Negatieve zwangerschapstest

Overtijd, maar toch een negatieve zwangerschapstest

Als je niet ongesteld bent geworden, dan kan het zijn dat je zwanger bent. Vaak geeft een zwangerschapstest meteen duidelijkheid. Een positieve test betekent dat je zwanger bent. Maar wat als hij negatief is? 

Zwangerschapstest negatief

Er zijn twee redenen voor een negatieve zwangerschapstest:

  1. je bent niet zwanger
  2. je hebt nog niet genoeg hCG in je urine om de detecteren hCG is de afkorting voor humaan choriongonadotrofine. Dit is een hormoon dat je lichaam tijdens je zwangerschap aanmaakt. De eerste weken neemt de hoeveelheid hCG dagelijks toe. Een zwangerschapstest detecteert hCG in de urine. Als dit is gevonden krijg je een positieve uitslag. Als het er niet is (of te weinig om te detecteren) is je uitslag negatief. (lees hier meer over het hCG)

Zwangerschapstest negatief toch zwanger.

Het kan zijn dat je wel zwanger bent maar er gewoon nog niet voldoende hCG in je urine zit om de test positie te laten uitslaan. De meest voorkomend oorzaken zijn:

  • Je zwangerschapstest is over de houdbaarheidsdatum. (Deze staat op de zijkant van de verpakking)
  • Je hebt heel veel gedronken en daardoor is je urne te veel verdunt. Doe daarom bij voorkeur een test met ochtendurine, aangezien die vaak het meest geconcentreerd is. 
  • Je bent net zwanger, en je hCG is nog te laag. Dit kan komen als je eisprong of je innesteling later heeft plaatsgevonden dan je zelf denkt. 
    Je kunt overwegen een ‘vroege zwangerschapstest’ te kopen. Deze is extra gevoelig en detecteert ook een hele lage hCG waarde (dus beginnende zwangerschap), zelfs al 5 dagen vóór je verwachte menstruatie. Je kan natuurlijk ook de test na een week nogmaals herhalen. 

Je kan ook na meerdere negatieve zwangerschapstesten toch zwanger zijn.

Niet ongesteld en niet zwanger
Het is begrijpelijk dat je bij het uitblijven van je ongesteldheid denkt dat je zwanger bent. Maar we weten dat er veel redenen kunnen zijn waardoor je niet ongesteld wordt. Zoals door stress, overmatig sporten, over- of ondergewicht, ziekte of onregelmatig slapen kan je menstruatie verlaat zijn. Het is zelfs normaal dat je cyclus soms even verspringt. 

Hoeveel dagen overtijd is normaal
We weten dat bijna de helft (46%) van de menstruatiecycli 7 dagen of meer varieert. Maar wat voor jou normaal is, kan dit niet zijn voor een ander. Als er sprake is van stress, overmatig sporten, over- of ondergewicht, ziekte of onregelmatig slapen dan is het niet vreemd als je menstruatie onregelmatig is, en je dus niet ongesteld wordt op het moment waarop je dit verwacht.
Als je enkele maanden na elkaar niet menstrueert en een zwangerschapstest steeds negatief is, dan adviseren wij je contact op te nemen met je huisarts voor advies of onderzoek. 

Onzekerheid over wel/niet zwanger zijn kan echt tergend zijn. Aarzel niet om ons te bellen en raad te vragen. We denken graag met je mee. Soms kunnen we door samen de feiten op een rijtje te zetten: van data van afgelopen menstruaties; momenten van vrijen; test uitslagen en/of symptomen een goed beeld krijgen waarom een test onverwachts negatief is.

Vrouw met echo

Het zwangerschapshormoon hCG

Vruchtbare dagen tabel

Vruchtbare dagen berekenen

jonge man en vrouw met foto van echo

Ik ben zwanger, wat moet ik doen?