vrouw heeft stress

Stress en zwanger worden

Het is zover. Je bent gestopt met anticonceptie en ‘ontvankelijk’ voor een zwangerschap. Een rare periode in je leven omdat je bewust een grote verandering in je leven toe laat. Maar wanneer dit gaat gebeuren… Dat is onvoorspelbaar. Wat kan je doen om stress te verminderen als je zwanger wilt worden?

De ervaring leert dat vrouwen nadat de pilstrip in de prullenbak hebben gegooid, élke menstruatie er 1 te veel is. De eerste paar cyclussen zijn nog ingecalculeerd. Maar na de derde menstruatie steekt er al een klein stemmetje de kop op van angst of het überhaupt wel gaat lukken?… Weet dat dit heel normaal is! Je bent nog niet in grijs gebied en er zijn nog altijd voldoende kansen om zwanger te worden.  

Hoe belangrijk is het om stress te verminderen als je zwanger wilt worden?

Stress is volgens de WHO bedreiging nummer 1 voor de gezondheid van de wereldpopulatie. We hebben er in onze Westerse Wereld allemaal mee te maken. De burn outs vallen bij bosjes. Stresshormonen ontregelen je cyclus en verkleinen de kans op een zwangerschap. In het proces speelt stress dus wel degelijk een rol en het is soms makkelijker gezegd dan gedaan om het te verminderen.

In de Volkskrant stond een goed stuk over onderzoeken die zijn gedaan naar stress in de zwangerschap. Dus je hebt een fantastische reden om goed voor jezelf en toekomst baby te zorgen!

Tips om spanning te verminderen

Je kunt wel degelijk wat doen om stress te verminderen. Hieronder een aantal tips:

  1. Geef je grenzen aan op werk. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Het getuigt van professionaliteit en zelfwaardering wanneer je dit doet.
  2. Zorg dat je voldoende ontspant. Of dat voor jou een avond uit is met vriendinnen of een goed boek op de bank. Maak ruimte voor de gezelligheid en oplaadmomenten waar je mogelijk zo meteen in de babytijd minder tijd voor hebt.   
  3. Zet de mail en telefoon uit op gezette tijden zodat je even een moment voor jezelf hebt.
  4. Yoga, sport of meditatie werkt cortisol verlagend.
  5. Leef in een vast ritme, onregelmatige werktijden verkleint de kans op een zwangerschap. 
  6. Eet gezond
  7. Slaap voldoende.
  8. Heb seks! Dit is een goede ontlader en bij plezier is de kans op een zwangerschap dubbel zo groot!
  9. Behoudt gezond gewicht.
  10. Ga op vakantie.

Wil je zwanger worden?

Heb je nog vragen over zwanger worden en zou je meer willen weten over jullie kansen? Bel gerust of maak een afspraak.

jonge vrouw verdrietig na miskraam

Bloedverlies tijdens de zwangerschap, wat moet je doen?

houten wieg tegen een witte achtergrond

Wat adviseren we NIET te kopen

speelhoek kinderen

De 5 beste baby aankopen.