Eten veranderen tijdens zwangerschap

Kan je smaak voor eten veranderen tijdens je zwangerschap?

Misschien heb je het bij jezelf al gemerkt: je krijgt trek in specifiek eten wat je eerst amper at en moet aan sommige gerechten of producten niet denken. Je bent niet de enige want echt bijna elke zwangere vrouw merkt een verandering in haar reuk- en smaakvermogen. Dit is niet voor niks, maar heeft echt een biologische reden!

Je reuk- en smaakzin veranderen als je zwanger bent

Je merkt waarschijnlijk al in de eerste weken van je zwangerschap dat je bepaalde geuren niet kunt verdragen. Aan de ene kant kan dit grappig zijn, omdat je sommige geuren eigenlijk wel heel lekker vindt – en dit komt na je zwangerschap vaak weer terug. Maar het kan ook misselijkheid veroorzaken. De verandering in je reukzin en in die van je smaak heeft te maken met de bescherming van je baby. Je zintuigen zetten zich op scherp om je kindje te beschermen tegen schadelijke stoffen. Aan de andere kant kun je trek hebben in specifieke producten omdat je lichaam voelt dat deze daar behoefte aan heeft. Voedingsstoffen en energie om jouw baby te laten groeien!

Wat gebeurt er in je smaak en reuk?

Je zintuigen worden eigenlijk gewoon heel erg goed. Je gaat dus bijvoorbeeld veel beter ruiken. Je ruikt meer geuren en kunt deze beter van elkaar onderscheiden. Aan de andere kant word je ook gevoeliger voor specifieke geuren en kan je zelfs spontaan misselijk worden. Alles ter bescherming! Dit geldt voor je smaakzin precies hetzelfde. Je proeft beter en hebt zin in specifieke producten. Ook krijg je in smaken een bepaalde afkeer. Je kunt bijvoorbeeld geen koffie meer verdragen of hebt alleen nog maar zin in broccoli. Veel zwangere vrouwen hebben bijvoorbeeld zin in zure dingen zoals augurken, zuurkool en atjar tjampoer. De behoefte aan zuur komt ook doordat je meer bloed aanmaakt en dus meer behoefte hebt aan natrium. Bijzonder hoe het lichaam werkt!

Rare smaak in je mond tijdens de zwangerschap

Er zijn ook zwangere vrouwen die tijdens de zwangerschap een ijzersmaak in de mond krijgen. Herken je dit? Het is niet een vreemd verschijnsel. Dit kan namelijk ontstaan door een hormonale verandering in je lichaam en blijft ook niet al te lang aanwezig gelukkig. Er is nog geen trucje gevonden om hier iets tegen te doen, maar maak je in ieder geval geen zorgen. Eet gewoon iets lekkers om de smaak te verbloemen!

Blijvende smaakverandering na de zwangerschap

Over het algemeen verdwijnen specifieke smaken of afkeren geleidelijk tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Dit geldt ook voor die bijzondere ijzer- of metaalsmaak. Die merk je in het tweede trimester vaak niet meer. Soms zijn het niet alleen je zintuigen die anders reageren op bepaalde producten. Het is ook mogelijk dat je maag en darmen anders reageren dan je gewend bent. Zo’n reactie kan best wel heftig zijn. Ook dit is een gevolg van een veranderende hormoonhuishouding in je lichaam. Je lichaam kan dan een intolerantie of allergie ontwikkelen. Dit gebeurt echter niet vaak.

Meer vragen over verandering van smaak en reuk?

Bij Witsenkade Verloskundigen hebben we het allemaal gezien, geleerd en ervaren. We helpen je daarom graag bij vragen of twijfels waar je mee blijft zitten. Neem contact met ons op en dan kijken we samen verder.