baarmoeder met foetus erin

Innestelingsbloeding: Wat is het & symptomen

Als je zwanger wil worden zijn de dagen voor je menstruatie erg spannend. Als je dan een paar dagen voor je verwachte menstruatie bloed verliest kan dat heel teleurstellend zijn. Toch kan bloedverlies een paar dagen voor je menstruatie juist ook goed nieuws zijn! Misschien is het wel een innestelingsbloeding!

Wanneer is er een innestelingbedoeling?
Ongeveer 9 dagen na de eisprong (dit is bij een cyclus van 28 dagen, dus 5 dagen voor je verwachte menstruatie) hecht de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand. Dit vastgroeien in het baarmoederslijmvlies, wordt innestelen genoemd. Tijdens dit ingroeien knapt soms een vaatje wat bloedverlies veroorzaakt. We noemen dat een innestelingsbloeding.

Hoe vaak komt een innesstelingsbloeding voor?
Ongeveer 1 op de 5 vrouwen heeft een innestelingsbloeding. En een deel daarvan merkt het bloedverlies niet op. Omdat het alleen op het wc-papier zat, of omdat heel weinig en licht kan zijn. Dus maak je geen zorgen als je geen innestelingsbloeding hebt (gezien)!

Hoe ziet een innestelingsbloeding eruit?
De bloeding ziet er uit als een lichte menstruatie. Vaak verlies je niet heel veel bloed, maar in plaats daarvan een paar druppels bloed.

Welke kleur heeft het bloedverlies?
Bloedverlies van innesteling komt soms meteen naar buiten, dan is het roze of helderrood. Vaak komt het pas uren of dagen later naar buiten en is het bruin verkleurd. Je ziet bijna nooit stolsels (bloed-propjes).

Hoe lang duurt innesteling bloedverlies?
Vaak houdt het minder lang aan dan een menstruatie. Soms is het slechts 1x enkele druppels, maar het kan ook 2 dagen aanhouden.

Waar voel je pijn bij innesteling?
Onderin je buik, rond je schaambeen of in je onderrug kun je lichte krampen voelen: Een innesteling kramp. Het kan ook zeurend aanvoelen. Veel vrouwen omschrijven het als een hele milde kortdurende menstruatiepijn.

Symptomen van innesteling op een rijtje:
– Mild zeurende of krampende pijn in je onderbuik en onderrug, die 1-2 dagen aanhoudt.
– Roze, helderrood of bruin bloedverlies. Vaak veel minder dan tijdens een menstruatie en meestal korter 2 dagen.

Verschil tussen innesteling en menstruatie:

Innesteling
Bloedverlies
– Start 6-12 dagen na de eisprong 
– Weinig bloedverlies, geen stolsels
– Vaak bruin van kleur, soms roze of rood  
– Vaak paar uur tot max. 2 dagen          
– Vaak neemt hoeveelheid na eerste bloedverlies af  

Pijn
– Milde krampende zeurende pijn

Menstruatie
Bloedverlies
– Start 2-16 dagen na de eisprong
– Licht tot ruime hoeveelheid bloedverlies, vaak met stolsels
– Meestal helderrood, vaak beginnend en eindigend met bruinig bloedverlies  
– Tussen de 2-10 dagen
– Toenemende hoeveelheid na eerste tekenen van bloedverlies

Pijn
– Krampen in onderbuik/-rug die erg pijnlijk kunnen zijn

Zwanger of niet?
Tijdens de innesteling stijgt het hCG hormoon. Een zwangerschapstest heeft een minimum hoeveelheid hCG nodig om positief uit te slaan. Dus mijn advies is een paar dagen NA het bloedverlies pas een test te doen. Besluit je hem toch eerder te doen en is hij negatief? Herhaal hem dan enkele dagen later nogmaals als je nog steeds niet een gewone menstruatie hebt gehad.

Ben je zwanger en heb je bloedverlies?
Als de test heeft uitgewezen dat je zwanger bent dan verwacht je dat het bloedverlies al is gestopt of heel snel zal stoppen. Blijf je toch nog bloed verliezen, of houden je krampen aan? Bel ons dan! Dan kijken we samen wat de oorzaak zou kunnen zijn en doen we als dat mogelijk is extra testen of onderzoeken.

jonge man en vrouw met foto van echo

Ik ben zwanger, wat moet ik doen?

vader en baby

Ondanks de afstand toch dichtbij…

vrouw heeft stress

Stress en zwanger worden