Baby uit de buik gehaald tijdens bevalling

Een natuurlijke keizersnede.

Mijn dochter is 7. Mijn enige kind dat na de geboorte direct bij mij op mijn borst is gelegd. Na de geboorte van mijn 2 zonen was deze keizersnede een wereld van verschil, wat zeg ik , het maakte alles goed met wat ik bij mijn ander keizersneden heb meegemaakt. 
Deze 3e bevalling was een gentle caesarea, een natuurlijke keizersnede. 

Mijn 1ste keizersnede

Mijn eerste zoon was een groot kind. Na een dag met weeën tot volledige ontsluiting gekomen maar het persen lukte niet. Het enig wat ik nog lachend zei tegen de anesthesist: “We maken een afspraak: geen algehele narcose!” Gelukkig dat hoefde niet. Toen mijn zoon was geboren werd mijn even boven mijn hoofd gehouden. Nadat hij was nagekeken mocht hij even naast mijn hoofd liggen, maar vasthouden kon ik hem niet. Mijn handen lagen aan draden en een dikke knuffel zat er niet in. Hij ging met mijn vriend mee terug naar de afdeling en ik was op weg na de recovery. Ik zou pas weer naar de verloskamer kunnen als mijn benen weer goed kon bewegen en er iemand tijd had mij naar de verloskamers te brengen.

En daar lag ik dan…..
Zonder mijn zoon op mijn borst, naast een kuchende man die net uit zijn narcose kwam en het was te druk om mij weer terug te brengen na de verloskamer.
Ik had het idee dat het wel een halve dag heeft geduurd, maar na 1,5 uur zag ik mijn zoon, aangekleed en wel bij mijn vriend in de armen. 
Gek maar gelukkig! 

Mijn 2e keizersnede

Mijn tweede bevalling eindigde helaas ook in een keizersnede. Ik werd ingeleidt en het vorderde niet in de ontsluiting. Hoe graag ik ook wilde dat het een vaginale baring zou worden. Het is niet gelukt. Gelukkig lag mijn 2e zoon ook binnen een half uur op mijn borst en maakte dat veel goed om de teleurstelling te verwerken dat het weer een keizersnede was geworden. 

… en toen mijn 3e

Maar dan mijn 3e kind. De gynaecoloog gaf me een kans van 30% dat het een vaginale baring zou kunnen worden. De keuze was snel gemaakt. Ik ging voor de natuurlijke keizersnede! Als eerste in OLVG-oost!

Gentle sectio betekent vriendelijke keizersnede (ook wel gezinsvriendelijke keizersnede genoemd). Anders dan bij een klassieke keizersnede wordt zoveel mogelijk een vaginale bevalling nagebootst. Bijvoorbeeld door de baby zelf uit de buik te laten kruipen, de baby de gehele tijd bij de moeder te laten liggen. En ervoor te zorgen dat de moeder de vrijheid heeft haar eigen kind vast te houden. Het doel is er voor te zorgen dat moeder, partner en kind altijd bij elkaar blijven.


Omdat ik zelf verloskundige ben en dagelijks voor bevallingen in het OLVG-Oost te vinden ben voor mijn werk, ken ik de gynaecologen die daar werken goed en konden we samen een plan maken om de eerste natuurlijke keizersnede in het OLVG-Oost uit te voeren. 
Het help enorm dat er een verpleegkundige was die hier al ervaring mee had, vanuit andere ziekenhuizen in het land. Ik ben haar nog eeuwig dankbaar dat zij dat veel voor mij heeft uitgezocht en adviezen heeft gegeven om dit te kunnen verwezenlijken. 

De keizersnede: Er hing nu geen doek (normaal dient dat als een scheidingswand voor je buik). Ik kon alles meekijken op een TV. En het was er lekker warm. Want dat weet ik nog goed van de ander twee, ijskoud is het op de operatie-kamers. 

En daar was ze, direct uit mijn buik, met mijn eigen handen haar kunnen aanpakken om bij mijn borst te leggen. Ongelofelijk! Een warm bloot lijfje op mijn eigen huid. Geen romper of luier al aan. Ik heb haar 5 uur, ja 5 uur! bloot kunnen knuffelen en voelen. (Dankzij mijn liever collega’s die alle controles van haar op mijn borst uitvoerde, en haar bliksem-snel hebben gewogen.) 

Tijdens mijn spreekuur vertel ik graag mijn ervaring aan zwangere die een geplande keizersnede moeten ondergaan. En deze ervaring zal ik met veel enthousiasme blijven vertellen omdat ik daar heel blij van word!