Stemmingswisselingen tijdens zwangerschap

Waarom ben ik zo emotioneel in het begin van mijn zwangerschap?

Vooral in het eerste trimester van je zwangerschap kunnen je emoties alle kanten op schieten. Het ene moment ervaar je maximaal geluk en dan voel je de tranen weer op komen. Het is iets heel normaals, maar het gevoel van even geen controle hebben over je emoties kan soms wel vervelend zijn. Niet elke situatie leent zich natuurlijk goed om opeens in tranen uit te barsten. We leggen je hier uit waar die emoties vandaan komen.

Wat zijn de oorzaken van mijn stemmingswisselingen?

Vanaf de bevruchting wordt je lichaam volledig ingericht op het creëren van jouw kleine wezentje. Er vinden dus flink wat veranderingen plaats om een zo fijn mogelijk thuis te worden. Je hormoonhuishouding verandert en je maakt bijvoorbeeld zo’n 1000 keer meer oestrogeen aan. Ook stijgt de progesteron in je lichaam. Deze zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies van de baarmoederwand sterker wordt en zich voorbereidt op de innesteling van de eicel. Deze hormonale stijgingen vragen veel van je lichaam met als gevolg dat je emoties alle kanten op kunnen vliegen.

Maar dat is niet alles..

De biologische feiten liegen er niet om. Maar natuurlijk zijn dit niet de enige redenen die jouw explosieve emoties en stemmingswisselingen veroorzaken. Tijdens een zwangerschap komt er gewoonweg heel veel op je af. Je bent waarschijnlijk heel blij dat je zwanger bent, maar ook onzekerheid kan de boventoon voeren. Je maakt je misschien zorgen of je wel een goede ouder wordt en of je er wel klaar voor bent. En met al die kwaaltjes die kunnen optreden zou je ook wat prikkelbaarder kunnen zijn. Ook zonder die hormonen is je zwangerschap dus een emotionele achtbaan.

Hoe lang heb ik last van mijn moodswings?

De stemmingswisselingen merk je voornamelijk in het eerste trimester van je zwangerschap. Het toppunt bevindt zich tussen de 6e en de 10e week. Hierna lukt het je lichaam steeds beter om zich aan de hormonen aan te passen en krijg jij zelf ook je emoties beter onder controle. Voor een lange periode heb je niet echt meer last van die emotionele pieken. Maar aan het einde van je zwangerschap komen ze toch weer om het hoekje kijken. Je lichaam maakt zich immers klaar voor de bevalling en de spanning die dit met zich meebrengt, kan flink wat emoties opwekken.

Hoe ga ik om met mijn stemmingswisselingen?

Nu je weet waar die wisselende emoties tijdens je zwangerschap vandaan komen, is het ook fijn om te weten hoe je er het beste mee kunt omgaan. Natuurlijk werkt voor iedereen iets anders. Raak jij misschien meer ontspannen van een wandeling of een film kijken, een ander omringt zich misschien graag met mensen en drukte. Deze punten helpen om de stemmingswisselingen de baas te worden:

  • Probeer te ontstressen. Als je gestrest bent, is je lontje automatisch korter. Doe vaker wat rustiger aan en neem vaker een pauze met écht me-time.
  • Maak beslissingen. Tijdens je zwangerschap zijn er toch wat dingen die ‘moeten gebeuren’. Hak knopen door en beslis of bepaalde dingen echt nodig zijn. Regel het gelijk of laat iemand anders je helpen.
  • Zorg goed voor jezelf. Een cliché, maar wel waar. Eet gezond en regelmatig, slaap genoeg en beweeg elke dag voldoende. 
  • Je doet het niet alleen. Natuurlijk: het kindje groeit in jouw baarmoeder, maar je staat er niet alleen voor. Bespreek met je partner of anderen die dichtbij je staan dat je wat minder stabiel bent. Met deze voorbereiding zijn ze een stuk meer begripvol.
  • Ga wat leuks doen. Iets waar je energie van krijgt en vrolijk van wordt. Dit verkleint negatieve emoties. 
  • Wees niet te streng voor jezelf. Het kan zijn dat je je weleens onredelijk gedraagt of het echt te bont hebt gemaakt. Maak je excuses, grap erover en ga verder. Voel jij je minder schuldig.

Opvallend veel last van moodswings?

Bij Witsenkade Verloskundigen staan we voor je klaar om je op elk moment in je zwangerschap te helpen. Heb je meer dan ‘gebruikelijk’ last van negatieve emoties? Neem dan contact met ons op en dan werken we er samen aan.