baby kijkt naar moeder

Zwanger worden met endometriose

JA! Veel vrouwen die endometriose heeft kan spontaan zwanger worden.

Wat is precies endometriose? 
Het endometrium is het slijmvlies van de baarmoeder. Normaal gesproken zit dit slijmvlies alleen in de baarmoederholte. Bij endometriose zit er ook slijmvlies buiten de baarmoeder. Het zit dan bijvoorbeeld, in de buikholte of op of in de eierstokken.

De meest voorkomende symptomen van endometriose zijn:

  • Menstruatiepijn (voor/tijdens/na de menstruatie);
  • (Chronische) buikpijn;
  • Darm- en blaasproblemen (darmkrampen, obstipatie, diarree, branderig gevoel tijdens het plassen);
  • Vermoeidheid;
  • Pijnlijke geslachtsgemeenschap (tijdens en na de gemeenschap);
  • Vruchtbaarheidsproblemen.

(On)vruchtbaarheid
Het is zeker mogelijk om zwanger te worden als je endometriose hebt. Geschat wordt dat dat 60-70% van de vrouwen die endometriose heeft spontaan zwanger raakt. Het hangt met name af waar de endometriose zich bevindt en in welke mate.

Soms gaat het om een lichte vorm met enkele endometrioseplekken, soms om een ernstige vorm met verklevingen. In het algemeen geldt: hoe ernstiger en hoe uitgebreider de endometriose, hoe kleiner de kans dat je zonder medische hulp (IUI, IVF) zwanger wordt. 

Endometriose kan ook in de eierstokken voorkomen. Dit komt bij ongeveer 20% voor bij vrouwen met endometriose. Dit is in de vorm van een cyste. Deze cyste hoeft geen klachten te geven, maar kan wel een zwangerschap bemoeilijken.

Als er een endometriose cyste wordt gevonden moet goed worden gekeken of endometriose ook op andere plaatsen zit (blaas, urineleiders, darm), want dit gaat vaak samen. De endometriose cyste wordt vaak een ‘chocolade cyste’ genoemd. De cyste heeft namelijk een stroperige donkerbruine inhoud door het “menstrueel bloeden” van de endometriosecellen aan de binnenkant van de cystewand.

Behandeling endometriose
Een behandeling van endometriose heeft als doel de pijn te verminderen (als dit van toepassing is). En de vruchtbaarheid te verbeteren. Als eerste komen medicijnen hiervoor in aanmerking, zoals pijnstillers en/of hormonen zoals de pil.

Soms is een operatie nodig.  Tijdens zo’n operatie worden de endometriose plekken en verklevingen verwijderd. In de hoop de baarmoeder zo schoon mogelijk te maken waardoor hij zo goed als mogelijk kan functioneren.

Wil je zwanger worden en heb je endometriose?
Bespreek dit dan met je huisarts en gynaecoloog. Samen kunnen jullie bekijken of er onderzoeken nodig zijn. Op de website endometriose.nl staat heel veel goede betrouwbare informatie.
Je bent natuurlijk ook welkom op ons kinderwens spreekuur! Aan het einde van de afspraak hebben jullie een duidelijk beeld wat jullie kunnen doen en moeten laten om zo gezond en snel mogelijk zwanger te worden. Jullie krijgen een boekje mee met daarin alle tips en adviezen nogmaals uitgelegd zodat jullie alles thuis nog rustig kunnen doorlezen.

Maak een afspraak

vrouw heeft stress

Stress en zwanger worden

jonge man en vrouw met foto van echo

Ik ben zwanger, wat moet ik doen?

Vruchtbare dagen tabel

Vruchtbare dagen berekenen