Geboorteplan

In een geboorteplan beschrijf je de wensen rondom de bevalling. Het is bedoeld om ons en andere zorgverleners te laten weten wat je belangrijk vindt en wat jullie ideeën en wensen zijn.

Door een geboorteplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt.
Bedenk wel één ding: een bevalling is nooit precies te plannen. Het kan altijd anders lopen dan je in je hoofd had.

Tips bij het schrijven

  • Kom eerst naar onze informatieavond over de bevalling. Dat voorkomt dat je dingen noteert die 'standaard' zijn.
  • Schrijf een geboorteplan samen met je partner. Dan weten jullie ook van elkaar wat de verwachtingen en wensen zijn. 
  • Verzamel zo veel mogelijk informatie voordat je gaat schrijven. Dan weet je beter wat er gaat gebeuren en wat er mogelijk is.
  • Hou het geboorteplan simpel. Beschrijf vooral wat echt belangrijk voor je is. Het beste kun je jouw wensen in je eigen woorden omschrijven.
  • Niets in het plan staat vast. Je kunt zelf op elk moment van gedachten veranderen. Ook kan de bevalling anders lopen dan je had verwacht of gewild. Hierdoor kunnen misschien niet al jouw wensen meer uitgevoerd worden. Wij kunnen je bijvoorbeeld moeten verwijzen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. Er kunnen ingrepen nodig zijn. Of je kind kan opgenomen worden op de kinderafdeling. Je kunt in het geboorteplan schrijven wat je in die situaties belangrijk vindt.
  • Wij hebben een blanco geboorteplan beschikbaar, waarop je zelf je wensen voor de bevalling kunt schrijven. Vul alleen die onderwerpen in die voor jou belangrijk zijn. Erbij zit een lijst met vragen die je op ideeën kan brengen.

Geboorteplan bespreken

Plan een dubbele afspraak bij ons op het spreekuur. Tijdens dit consult van 30 minuten lopen wij het geboorteplan met jullie door. Samen zullen we dan bepalen of je wensen haalbaar zijn. Misschien zijn er medische of praktische bezwaren. Vaak zijn er dan alternatieven. Na dit gesprek kun je het geboorteplan aanvullen of aanpassen als dat nodig is.

bron: www.knov.nl