14 weken zwanger

De lengte van jouw baby bij 14 weken zwangerschap is: 8,5 cm
Het gewicht van jouw baby bij 14 weken zwangerschap is: 60 gram

Hoe ontwikkelt je baby zich rond 14 weken? 

De baby heeft nu ongeveer de grootte van een perzik. Maar vanaf nu beginnen kinderen te verschillen in lengte. Een baby met lange ouders zal groter zijn dan een baby met kleine ouders. De lengtes die we wekelijks aangeven zijn dan ook gemiddelden, jouw kind kan daar enkele centimeters van afwijken. De grootte van de baby kun je nooit aflezen aan de grootte van de buik. Het is niet mogelijk de grootte van de baby te beoordelen aan de hand van de buik van een moeder. Maak je dus niet druk al jij (of mensen om je heen) je buik te groot of te klein vinden. Dit zegt alleen iets over de manier waarop jij je buik 'draagt', niets over het formaat van je baby.

De baby heeft zijn eigen unieke vingerafdruk op de vingertopjes! De huid van de baby is nog erg dun en doorschijnend, daardoor kun je de vaatjes door de huid heen zien. De baby zal vanaf nu ook gaan plassen, de plas van de baby vormt dan het vruchtwater. De urine van de baby bevat geen afvalstoffen omdat deze worden afgegeven aan jou in de placenta, het vruchtwater is daarom niet geel maar kleurloos.

Naar het hartje luisteren van je baby

Je hebt het hartje van de baby waarschijnlijk al zien kloppen op de echo, maar vanaf deze week is het ook te horen bij ons op de praktijk, met een doptone. Dat is een apparaat dat met geluidsgolven de hartslag van de baby kan laten horen. Deze geluidsgolven zijn geheel onschadelijk voor de baby. Iedere controle luisteren we altijd naar de hartslag van de baby.

Als je het leuk vindt om tussendoor even te luisteren, dan kun je altijd even langskomen op ons hartjesspreekuur. Dat is een inloopspreekuur, je hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

  • Maandag van 12:30–13:00 op de Witsenkade
  • Vrijdag van 12:30–13:00 op de Lindengracht

Je mag natuurlijk ook familie of vrienden meenemen om hen het hartjes van de baby te laten horen!