scrabble we are having a baby

Zwangerschap op werk: van aankondiging tot rechten

Je bent superblij dat je zwanger bent en wilt het eigenlijk van de daken af schreeuwen. Maar wanneer is nou de juiste tijd om het te vertellen aan je werkgever en collega’s? En wat zijn nou eigenlijk je rechten en plichten?

De aankondiging op werk

Er is geen juist tijdstip om te vertellen dat je zwanger bent. Het is iets persoonlijks: hoe voel je je, wat voor werk doe je?
Veel vrouwen wachten tot het einde van de eerste twaalf weken, aangezien de kans op een miskraam daarna relatief laag is. Maar als je werkt met schadelijke stoffen of je werk op een andere manier je zwangerschap negatief kan beïnvloeden, dan is het verstandig het meteen te vertellen. Je hebt tijdens je zwangerschap pas recht op wettelijke bescherming op de werkvloer zodra jij jouw werkgever hebt ingelicht.

Het was zo fijn dat collega’s rekening met me konden houden toen ik het eenmaal had verteld! Moeheid en misselijkheid zijn lastig te verbergen! Ik wou achteraf dat ik het eerder had verteld.
-Birgit, vertelde het bij 14 weken zwangerschap-

TIP: Neem de tijd en plan een meeting in met je baas. Niet wanneer jullie beiden van de ene meeting naar de andere moeten. En al ben je zelf super blij met het nieuws, op je werk kunnen ze natuurlijk anders reageren dan verwacht. Benadruk het positief en begin niet met excuses, want je hebt niets om je voor te excuseren! Laat je door een negatieve reactie niet uit het veld slaan en schiet niet in de verdediging (hormonen kunnen rare reacties opwekken!). Laat het op je inwerken en kom er later op terug.

Ken je rechten: zwanger op werk

Nadat je hebt verteld dat je in verwachting bent, hoor je binnen twee weken voorlichting te krijgen van je werkgever. Je werkgever informeert je over mogelijke gevaren op de werkvloer voor jou en je baby. Ook hoor je welke maatregelen worden getroffen om je te beschermen. Denk hierbij aan aangepaste werk- en rusttijden, aangepaste werkdruk of zelfs tijdelijk ander werk vanwege bepaalde risicofactoren (chemische stoffen, straling, tillen van zware voorwerpen).

Daarnaast heb je ook recht op de wettelijke bescherming tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. Je hoort gelegenheid te krijgen om ons of de gynaecoloog te bezoeken, ook onder werktijd. Je krijgt van ons een zwangerschapsverklaring, waarop de vermoedelijke bevaldatum staat. Deze verklaring geeft je werkgever aan de instelling die uiteindelijk de uitkering tijdens je verlof verzorgt.

Zwangerschapsverlof is een recht dat wettelijk is vastgelegd sinds het begin van de twintigste eeuw. In Nederland is het aantal altijd zestien weken. Voor je verlof bespreek je met je werkgever welke maatregelen er zijn getroffen voor na de bevalling en wanneer je weer begint met werken.

Heb je vragen over het zwangerschapsverlof? Je kunt ons hier altijd over bellen of mailen. Wij helpen je graag!