Pijnlijke borsten

Pijnlijke borsten tijdens de zwangerschap

Een zwangerschap betekent natuurlijk veel moois, maar er zijn ook wat obstakels mee gemoeid. Zo kan het dat je last krijgt van ochtendmisselijkheid, stemmingswisselingen of dat je na elk slokje naar de wc moet. Daarnaast hebben veel vrouwen last van pijnlijke borsten wanneer ze zwanger zijn. Je voelt misschien dat er veel druk op staat, een lichte zwelling en dat het heel gevoelig is als je ze aanraakt. Gevoelige borsten zijn voor veel vrouwen dan ook een reden om een zwangerschapstest te doen.

Gevoelige borsten: je bent zwanger!

Het is één van de kwaaltjes die je al vroeg merkt tijdens je beginnende zwangerschap: gevoelige borsten. Je voelt dat ze licht zijn gezwollen en bij aanraking kan het gevoelig en soms zelfs pijnlijk zijn. Een zwangerschapstest en jawel: je bent in verwachting! Pijnlijke borsten zijn een van de eerste zwangerschapsverschijnselen. Je kunt het al in de vierde week van je zwangerschap merken. Soms kun je tijdens je menstruatie ook gevoelige borsten hebben, maar als je zwanger bent is deze pijn vaak heftiger. Na ongeveer zes weken in de zwangerschap kunnen je borsten ook gaan groeien. Ze zwellen en kunnen zelfs zo pijn doen dat afdrogen al niet te verdragen is.

Wat is de oorzaak van je pijnlijke borsten?

Voor vrijwel elk ‘zwangerschapskwaaltje’ is er wel een oorzaak. De reden voor pijnlijke borsten als je zwanger bent heeft te maken met de verandering in je hormoonhuishouding. Je maakt de zwangerschapshormonen oestrogeen en progesteron aan. Deze hormonen zorgen ervoor dat jouw lichaam zich klaarmaakt voor de zwangerschap en dit merk je op verschillende vlakken. Deze hormoonaanmaak kan jou bijvoorbeeld ook misselijk maken door de heftige verandering. De pijn in je borsten komt doordat er melkklieren gaan groeien. Er komen melkkanalen en lactocyten (melkproducerende cellen) bij en hiermee bereidt je lichaam zich al voor op borstvoeding. Ook wordt de bloedtoevoer naar de borsten verhoogd waardoor ze gaan zwellen. Deze zwelling prikkelt vervolgens weer de zenuwen en dit veroorzaakt de pijn.

Hoe lang duurt deze pijn?

Vaak duurt de pijn in je borsten tot ongeveer het tweede trimester. Dit betekent dat de pijn ongeveer drie maanden kan aanhouden. Op dit moment is je lichaam gewend aan de hormonen en ook zal de groei van de borsten dan afnemen. Het kan zijn dat aan het eind van je zwangerschap en tijdens de kraamtijd je borsten weer pijnlijker worden. Dit komt doordat de melkproductie op gang komt of door stuwing (het gevoel dat je borsten ‘vol’ zitten).

Wat doe je tegen gevoelige borsten als je zwanger bent?

Niemand houdt van pijn, daarom is het prettig om op de hoogte te zijn van alle hulpmiddelen die jouw pijnlijke borsten tijdens je zwangerschap kunnen verlichten. De eerste tip is het vervangen van je gewone beha’s door zwangerschapsbeha’s. Deze ondersteunen goed waardoor het bindweefsel in je borstel niet onnodig opgerekt worden. De bandjes zijn breder dan een gewone beha en zijn gemaakt van zacht en rekbaar materiaal. Ze hebben meestal ook geen vervelende beugels en zo min mogelijk naadjes of ander extra’s. Mocht je steeds weer een grotere cup nodig hebben, overweeg dan een voedingsbeha. Deze zijn ook heel goed geschikt als zwangerschapsbeha!

Andere tips die je helpen tegen pijnlijke borsten:

  • Vermijd cafeïne en zout. Cafeïne zorgt voor een nog hogere hoeveelheid oestrogeen. Zout zorgt ervoor dat je vocht vasthoudt waardoor je borsten nog meer gaan zwellen.
  • Smeer je borsten in met een rijke, voedende bodylotion om je huid soepel te houden. Hierdoor wordt het trekkende gevoel minder.
  • Leg een warme kruik of kompres tegen je borsten.
  • Probeer om ‘s nachts een zachte sportbeha te dragen. 
  • Neem een douche of bad. Warm water ontspant het lichaam waardoor de pijn afneemt.
  • Als aanraking van de borsten niet al te pijn doet, kun je je borsten zachtjes masseren met je handpalmen.
  • Voetreflextherapie kan goed helpen bij zwangerschapskwaaltjes, ook bij gevoelige borsten. Zoek wel een therapeut die gespecialiseerd is in klachten rondom een zwangerschap.

Advies nodig bij jouw pijnlijke borsten tijdens de zwangerschap?

Bij Witsenkade Verloskundigen praktijk staan we voor je klaar om je te helpen met elk onderdeel van je zwangerschap. Staat er enorm veel spanning op je borsten, heb je onze tips gebruikt en weet je niet wat je verder kunt doen? Neem contact met ons op en dan helpen we je verder.