Zwangerschapskalender

In de 9 maanden dat je zwanger bent gebeurd er enorm veel. Vanuit 2 cellen bouw je een volledig kind,met alles er op en er aan. Iedere dag gebeurt er iets: je kind ontwikkelt, je lichaam verandert. Wij vertellen je wat voor ontwikkelingen jullie kindje doormaakt en als dat mogelijk is geven praktische we tips en adviezen.

Week 2

Het eitje is deze week in je buik aan het rijpen. Aan het einde van de week word je bevrucht, toch zeggen we dat je 2 weken zwanger bent! Artsen en verloskundigen tellen altijd vanaf de menstruatie. Daardoor krijg je eigenlijk 2 weken cadeau. Een zwangerschap duurt volgens ons 40 weken, waarvan je er eigenlijk maar 38 echt zwanger bent! Veel vrouwen weten niet precies wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden. Bij vrouwen met een regelmatige cyclus van 28 dagen is het meestal twee weken na de ongesteldheid. Om de uitgerekende datum te kunnen vaststellen moeten we weten wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden of we kunnen de baby opmeten met een echo als je ongeveer 10 weken zwanger bent. Omdat bijna niemand het exacte moment van bevruchting weet zal iedereen een termijnecho krijgen.

Week 3

De eicel komt deze week uit je eierstok in de eileider waar 300-500 miljoen spermacellen de eicel zullen proberen te bevruchten. Meteen nadat 1 spermacel de eicel is binnengedrongen vormt de eicel een speciaal laagje. Daardoor wordt het voor andere spermacellen onmogelijk om nog naar binnen te komen. De spermacel en de eicel smelten samen en vanaf dat moment noemen we de samengesmolten cellen een zygote, en heeft de grootte van 0,1 mm.

Week 4

Lengte: 1 mm

De zygote heeft zich afgelopen week verder ontwikkeld. Het ziet er nu uit als een bal van cellen gevuld met vocht, en wordt vanaf nu een blastocyste genoemd. Hij is nog heel erg klein, maar het heeft al een belangrijke stap genomen, hij gaat zich namelijk innestelen in de baarmoederwand. Op die plek zal het de komende maanden zal blijven zitten. Na deze week zijn de cellen steeds meer georganiseerd en aan het einde van de week noemen we het een embryo.

Innestelings bloeding

Tijdens het innestelen komt er soms wat bloed vrij. Dit kun je merken doordat je een kleine hoeveelheid bloed verliest, vaak maar enkele druppels. Het kan ook zijn dat je alleen wat roze afscheiding ziet. Dit bloedverlies wordt ook wel eens (onterecht) aangezien voor een ongesteldheid. Maar dit bloedverlies is minder in hoeveelheid en komt eerder dan de verwachte menstruatie. Maak je in ieder geval geen zorgen om dit bloedverlies, het is geen teken dat er iets mis is!

Week 5

Lengte: 2 mm

Het embryo zit nu goed vast aan de baarmoederwand. De ene helft vormt zich tot een placenta (moederkoek), de andere helft zal baby worden. De placenta zorgt gedurende de hele zwangerschap voor de uitwisseling tussen jou en de baby. Bloed van jou loopt door de placenta langs het bloed van de baby. In principe mengt het bloed van jou en de baby niet. Het stroomt alleen heel erg dicht langs elkaar waardoor zuurstof en voedingsstoffen van jou bloedbaan in de bloedbaan van de baby kunnen komen, en de baby zijn afvalstoffen weer kan doorgeven aan jou zodat jij deze kan uitplassen. Als je niet zwanger zou zijn geweest, zou je deze week ongesteld zijn geworden. Zwangerschapstesten laten nu waarschijnlijk een positieve test-uitslag zien. Hoe geconcentreerder de urine, hoe eerder de zwangerschapstest positief zal uitslaan. Het is daarom verstandig om de test te doen met ochtend urine, de eerste urine die je 's ochtends uit plast.

Tips

 • Is de test negatief, maar heb je zelf het idee dat je zwanger bent? Herhaal de test volgende week nogmaals. Het kan zijn dat je wat later bent bevrucht, en de test pas later deze week een positieve uitslag geeft.
 • Slik je nog geen foliumzuur? Begin er vandaag nog mee! Foliumzuur is een andere naam voor vitamine B11. Helaas zit daar niet genoeg van in je eten. Zelfs niet als je heel gezond eet. Daarom is het belangrijk om tijdens de zwangerschap tabletten met foliumzuur te slikken. Als je foliumzuur slikt, heb je een kleinere kans dat je kindje een open ruggetje krijgt. Deze kans is ongeveer de helft kleiner dan wanneer je geen foliumzuur slikt. Je kunt het zonder recept kopen bij drogist of apotheek.

Week 6

Lengte: 5 mm

De cellen van het embryo zijn nu heel erg snel aan het delen. Langzaam beginnen de armpjes en beentjes te vormen al lijken zij nu nog meer op uitstulpingen. De komende 5 weken zullen de organen van de baby worden aangelegd. Tijdens deze komende weken is de embryo erg gevoelig voor schadelijke invloeden van buitenaf zoals alcohol, drugs, medicijnen en chemicaliën. Probeer deze dus te vermijden. Deze week wordt ook een begin gemaakt met de aanleg van het zenuwstelsel, de longen en urinewegsyteem van de baby. Ook de bloedvaten en het hart wordt gevormd. Aan het eind van deze week zal het hartje waarschijnlijk al voor het eerst kloppen!

Ook het begin van de aanleg van de oogjes is deze week begonnen. De oogjes staan nog wel erg aan de buitenkant van het gezichtje en zullen over een week of 5 meer naar het midden groeien. Op een echo is vanaf nu een hartslag van de baby te zien, al is deze vaak nog traag en onregelmatig.

Tip

 • Schrijf je in bij onze praktijk. Rond 8 weken zul je de eerste afspraak hebben bij ons op de praktijk.

Week 7

Lengte: 1 cm

Vanaf deze week is het onderscheid goed te maken tussen het hoofdje en billen van de baby. De baby is nog erg gekromd en ziet er daardoor nog wel een beetje uit als een garnaal. In verhouding is het hoofd heel erg groot bij deze termijn, door de groei van de hersenen van de baby. Omdat de mond, tong en ogen zichtbaar worden is het nu ook echt herkenbaar als een klein mensje. De hartslag van de baby zal nu regelmatig zijn en slaat met ongeveer 150-160 slagen per minuut!

Jouw lichaam

Al heb je nog geen buikje, veel vrouwen merken nu aan hun lichaam dat ze zwanger zijn. Je lichaam zit vol zwangerschaps hormonen. Je kunt dit merken door o.a. misselijkheid, moeheid, gevoelige borsten of het vaker moeten plassen. Er zijn ook vrouwen die helemaal niets merken van de zwangerschap. Het ontbreken van zwangerschaps klachten zegt niets over het verloop van de zwangerschap!

Week 8

Lengte: 2 cm

Al zijn de armen en benen nu nog erg klein, ze kunnen al bewegen omdat de gewrichtjes nu ontstaan! Op een echo is dit soms zelfs al te zien. Aan het einde van de armpjes en beentjes begint de ontwikkeling van vingertjes en teentjes. Wel zit er nog een vliesje tussen de vingers en teentjes. In het mondje van de baby begint het kaakje te ontwikkelen en de aanleg van de melktandjes begint al.

Binnenkort heb je de eerste afspraak bij ons!

Het is fijn als je de volgende dingen zou willen meenemen naar de 1ste controle

 • Een legitimatiebewijs
 • De namen van eventuele medicatie die je gebruikt
 • Als er erfelijke ziektes in je familie voorkomen, de namen hiervan
 • Een lijstje met vragen die je aan ons wilt stellen

Tip

Het kan zijn dat je last krijgt van zwangerschap misselijkheid. Er wordt vaak gesproken over ochtend-misselijkheid, maar veel vouwen hebben juist aan het einde van de middag last van opkomende misselijkheid. Meestal heeft dit te maken met een lege maag, als je lang niet hebt gegeten word de misselijkheid erger. Probeer heel regelmatig wat te eten. Zorg daarom voor wat brood, liga's of koekjes in je tas, zodat je altijd wat bij je hebt!

Week 9

Lengte: 3 cm, Gewicht: 2 gram

Hoera! Je kindje is niet langer een embryo maar heet vanaf deze week een foetus! Het vliesje tussen de vingers en teentjes is verdwenen en kunnen onafhankelijk van elkaar gaan bewegen. Ook de hele kleine spieren in de armen en benen beginnen zich te ontwikkelen. Al zal het nog een paar weken duren voordat je de baby zal voelen bewegen.

De baarmoeder verandert wat qua inhoud. De hoeveelheid vruchtwater neemt namelijk toe, met ongeveer 2 eetlepels per week.

Week 10

Lengte: 4,5 cm, Gewicht: 5 gram

Je bent pas op ¼ van je zwangerschap, toch zijn de organen van de baby nu al bijna volledig gevormd. De komende maanden zullen ze verder ontwikkelen en groeien, maar de basis is nu al aangelegd! Het hartje van de baby is nu volledig gevormd en pompt bloed rond door het lichaam van de foetus. Het bloed wordt via de navelstreng door de placenta geleid waar het langs jou bloed stroomt. Bloed van de moeder en baby zullen niet mengen, maar alleen langs elkaar stromen. Waarbij de foetus afvalstoffen afgeeft aan de circulatie van jou en jij zuurstof en voedingsstoffen afgeeft aan het bloed van de foetus.

Jou lichaam past zich op verschillende manieren aan. Je baarmoeder heeft nu de grote van een grapefruit. En om de baby van voldoende zuurstof en voedingsstoffen te voorzien, neemt de hoeveelheid bloed in je lichaam neemt toe met 20 tot 40 procent. Gemiddeld dus zo'n 2 liter extra bloed in je vaten! Je bloedvaten zullen ook wat verwijden, zodat het de toegenomen hoeveelheid bloed kan verwerken. Misschien heb je dit al gemerkt doordat de vaten op je handen, benen en borsten daardoor opeens veel beter zichtbaar worden. (Hoe lichter je huidskleur hoe beter dit te zien is)

Tip

 • Het is verstandig om deze week te besluiten of je een Screening op down-, edwards- en patausyndroom (NIPT) wilt laten verrichten. Als je dit wilt, mail ons dan.
 • Je mag nu stoppen met het slikken van foliumzuur. Het is niet nodig om het langer te gebruiken, maar het is ook niet schadelijk als je dat wel doet. Stap eventueel over op het slikken van een multivitamine voor zwangere vrouwen? Zo weet je zeker dat je voldoende vitaminen binnen krijgt

Week 11

Lengte: 5,5 cm, Gewicht: 10 gram

Het hoofdje van de baby is nu bijna even groot als rest van het lichaam. Maar vanaf nu zal ook de rest van het lichaampje veel gaan groeien, waardoor de verhoudingen wat meer zullen gaan lijken op dat van een pasgeboren baby. De armen zijn nog wel wat langer dan de benen van de baby. Door de verdere groei van het hoofdje zullen de oogjes van de zijkant van het gezichtje meer naar de voorkant van het gezichtje komen, zoals wij dat ook hebben.

Pas jij je kleren nog? Waarschijnlijk zijn spijkerbroeken al strak gaan zitten. Dit komt niet alleen doordat de baarmoeder al de grote heeft van een pomelo, maar ook door het hormoon progesteron. Progesteron is essentieel voor een zwangerschap. Helaas heeft progesteron ook enkele nadelen. Het zorgt er namelijk voor dat sommige spieren wat slapper worden, bijvoorbeeld je darmen. Doordat je darmen trager gaan werken heeft je lichaam meer tijd om voedingsstoffen uit op te nemen, dat is goed. Maar het nadeel is dat je een opgeblazen gevoel kan hebben en/of last van harde ontlasting. Dat verklaard ook waarom veel vrouwen bij deze termijn al een buikje hebben. Niet alleen je baarmoeder groeit, maar ook je darmen zitten vol!

Week 12

Lengte: 6,5 cm Gewicht: 20 gram

Door veel vrouwen wordt deze week gezien als een mijlpaal, omdat de kans op een miskraam na de 12 weken heel erg klein is. Gefeliciteerd! De baby is de afgelopen 3 weken meer dan verdubbeld in lengte! Hij is nu zo groot als een sleutel. Ook is hij al erg bewegelijk. Kindjes beginnen zelfs al op hun duim te zuigen! Soms kun je dit zie op een echo. Als jij zelf lacht, loopt of hoest zal de baby ook bewegen in het vruchtwater, soms zelfs zoveel dat het koppeltje duikelt. Helaas zal het nog enkele weken duren voordat je dit zelf kan voelen.

Tips

 • Het is verstandig om je huisarts en apotheek op de hoogte te brengen van je zwangerschap. Hiermee voorkom je dat je (bij spoed) verkeerde medicijnen voorgeschreven krijgt, die gevaarlijk kunnen zijn voor de baby.

Week 13

Lengte: 7,5 cm, Gewicht: 13 gram

De baby kan natuurlijk nog niet praten of huilen in de buik, maar lichamelijk gezien is de baby ertoe in staat. De stembanden van de baby zijn nu namelijk volledig gevormd! Bewegen doet de baby volop, maar nog niet bewust. Hij stuurt de bewegen nog niet zelf aan, het zijn nog reflexen. Qua lichaams-verhoudingen verandert er de komende maanden niet meer zo veel, de verhouding hoofd-lichaam zijn nu ongeveer gelijk aan die van de baby na de geboorte.

Veel vrouwen voelen zich na de 3 maanden beter. De misselijkheid is weg en ook de moeheid begint te verdwijnen. Helaas krijgen veel vrouwen er een andere klacht voor in de plaats: Duizeligheid. Gelukkig is dit niet zo erg als misselijkheid! Door het wijder worden van je vaten, daalt je bloeddruk. Dit is heel gunstig voor de baby, er stroomt dan namelijk meer bloed door de placenta waar hij voedingsstoffen en zuurstof uit kan halen. Maar het nadeel is dat er minder druk in de vaten zit om het bloed (tegen de zwaartekracht in) omhoog te brengen naar jou hersenen. Dit kan er voor zorgen dat je soms duizelig wordt. Momenten waarop je er extra last van kan hebben, en je daarom beter kan verwijden zijn:

 • Lang stilstaan
 • Het erg warm hebben
 • Plotseling opstaan
 • Na bukken snel omhoog komen

Tip

 • Wil je na de bevalling opvang voor je kindje? Meld je nu alvast aan bij een creche, gastouderbureau of andere kinderopvang.

Week 14

Lengte: 8,5 cm, Gewicht: 60 gram

De baby heeft nu ongeveer de grootte van een perzik. Maar vanaf nu beginnen kinderen te verschillen in lengte. Een baby met lange ouders zal groter zijn dan een baby met kleine ouders. De lengtes die we wekelijks aangeven zijn dan ook gemiddelden, jouw kind kan daar enkele centimeters van afwijken. De grootte van de baby kun je nooit aflezen aan de grootte van de buik. Het is niet mogelijk de grootte van de baby te beoordelen aan de hand van de buik van een moeder. Maak je dus niet druk al jij (of mensen om je heen) je buik te groot of te klein vinden. Dit zegt alleen iets over de manier waarop jij je buik 'draagt', niets over het formaat van je baby.

De baby heeft zijn eigen unieke vingerafdruk op de vingertopjes! De huid van de baby is nog erg dun en doorschijnend, daardoor kun je de vaatjes door de huid heen zien. De baby zal vanaf nu ook gaan plassen, de plas van de baby vormt dan het vruchtwater. De urine van de baby bevat geen afvalstoffen omdat deze worden afgegeven aan jou in de placenta, het vruchtwater is daarom niet geel maar kleurloos.

Naar het hartje luisteren van je baby

Je hebt het hartje van de baby waarschijnlijk al zien kloppen op de echo, maar vanaf deze week is het ook te horen bij ons op de praktijk, met een doptone. Dat is een apparaat dat met geluidsgolven de hartslag van de baby kan laten horen. Deze geluidsgolven zijn geheel onschadelijk voor de baby. Iedere controle luisteren we altijd naar de hartslag van de baby.

Als je het leuk vindt om tussendoor even te luisteren, dan kun je altijd even langskomen op ons hartjesspreekuur. Dat is een inloopspreekuur, je hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

 • Maandag van 12:30–13:00 op de Witsenkade
 • Vrijdag van 12:30–13:00 op de Lindengracht

Je mag natuurlijk ook familie of vrienden meenemen om hen het hartjes van de baby te laten horen!

Week 15

Lengte: 11 cm, Gewicht: 90 gram

Deze week begint er haar te groeien op de baby, we noemen dat Lanugo haartjes. In de baarmoeder hebben baby’s op veel plekken haar. Zo krijgt de baby nu ook haar op zijn rug, schouders, benen en gezichtje. Voor de geboorte zullen deze haartjes weer uitvallen (na de geboorte hebben sommige kindjes nog wel wat haar op de schoudertjes die dan de eerste weken na de bevalling zullen uitvallen).

Het hartje pompt nog steeds bloed rond met een snelheid van rond de 150-160 slagen per minuut. Per dag pompt het hartje zo’n 25 liter bloed rond! De beentjes groeien deze week heel veel waardoor ze eindelijk langer worden van de armpjes.

Wist je dat...

Je vanaf deze week het geslacht van de baby kan zien op een echo? Als je heel graag wil weten of jullie een jongen of meisje krijgen kun je een pret-echo laten maken. De kosten zijn ongeveer €65,- en worden niet vergoed door de verzekering.

Week 16

Lengte: 15 cm, Gewicht: 120 gram

Jullie baby krijgt steeds meer controle over zijn eigen bewegingen. Een baby kan nu al dingen vastpakken zoals zijn voeten of de navelstreng. Doordat er om de navelstreng een dikke geleiachtige substantie zit kan de baby gelukkig nooit de vaten in de navelstreng dichtknijpen. De hoeveelheid vruchtwater neemt steeds meer toe door veel plassen van de baby. Een baby plast nu iedere 45 minuten! De baby zal nu ook een slaap/waak ritme ontwikkelen, waarin de baby nu korte slaapjes met periodes van wakker zijn afwisselt.

Tip

 • Tijdens de eerste week na de bevalling komt de kraamverzorgster bij jullie thuis om te helpen bij het verzorgen van de baby. Ze verricht medische controles, fungeert als vraagbaak en zorgt ervoor dat je kan herstellen van de zwangerschap en de bevalling. Het lijkt misschien wat vroeg, maar het is belangrijk je nu al aan te melden bij een kraamzorgbureau of kraamverzorgster.
 • Kijk niet verbaasd op als ook je partner 's nachts slechter kan slapen vanaf nu... Veel vrouwen gaan namelijk snurken in de zwangerschap! Door de zwangerschapshormonen zwellen je slijmvliezen in o.a. je neus op. Helaas -voor je partner- is hier weinig aan te doen.

Week 17

Lengte: 18 cm, Gewicht: 150 gram

De baby maakt nu een ware groeispurt door. De komende 3 weken zal de baby in gewicht verdubbelen! Door de aanleg van onderhuids vet zal de huid ook minder doorschijnend worden. De baby kan nu ook horen en kan zelfs schrikken van hard geluid! Als een baby schrikt zal het opeens erg gaan bewegen. Voel je al bewegingen van de baby? Veel vrouwen voelen de baby voor het eerst bewegen als ze tussen de 17 en 20 weken zwanger zijn. Maar als de placenta aan de voorkant van je baarmoeder ligt kan het ook nog een paar weken langer duren voordat je de baby voelt, omdat de placenta werkt als een soort stootkussentje.

Tip

 • Weet je werkgever al dat je zwanger bent? Je werkgever zal tijdens je zwangerschap vragen om een 'zwangerschapsverklaring'. Dit heeft hij nodig om een uitkering voor je zwangerschapsverlof aan te vragen. Ook als je zelfstandige bent heb je zo'n verklaring nodig om bij het het UWV je zwangerschapsverlof aan te vragen. Wij kunnen je zo'n zwangerschapsverklaring geven. Vraag hierom tijdens je volgende controle bij ons.

Week 18

Lengte: 20 cm, Gewicht: 200 gram

De botten van de baby zijn nog erg zacht, omdat er nog weinig kalk in zit. Vanaf deze week zal de hoeveelheid kalk erg gaan toenemen in de botjes waardoor deze sterker worden. De baby reageert ook steeds meer op prikkels van buitenaf. Zo zal hij bij de aanraking van zijn lippen meteen gaan zuigen en slikken. Ook kan een baby nu al gapen. De oogjes zijn nu gevoelig voor licht geworden en zullen wegdraaien voor fel licht dat door de buik binnen komt.

Tip

 • Het is verstandig om te besluiten of je een 20-weken echo wilt laten verrichten. Als je dit wil, maak dan een afspraak bij een echocentrum

Week 19

Lengte: 22 cm, Gewicht: 250 gram

De baby heeft behalve haartjes ook vernix op zijn huid. Dat is een soort hele dikke crème, die door de haartjes op zijn plek blijft zitten. Dit vernix beschermt de huid tegen uitdrogen door het vruchtwater. Als een baby geen vernix zou hebben zou het helemaal gerimpeld en verveld geboren worden. Zoals wij hebben nadat we een bad hebben genomen. Het merendeel van de vernix zal bij de geboorte verdwenen zijn, maar kleine hoeveelheden zijn soms nog aanwezig in de huidplooien van de baby.

Er zijn zwangere vrouwen die weinig merken van de zwangerschap, behalve het groeien van hun buik. Helaas zijn er ook vouwen die last krijgen van verschillende zwangerschaps klachten. Op de website hebben we een klachtenboek gemaakt. Je kunt hier lezen over veel voorkomende zwangerschaps klachten en we proberen je natuurlijk ook van nuttige tips te voorzien!

Week 20

Lengte: 25 cm, Gewicht: 320 gram

Gefeliciteerd! Je bent halverwege de zwangerschap! Waarschijnlijk is je buik nu al zo zichtbaar dat iedereen kan zien dat je zwanger bent. Maar er zijn ook andere dingen waaraan je kan merken dat je zwanger bent. Je haar is vaak voller en glanzender, sommige vrouwen krijgen zelfs plotseling krullen in de zwangerschap! Ook je nagels zullen sneller groeien. Dit komt beide door de zwangerschaps hormonen en de extra doorbloeding van je huid.

De baby begint vanaf nu steeds meer persoonlijke trekjes te krijgen. Zo heeft de baby nu al een voorkeur in zijn slaaphouding. Sommige baby’s slapen het liefst met hun handjes onder hun kin, de ander liever naast zijn hoofdje of langs zijn lichaam. Als je op een echo een houding ziet, is de kans dus groot dat de baby diezelfde houding ook zal aannemen in de wieg na de geboorte!

Week 21

Lengte: 27 cm, Gewicht: 380 gram

Het gezichtje van de baby lijkt steeds meer op dat van een pasgeboren baby. Hij heeft zelfs al wenkbrauwen en wimpers. De haren zijn op dit moment nog helder wit van kleur, het pigment komt wat later in de zwangerschap. Bij de geboorte wegen niet alle baby's even veel. Het gewicht van de baby is afhankelijk van veel verschillende factoren. Zoals onder andere het geslacht, de termijn waarop de baby wordt geboren, de etnische achtergrond van de ouders en de gezondheid van de moeder.

Over het algemeen kun je het volgende stellen:

 • Gemiddeld zijn meisjes bij de geboorte 120 gram lichter dan jongens.
 • Hoe meer kinderen een vrouw krijgt, hoe zwaarder elk volgend kindje is.
 • Turkse baby's zijn meestal iets zwaarder dan Nederlandse.
 • Marokkaanse, Aziatische of Afrikaanse kinderen zijn meestal iets lichter dan Nederlandse.

Week 22

Lengte: 28,5 cm, Gewicht: 400 gram

Bijna alle vrouwen voelen de baby bij deze termijn bewegen. Sommige vrouwen omschrijven het als ‘bubbels in hun buik’ anderen voelen ‘plopjes’. De bewegingen zullen iedere week sterker worden. Het kan zijn dat je de baby soms een paar dagen niet voelt. Dat is niet erg. De baby kan nu namelijk ook bewegen in het vruchtwater zonder dat hij de baarmoeder raakt. En je voelt de baby alleen als hij beweegt tegen de binnenkant van de baarmoeder. Maak je je zorgen omdat je de baby niet voelt bewegen? Bel ons dan, of kom naar het hartjesspreekuur.

Behalve nieuwe broeken, moeten veel vrouwen ook nieuwe schoenen aanschaffen in de zwangerschap. Door het hormoon progesteron worden je ligamenten in je voet wat slapper, je krijgt dus iets platvoeten. Dit kan bij sommige vrouwen wel een halve maat schelen!

Wist je dat...

Je kindje nu al geluiden hoort. Het hoort jouw hart en de geluiden van je buik. Ook hoort het jouw stem, maar ook de stemmen van mensen in je buurt en muziek. Als je nu steeds naar een bepaald liedje luistert of dat zingt, zal je kindje dat liedje straks, buiten de buik, herkennen. Dat is uit onderzoek gebleken.

Week 24

Lengte: 32 cm, Gewicht: 560 gram

Jouw baarmoeder is nu zo groot als een voetbal. Voor het eerst is je baby langer dan je baarmoeder. Daarom zal je kindje zich vanaf nu moeten opkrullen. Hij zal met de beentjes langs het hoofdje of voor zijn buik gaan liggen, we noemen dat de foetus-houding. De spieren zijn de afgelopen weken vele malen sterker geworden. Dit heb je waarschijnlijk ook gevoeld. De bewegingen zijn sterker en houden langer aan. Je kindje kan ook reageren op jou handen of stem. Als je je handen op je buik legt, gaan veel baby's bewegen. Ook als je tegen de baby zijn voetjes duwt, duwen ze vaak terug. Je kunt zo zelfs al voor de bevalling spelen met de baby!

Tip

 • De besteltijd van kinderwagens of meubeltjes voor de kinderkamer is soms erg lang. Een besteltijd van 10 weken is heel normaal! Ga daarom nu alvast kijken naar deze spullen zodat je ze op tijd in huis hebt!
 • Wie niet getrouwd is, moet voor de geboorte de baby erkennen op het stadsdeelkantoor. Dit moet je doen voordat de baby geboren is!

Week 26

Lengte: 33 cm, Gewicht: 720 gram

Je baby is vanaf dit moment ‘levensvatbaar’. Toch overleven veel kinderen het niet die bij deze termijn geboren worden. Dat komt omdat:

 • de longen zijn nog niet klaar met de ontwikkeling. De longblaasjes zijn nog aan het groeien en je kindje is aan het oefenen met ademhalen.
 • het afweersysteem is nog erg zwak: het kindje kan heel makkelijk ziek worden.
 • het kindje kan zich nog niet goed warm houden. Omdat er nog heel weinig vet op een kindje van 26 weken zit. Daarom moeten kinderen die voor de 36 weken zwangerschap worden geboren bijna altijd in de couveuse liggen om wam te blijven.
 • het kindje kan nog niet zelf drinken. Het is wel aan het oefenen met slikken en zuigen. Maar het kan nog niet echt melk drinken.

Tip

 • Het is fijn om goed voorbereid te zijn voor de bevalling. Daarom is het aan te raden een zwangerschaps-cursus te doen. Er zij veel verschillende soorten cursussen. Variërend van informatief, sportief tot ontspannend. Op internet, in onze wachtkamer en hier op de website kun je informatie vinden over verschillende cursussen in de buurt. Het is verstandig je nu ergens aan te melden, anders is de cursus misschien vol of reeds gestart.

Week 28

Lengte: 35 cm, Gewicht: 900 gram

Je kindje zal nu niet alleen van links naar rechts draaien maar ook af en toe een koprol maken. Het rolt van beneden naar boven en andersom. Door al dat bewegen worden de spieren van de baby steeds sterker. Vanaf deze week kunnen wij aan je buik voelen hoe je kindje ligt. Met zijn hoofdje naar beneden of bovenin je buik. Sommige vrouwen kunnen het ook bij zichzelf voelen. Het is nu nog niet belangrijk hoe je kindje ligt, met het hoofdje beneden, boven of aan de zijkant. Er is nog genoeg ruimte om te draaien en goed te gaan liggen voor de bevalling.

Je baarmoeder heeft op dit moment de afmetingen van een basketbal. Daardoor wordt slapen en draaien in bed soms wat lastiger. Het kan helpen een kussen tussen je knieën te leggen als je op een zij ligt. Ook is het verstandig eerst op je zij te gaan liggen voordat je opstaat uit bed, om overbelasting van je rug te voorkomen.

Tip

Vanaf deze week moet je de baby dagelijks goed voelen bewegen.

Voel je de baby niet bewegen of minder of anders dan je gewend bent? Bel ons dan op het spoednummer 06-54788178, wij gaan dan onderzoeken of alles goed gaat met de baby.

Week 30

Lengte: 38 cm, Gewicht: 1300 gram

De meeste organen zoals het hart, de maag, darmen, nieren, milt en het beenmerg zijn helemaal ontwikkeld. Ze kunnen vanaf nu al goed werken. Het enige orgaan dat nog niet klaar is, zijn de longen. Deze zijn al wel gevormd maar zijn nog erg stug. De komende weken zullen ze steeds soepeler worden zodat ze bij de geboorte goed kunnen uitvouwen. Qua uiterlijk is je kindje nu duidelijk wat dikker dan een paar weken geleden, het heeft nu vet onder zijn huid. De donshaarjes op zijn lichaam zijn nu grotendeels verdwenen, deze haartjes hoeven hem niet meer warm te houden. Daar zorgt het vet nu voor.

Wij zullen rond deze periode je Hb gehalte meten, door het afnemen van een klein beetje bloed uit je vinger. Daarmee kunnen we bepalen hoe je ijzergehalte is. Als je ijzergehalte te laag blijkt, dan krijg je ijzerpillen zodat je tijdens je bevalling over voldoende ijzer beschikt.

Advies

Een hoge bloeddruk is gevaarlijk, zeker als je zwanger bent. Een hoge bloeddruk door de zwangerschap kan zich vanaf nu gaan ontwikkelen. Helaas kun je zelf niet voelen wat je bloeddruk is. Wel kun je klachten herkennen die passen bij een hoge bloeddruk.

Bel ons als je een van onderstaande klachten hebt!

 • Je hoofdpijn hebt
 • Je niet lekker voelt, een soort misselijk en vervelend gevoel.
 • Je pijn rechts boven in je buik hebt. Een strak gevoel om je middenrif (de plek achter je bh, aan de onderkant van je borsten).
 • Je maagpijn hebt.
 • Je last hebt van licht, of andere klachten aan je ogen.
 • Je plotseling veel vocht vasthoudt in je gezicht of je benen.
 • Je een tintelend gevoel hebt in je vingers.

Week 32

Lengte: 40 cm, Gewicht: 1800 gram

Wist je dat de baby al kan proeven in je buik? De smaak van het vruchtwater neemt de smaak aan van jouw eten. Als jij veel verschillende dingen eet in de zwangerschap zal jullie baby al veel smaken leren kennen. Deze laatste weken zijn de hersenen van jullie baby hard aan het werk. Er wordt in deze periode heel erg veel verbindingen gemaakt tussen de zenuwcellen. Zo ontstaan er vele lijntjes tussen de verschillende zenuwcellen, om al de informatie goed te kunnen verwerken. Er is nog een plek waar lijntjes ontstaan: Op de voetzolen en handpalmen van de baby. Deze waren tot nu toe helemaal glad. Maar dat gaat nu veranderen, de eerste plooien en lijnen worden zichtbaar. Hoe later de baby wordt geboren, hoe meer lijntjes je gaat zien.

Kom naar onze Voorlichtingsavond over de bevalling voorlichtingsavond over de bevalling.

Week 34

Lengte: 42,5 cm, Gewicht: 2250 gram

Doordat je kindje groter en dikker wordt, krijgt hij of zij minder ruimte in de baarmoeder. De baby kan nog goed om zijn as draaien, maar maakt meestal geen koprollen meer. Als je erop gaat letten, zul je waarschijnlijk ook een patroon gaan herkennen in de bewegingen van je baby. Veel kindjes zijn ‘s avonds en ‘s nachts het meest actief. Waarschijnlijk komt dat omdat jij dan het rustigst bent. Als je kindje straks geboren wordt, is dat (helaas!) ook nog een tijdje zijn of haar ritme. Langzaam zal het eraan wennen dat de nachten bedoeld zijn om te slapen, en dat het overdag de tijd is van eten, spelen en kijken.

Kom naar onze bijeenkomst over het geven van borstvoeding.

Week 36

Lengte: 45 cm, Gewicht: 2850 gram

De baby is bijna helemaal ontwikkeld. Toch willen we liever dat de baby nog minimaal 1 week in de baarmoeder blijft. Kinderen die bij 36 weken worden geboren hebben vaak nog wat te weinig vet om zich warm te houden en hebben moeite om hun suikerspiegel in het bloed op pijl te houden. De baby moet dus nog even blijven zitten! De komende weken kun je de baby al wat voelen zakken, je kindje gaat dan indalen. Indalen betekent dat het hoofdje (of de billetjes, als je kindje in stuitligging ligt) zich dieper in je bekken duwt. Het indalen kan een vervelend gevoel geven. Je kindje draait het hoofdje net als een schroef steeds dieper in jouw bekken. Het hoofdje van je kindje is van bot en jouw bekken ook. Dat kan steken geven in je schaambot of in je vagina. Ook kan het een pijnlijk hard gevoel geven in je bekken. Soms voel je bij het indalen ook een soort weeën, de indalingsweeën. De baarmoeder trekt dan samen om je kindje te helpen bij het indalen. De baarmoeder geeft je kindje zo als het ware een zetje tegen de billen.

Tips

 • Heb je het kraampakket al ontvangen? Vaak ontvang je dit automatisch via je verzekering voordat je 36 weken zwanger bent. Vergoed je verzekering geen kraampakket? Koop het dan bij drogist, apotheek of thuiszorg winkel.
 • Mocht de kraamzorg nog geen contact met je hebben opgenomen, bel hen dan zelf voor een intake gesprek. Je kunt dan afspraken maken en aangeven wat je wensen zijn voor de kraamweek.
 • Voor de bevalling en het kraambed is het belangrijk dat je bed ca 65 cm hoog is. Om je bed te verhogen kun je klossen lenen bij een thuiszorg winkel. Zorg dat de klossen onder je bed staan voordat je 37 weken zwanger bent.

Week 38

Lengte: 48 cm, Gewicht: 3200 gram

Je kindje is klaar! Al blijven de meeste kinderen nog een paar weken in de buik om extra sterk en dikker te worden. Maar het is een fijn idee dat de organen voldoende zijn ontwikkeld, het afweer systeem in staat is de baby te beschermen tegen schadelijke invloeden en de baby voldoende vet heeft om zich warm houden. Het gewicht van de baby bestaat op dit moment voor 30% uit vet. Toen je 20 weken zwanger was bestond het gewicht van de baby maar voor 2% uit vet!

Wist je dat…

Veel vrouwen bang zijn dat de baby te dik is bij de geboorte. Maar gelukkig is het gewicht van de baby niet erg belangrijk bij de geboorte. De laatste weken zal er onder de huid meer vet komen, maar de omvang van het hoofdje blijft bijna hetzelfde. Dus wat later bevallen, maakt de bevalling niet moeilijker!

Week 40

Lengte: 49 cm, Gewicht: 3600 gram

Wanneer wordt de baby geboren?

Niemand weet dit precies. De kans dat je op je uitgerekende datum bevalt is klein, maar 4%. 30% van de kindjes wordt eerder geboren en 66% van de kindjes wordt later geboren dan de uitgerekende datum. Het is dus niet vreemd dat de baby nog niet is geboren! Sommige onderzoekers denken dat het iets te maken heeft met de hersens van je kindje. Dat er een stofje vrijkomt uit de hersens dat ervoor zorgt dat de bevalling begint. Andere onderzoekers denken dat het met de placenta te maken heeft: dat als de placenta is uitgewerkt, de bevalling begint. En weer andere onderzoekers denken dat die twee dingen samen bepalen wanneer de bevalling begint. Niemand weet het dus precies. Je kunt alleen maar afwachten wanneer jouw kindje zich zal laten zien…

Week 41

Lengte: 50 cm, Gewicht: 3750 gram

Als de bevalling na 41 weken zwangerschap nog niet is begonnen dan heet dit naderende serotiniteit. Na 42 weken spreken we van serotiniteit, dit betekent letterlijk overdragenheid. Maar 2-5% van de zwangerschappen duren langer dan 42 weken, dus de kans is het grootst dat je binnen een paar dagen gaat bevallen. In de folder '41weken zwanger en de bevalling is nog niet gestart' kun je lezen wat we kunnen doen als de bevalling niet niet zelf start.

Week 42

Lengte: 50 cm, Gewicht: 3900 gram

Een baby die bij 42 weken wordt geboren weegt tussen de 3800 en 4200 gram weegt. De huid van de baby is soms wat droog omdat er geen huidsmeer meer aanwezig is. Ook de nageltjes van de baby zijn al lang, ze moeten vaak in de kraamweek al worden gevijld (de kraamzorg helpt hierbij). Ook zijn kinderen die bij deze termijn worden geboren vaak erg sterk.

Als je 42 weken zwanger bent willen we dat de baby op korte termijn wordt geboren. Vooral omdat de placenta (moederkoek) na 42 weken vaak minder gaat functioneren. Als een placenta niet meer goed functioneert komt er minder voeding en zuurstof naar de baby toe. Daardoor groeit hij minder hard en kan het zelfs gevaarlijk zijn voor de baby. Als je nog geen weeën hebt zul je daarom worden verwezen naar de gynaecoloog. Hij zal de weeën met medicijnen gaan opwekken.