Vruchtbare dagen tabel

Vruchtbare dagen berekenen

Er zijn maar een paar dagen per maand waarop je vruchtbaar bent, dat is namelijk rond je eisprong. De eisprong wordt ook wel de ovulatie genoemd.

Als je zwanger wil worden is het niet nodig meteen uit te zoeken wanneer je ‘moet vrijen’. Mijn advies zou zijn te vrijen wanneer jullie zin hebben. We weten dat op deze manier veel stellen binnen 6 maanden zwanger worden. De kans is namelijk groot dat je vrijt rond de ovulatie, zelfs als je niet weet wanneer dat is. Dit komt omdat vrouwen rond de eisprong een man aantrekkelijker vinden dan rond hun menstruatie. Ook vinden mannen een vrouw aantrekkelijker tijdens haar ovulatie. Dus de kans dat je gaat vrijen rond je ovulatie neemt hierdoor toe. Luister dus naar je gevoel is mijn eerste advies!

Rekenvoorbeeld vruchtbare periode

Maar als je toch wilt weten wanneer je vruchtbare dagen zijn, dan is het handig dat je je vruchtbare dagen kunt herkennen. Dit kan je uitrekenen als je een regelmatige menstruatie hebt. De eisprong is vaak 14 dagen voor je menstruatie. (Zie ook de foto van deze blog)

  • Je hebt een cyclus van 28 dagen. Dan is je eisprong vaak 14 dagen na je menstruatie.
  • Je hebt een cyclus van 30 dagen. Dan is je eisprong vaak 16 dagen na je menstruatie.
  • Je hebt een cyclus van 32 dagen. Dan is je eisprong vaak 18 dagen na je menstruatie.

In de vruchtbare dagen tabel zie je precies hoeveel dagen na je menstruatie je vruchtbaar bent, bij een stabiele cyclus.

Levensduur eicel en spermacel

Je eicel kan maar kort leven, zo’n 24 uur. Zaadcellen leven veel langer, gemiddeld 72 uur.
Om zwanger te worden moet een eicel moet dus binnen een dag na de eisprong zijn bevrucht. De spermacel moet de eicel dus binnen 24 uur bereiken. We weten dat het enorm verschilt hoe snel de spermacel bij de eicel weet te komen. Dit kan binnen een uur zijn, maar ook een dag duren. 

Wanneer vrijen?

Mijn advies is 2-3 dagen voor de ovulatie regelmatig te vrijen, dan is de kans op een zwangerschap het grootst. Omdat de spermacellen dan als het ware klaarliggen om de eicel te bevruchten meteen na de eisprong.

Lees ook het blog ‘Wat is een ovulatietest?’, omdat dit mogelijk kan helpen zwanger te worden. 

Wist je dat je lichaam je helpt zwanger te worden?
Rond de ovulatie zijn er meerdere veranderingen in het lichaam van de vrouw die een zaadcel helpen de eicel (op tijd) te bereiken:
– Allereerst zit er in de baarmoedermond slijm, dit slijm is alleen rond de ovulatie goed doorgankelijk voor sperma. (Je kan dat zelf ook herkennen, omdat je afscheiding dan helderder wordt, het ziet eruit als ongekookt eiwit.)
– De baarmoeder is alleen rond de ovulatie ‘vriendelijk’ voor de spermacellen, buiten de ovulatie om is de samenstelling in je baarmoeder zo vijandig dat veel zaadcellen daar sterven. Maar ronde de ovulatie niet!
– De eicel is net na de eisprong makkelijk doordringbaar voor een spermacel, hoe ‘ouder’ de eicel is, hoe moeilijker een spermacel naar binnen kan. Als 1 spermacel binnen is, wordt deze daarna ondoordringbaar voor andere spermacellen. De snelste, sterkste spermacel zal het eerste de eicel bereiken en dus de eicel bevruchten. 

Kinderwens consult

Als verloskundigen kunnen wij helpen als jullie een kinderwens hebben. Tijdens een kinderwens consult van 45 minuten nemen we een anamnese af. Dit houdt in dat we veel vragen stellen over jullie gezondheid, de gezondheid van beide families en jullie leefstijl. Aan de hand van jullie antwoorden doen we als dat nodig is bloedonderzoek en geven we jullie persoonlijk adviezen.

Een kinderwensconsult is gratis. Iedereen die woont in Amsterdam Centrum, -Oost, -Zuid, De Pijp, Westerdok, Jordaan en Prinseneiland is bij ons welkom. Maak een afspraak!