Vrouw met echo

Het zwangerschapshormoon hCG

Op de dag dat je ongesteld zou moeten worden (bij een regelmatige cyclus) kan je een test doen om te kijken of je zwanger bent. Het hCG hormoon in je urine wordt gemeten. Als deze aanwezig is dan ben je zwanger!

Wat is hCG?

HCG is de afkorting voor humaan choriongonadotrofine. Dit is een hormoon dat je lichaam tijdens je zwangerschap aanmaakt. In de 1e weken van je zwangerschap maakt de embryo het hCG aan, later wordt dit rond de 12 weken zwangerschap ‘overgenomen’ door de placenta.

Wat doet hCG?

Heeft een bevruchte eicel zich in de baarmoederwand ingenesteld? Dan begint deze gelijk met het maken van hCG. Het hCG zorgt ook voor de groei van je baby. Het hormoon zet vet om in energie. Deze energie gebruikt je lichaam om de groei van je baby te ondersteunen. Ook zorgt het hormoon ervoor dat je je baby niet afstoot.

hCG en zwangerschapskwaaltjes

Het zwangerschapshormoon hCG is belangrijk voor een goede start van je zwangerschap. Maar het kan je ook kwalen geven die wat minder prettig zijn;
-misselijk
-vermoeidheid
-hoofdpijn
-gevoelige borsten
-stemmingswisselingen
-duizeligheid

De hCG-waarden

De hoeveelheid hCG in je lichaam is niet je hele zwangerschap hetzelfde. Daarom kunnen de waarden gebruikt worden om te bepalen hoelang je ongeveer zwanger bent.
De hCG concentratie stijgt snel in de eerste dagen van de zwangerschap en kan ongeveer 8 dagen na de conceptie in je bloed worden gemeten.
Testen die jezelf kan uitvoeren tonen het zwangerschapshormoon aan in je urine.
De hCG concentratie stijgt snel aan het begin van je zwangerschap en verdubbelt elke 2 dagen. Rond de 10eweek van je zwangerschap bereikt het hCG het hoogste niveau.  Daarna neemt de concentratie hCG langzaam af.

hCG meten

Wij meten als verloskundigen zelden een hCG, dat is niet nodig. Alleen als we denken dat je mogelijk een buiten baarmoederlijke zwangerschap doormaakt. Bij een miskraam daalt het zwangerschapshormoon namelijk, maar bij een buiten baarmoederlijke zwangerschap zie je juist stijging van de hCG waarde in je bloed.