13 weken zwanger

De lengte van jouw baby bij 13 weken is: 7,5 cm
Het gewicht van jouw baby bij 13 weken is: 13 gram

Wat kan je verwachten bij 13 weken zwangerschap?

Veel vrouwen voelen zich na de 3 maanden beter. De misselijkheid is weg en ook de moeheid begint te verdwijnen. Helaas krijgen veel vrouwen er een andere klacht voor in de plaats: Duizeligheid. Gelukkig is dit niet zo erg als misselijkheid! Door het wijder worden van je vaten, daalt je bloeddruk. Dit is heel gunstig voor de baby, er stroomt dan namelijk meer bloed door de placenta waar hij voedingsstoffen en zuurstof uit kan halen. Maar het nadeel is dat er minder druk in de vaten zit om het bloed (tegen de zwaartekracht in) omhoog te brengen naar jou hersenen. Dit kan er voor zorgen dat je soms duizelig wordt. Momenten waarop je er extra last van kan hebben, en je daarom beter kan verwijden zijn:

  • Lang stilstaan
  • Het erg warm hebben
  • Plotseling opstaan
  • Na bukken snel omhoog komen

Hoe ontwikkelt de baby zich rond 13 weken zwangerschap?

De baby kan natuurlijk nog niet praten of huilen in de buik, maar lichamelijk gezien is de baby ertoe in staat. De stembanden van de baby zijn nu namelijk volledig gevormd! Bewegen doet de baby volop, maar nog niet bewust. Hij stuurt de bewegen nog niet zelf aan, het zijn nog reflexen. Qua lichaams-verhoudingen verandert er de komende maanden niet meer zo veel, de verhouding hoofd-lichaam zijn nu ongeveer gelijk aan die van de baby na de geboorte.

Tips als je 13 weken zwanger bent:

  • Wil je na de bevalling opvang voor je kindje? Meld je nu alvast aan bij een crèche, gastouderbureau of andere kinderopvang.