Werken tijdens de COVID pandemie

Werken in Corona-tijd

We zijn een jaar verder. Voor iedereen is er veel veranderd dit jaar, maar voor iedereen op een andere manier. Wat veranderde er voor ons? En wat bleef (gelukkig) hetzelfde?

Thuiswerken 

Waar veel mensen thuis moesten gaan werken, ging het bij ons door. Want bevallingen vallen niet te plannen. En ook zwangeren blijven controles nodig hebben. Toch was er in de praktijk veel anders. 

Ronselen

In het begin zijn wij als verloskundigen druk bezig geweest met het ‘ronselen’ van de juiste materialen: mondkapjes, spatbrillen, plastic schorten etc. Ook kwam er bijna elke week een nieuw protocol; landelijke protocollen, regioprotocollen en afspraken per ziekenhuis. Natuurlijk wilden we jullie zo snel mogelijk duidelijkheid geven, dus hadden de afspraak in de praktijk alles altijd <24 uur te implementeren. 

Informatie over Corona

We hebben in deze periode veel overleg gehad met elkaar en zwangeren. Hoe zullen we iedereen informeren over (nieuwe) regels? Zullen we nieuwsbrieven sturen, ouders bellen, app-en of informatie online plaatsen.
Gelukkig zaten alle zwangeren en partners op een lijn. Hun advies was duidelijk: “Geen onnodige mailings, apps! Laat ons informatie opzoeken als we er zelf behoefte aan hebben.” 
Dat was duidelijk voor ons, en besloten informatie vanaf dat moment live te vertellen tijdens de controles en te informeren via Instagram en deze blogs. 

Afspraken

Voor jullie als zwangeren veranderde er ook veel: sommige afspraken werden telefonisch of gingen niet door. Partners mochten een periode niet mee naar de controles en ook niet aanwezig zijn tijdens echo’s. Dit was een noodzakelijke maatregel, maar dit was ook een maatregel die voor zwangeren en partners echt heel erg moeilijk was. Partners voelde zich niet betrokken en moeders voelden zich soms alleen in de zwangerschap. 
De spreekuren waren drukker doordat veel moeders extra controles nodig hadden ter geruststelling en afspraken vele malen langer duurden door het geven van meer uitleg. Maar het inplannen van afspraken is nog nooit zo makkelijk geweest! Doordat mensen nu veelal thuis werken, heeft bijna niemand voorkeur voor een tijd en konden we probleemloos afspraken in plannen! 

Ik heb zelf mogen ervaren hoe het was om zwanger te zijn met en zonder Corona: Waarbij ik bij mijn eerste zwangerschap soms lekker een tijdschriftje in de wachtkamer ging lezen met een kopje koffie als ik moest wachten, liep ik deze zwangerschap een minuut voor mijn afspraak naar binnen. Na mij afspraak ging ik weer meteen naar huis in plaats van even gezellig kletsen met Roos of Janneke. Ook mijn vriend was veel minder betrokken, doordat hij bij veel afspraken niet mee kon. En waar bij mijn zwangerschap van Jules mijn moeder en beste vriendin een keer zijn mee geweest op controle, ging ik nu elke keer alleen . Zwanger zijn heb ik hierdoor meer in mijn eentje gedaan.

Maar ook als verloskundige vond ik het dit jaar af en toe soms best lastig. Extra controles, pretecho’s, het hartjesspreekuur konden vaak niet doorgaan, het moment waarop je samen met je cliënt bewondert en geniet hoe bijzonder het is om zwanger te zijn. Maar ook door mondkapjes en de afstand vond ik het soms moeilijker om echt contact te maken en goed te kunnen inspelen op iemands behoefte. 

Gelukkig blijft een bevalling en het krijgen van een kind altijd een uniek en prachtig moment, waarbij corona mij als cliënt en als verloskundige niet in de weg heeft gestaan.

vader en baby

Ondanks de afstand toch dichtbij…

Moeder met gezin

Thuis komen na een bevalling…

speelhoek kinderen

De 5 beste baby aankopen.