jonge man en vrouw met foto van echo

Ik ben zwanger, wat moet ik doen?

Een positieve zwangerschaptest. “Oh help.” Dat is wat de meeste mensen denken als ze ontdekken zwanger te zijn. En het maakt niet uit of je zeven jaar hebt geprobeerd zwanger te worden, of dat het na één maand meteen is gelukt.

Geen paniek! We zijn er om jullie te helpen. Ik ga precies vertellen welke stappen je nu moet nemen. 

Stap 1: Bereken hoe lang je zwanger bent

We berekenen de zwangerschapsduur vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Je krijgt dus eigenlijk twee weken cadeau, want de bevruchting heeft pas twee weken na je menstruatie plaatsgevonden. Als je een week over tijd bent, zeggen we dat je 5 weken zwanger bent!

Je kunt dan ook meteen bepalen wanneer je uitgerekend bent, want dat is bij 40 weken. We hebben ook een handige rekentool om je uitgerekende datum te bepalen.

Stap 2: Neem dagelijks foliumzuur

Zodra je weet dat je zwanger bent, moet je dagelijks 0,4-0,5 milligram foliumzuur te slikken (totdat je 11 weken zwanger bent). Foliumzuur kan je kopen bij je drogist of apotheek.

Stap 3: Pas je leefstijl aan

Je leefstijl heeft enorm grote invloed op de groei en gezondheid van je kind. Het belangrijkste is: stop direct met roken, alcohol en drugs. Maar er zijn ook andere dingen die je tijdens de zwangerschap niet meer mag eten (zoals rauwe vis en rauw vlees) en moet je waakzaam zijn voor besmetting met listeria of toxoplasmose. Check onze tips over voeding en leefstijl!

Stap 4: Schrijf je in bij de verloskundige

Bel ons voor het maken van een eerste afspraak en het inplannen van de eerste echo!

Vanaf dat moment helpen we jullie om een zorgeloos zwangerschap te beleven. We begeleiden jullie stap-voor-stap in de zwangerschap, bereiden jullie voor op de bevalling en blijven tot 6 weken na de bevalling jullie aanspreekpunt en vraagbaak.

Stap 5: Check je reisprogramma

Plan geen reizen meer naar gebieden waar de ZIKA-mug voorkomt. Plan geen vliegreizen meer nadat je 36 weken zwanger bent. En neem altijd een verklaring van ons mee waarin je uitgerekende datum staat vermeld. 

“Het resultaat is is een zwangerschap niet het enige dat telt, ook de weg er naar toe!” 


Heb je nog vragen nu je zwanger bent? Geen probleem! Het is ook een spannende tijd. Bel of maak een afspraak in onze praktijk en stel al je vragen.