baarmoeder met foetus erin

Wat is een ovulatietest?

Je kan bij een drogist of apotheek een ovulatietest kopen. Een ovulatietest heeft als doel het moment van je ovulatie in je cyclus te ontdekken.
Bij een ovulatietest meet je op meerdere dagen in je cyclus de hormonen in je urine. Dit doe je door te plassen over een stikje. 

Wat meet een ovulatietest?

Na je menstruatie stijgt het hormoon oestrogeen. Deze toename veroorzaakt uiteindelijk een snelle stijging van luteïniserend hormoon. Als dit hormoon op zijn top is (de LH-piek) scheurt de follikel waarin de eicel zit binnen 24-48 uur: De eisprong. De eicel kan hierna worden bevrucht. De test kan dus door de stijging van het luteïniserend hormoon aantonen wanneer je eisprong is. 
Er zijn ook testen die naast het LH ook je oestrogeen spiegel meet, hierdoor weet je iets eerder wanneer je ovulatie eraan begint te komen.

Een ovulatietest is een heel goed middel om erachter te komen óf je ovuleert en welke dag van de maand je ovuleert. Je creëert hiermee inzicht in je cyclus. Maar het is geen goed middel om te gebruiken als anticonceptie. Ook is het niet te gebruiken om te weten op welk moment je die maand moet vrijen. Het vertelt je misschien wel wanneer je de volgende maand moet vrijen.
Als je zwanger probeert te worden kan je het beste 2-3 dagen VOOR de ovulatie frequent vrijen, omdat de spermacellen dan als het ware klaarliggen om de eicel te bevruchten meteen na de eisprong. Maar als je bijhoudt in je agenda wanneer je menstrueert en wanneer je ovulatietest positief is, kan je soms na 2-3 maanden wel al een regelmaat ontdekken. Als je dan 2-3 dagen voor je verwachte ovulatie frequent vrijt is de kans op een zwangerschap het grootst.

Wil je meer weten over zwanger worden? Lees dan ook het blog ‘ Vruchtbare dagen’. 

Tips als je probeert zwanger te worden:

  • Gebruik geen vaginale douches, Dit maakt het moeilijker voor sperma om de eicel te bereiken.
  • Veel glijmiddel heeft een zaaddodend effect. Check dit op het etiket voordat je glijmiddel gebruikt!
  • Blijf nadat je partner is klaargekomen even liggen. Als je opstaat zal het sperma uit je vagina lopen, wat de kans op een zwangerschap iets verkleint. Hou liever je binnen even omhoog. 

Kinderwens consult

Als verloskundigen kunnen wij helpen als jullie een kinderwens hebben. Tijdens een kinderwens consult van 45 minuten nemen we een anamnese af. Dit houdt in dat we veel vragen stellen over jullie gezondheid, de gezondheid van beide families en jullie leefstijl. Aan de hand van jullie antwoorden doen we als dat nodig is bloedonderzoek en geven we jullie persoonlijk adviezen.

Een kinderwensconsult is gratis. Iedereen die woont in Amsterdam Centrum, -Oost, -Zuid, De Pijp, Westerdok, Jordaan en Prinseneiland is bij ons welkom. Maak een afspraak