foto miskraam

Wat zijn de eerste tekenen van een zwangerschap?

Sommigen weten al dat er een kans is, want ‘het is de tijd van de maand’. Je bent nog niet ongesteld en jullie waren het aan het proberen. Bij anderen komt het onverwacht of sneller dan gedacht. Zo ook bij mij. Ja, we hadden al wel besloten dat we er voor wilden gaan. Ik zou alleen eerst nog een maand op vakantie gaan met een vriendin naar Azië, daarna zouden we wel zien.

De eerste week van de vakantie zou ik ergens ongesteld moeten worden en toen dit na een paar dagen niet gebeurde, begon ik te twijfelen. Had ik verkeerd gerekend, ben ik gewoon wat laat…of ben ik zwanger? Ik zat nogal afgelegen en er waren daar geen zwangerschapstesten in de buurt te koop. Fijn op zo’n moment dat ik zelf verloskundige ben, dus goed weet wat de eerste tekenen van een zwangerschap zijn. 

De eerste tekenen van de zwangerschap kunnen heel wisselend zijn. Zelfs wanneer de klachten duidelijk zijn, kan je ze missen wanneer je niet verwacht zwanger te zijn.

  • Misselijkheid. Veel vrouwen zijn misselijk tijdens het begin van de zwangerschap. Bij de één is dit een constant weeïg gevoel, de ander moet zelfs overgeven. Vaak merk je dat je smaak en eetlust veranderd en dat je gevoeliger bent voor geuren. Dit kan al beginnen bij week 4-5, heeft zijn piek rond week 9-10 en gaat vaak weer over bij week 12. Het wordt ook wel eens ochtend misselijkheid genoemd, maar dat is vreemd. Want veel vrouwen hebben het de hele dag met een piek aan het begin en einde van de dag.
  • Moeheid. Je energie is in het eerste trimester van de zwangerschap vaak een stuk minder. Dit kan al beginnen vanaf het moment van de bevruchting. Je staat moe op, ondanks dat je een prima nacht hebt gehad. Om 21.00 ‘s avonds kan je niet wachten om naar bed te gaan. Heel normaal voor  het begin van de zwangerschap, gelukkig wordt dit later vaak beter.
  • Gevoelige borsten. Vaak merk je al vroeg in de zwangerschap dat je borsten gevoelig of gespannen zijn. Soms kunnen ze ook wat groter worden door alle veranderingen die er nu al plaatsvinden. Het verschilt erg per vrouw hoe lang dit aanhoudt. 
  • Onrustige darmen. Veel vrouwen krijgen wat meer last van obstipatie en houden wat meer lucht vast in hun darmen. Dit geeft vaak een opgeblazen gevoel. De gehele zwangerschap blijven je darmen een zwak punt.

Een paar dagen later bevestigde een zwangerschapstest wat ik al wist… Ik ben zwanger!


Wil je zwanger worden of ben je (net) zwanger? Kijk dan eens kritisch naar je leefstijl. Denk goed na over wat je eet en drinkt, en probeer een zo gezond mogelijke levensstijl er op na te houden. Hierover denken we graag met je mee.