verbonden zit kan worden beoordeeld of de oren van de baby goed werken. Dit onderzoek is niet vervelend voor de baby.
  • Visite — het kan verstandig zijn de eerste week niet te veel bezoek uit te nodigen. De dagen zullen grotendeels worden gevuld met de verzorging van de baby, voedingen en controles met uitleg van de kraamverzorgster. Daarnaast is het zeer aan te bevelen ’s middags te gaan slapen omdat een baby ’s nachts nog vaak wakker zal zijn. Kraambezoek in de eerste week wordt daardoor soms eerder als last dan als plezierig ervaren.

Wat je moet regelen in de kraamweek

  • Laat iemand die aanwezig was bij de bevalling, de geboorte van de baby aangeven op het stadsdeelkantoor. Dit moet worden gedaan binnen 3 werkdagen na de geboorte. Vergeet niet om online een afspraak in te plannen en neem bij de afspraak een identiteitsbewijs en zo nodig het trouwboekje of bewijs van erkenning mee. Het is niet nodig een bewijs van geboorte mee te nemen.
  • Meld de baby binnen een week na de geboorte aan bij de verzekering.
  • Bewaar de eerste dagen alle luiers van de baby. De kraamzorg wil deze zien, om goed te kunnen beoordelen hoeveel de baby plast en poept. Dit zegt namelijk weer iets over hoeveel de baby aan voeding binnenkrijgt.

Groeigids

De 'GroeiGids Kraam' ontvang je van je kraamzorgbureau. Hier staat veel nuttige informatie over de kraamweek en worden alle controles in bijgehouden. De kraamverzorgster zal hier om vragen, leg deze daarom alvast op de commode klaar.