zonnebank logo solarium

Mag ik onder de zonnebank als ik zwanger ben?

Het is koud en winters. Het enige wat je wil is warmte en zonlicht! Alleen laat de zon zich niet zien. Dus je wil onder de zonnebank… maar mag kan je eigenlijk wel onder de zonnebank als je zwanger bent?

Ik herinner uit mijn jeugd, dat we een oude infrarood zonnebank voor je gezicht in huis hadden. Met knal-rode wangen kwamen mij broer en ik er één-voor-één achter vandaan. Dat kon niet goed zijn….dat is 30 jaar geleden.

Er is niemand die een eenduidig antwoord heeft of je nu wel of niet onder de zonnebank mag als je zwanger bent. De meesten zijn waarschijnlijk wel bekend met de algemene negatieve adviezen over zonnen, of het gebruik van een zonnebank. Zowel blootstelling aan de zonlicht als aan de zonnebank huidbeschadiging veroorzaken, wat weer kan resulteren in huidkanker.

Zonnen in de zwangerschap

Er is een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden:

De UV straling

Voor de baby is de uv-straling niet schadelijk. Deze straling van niet doordringen in de baarmoeder. Je kan wel sneller verbranden op je buik, omdat de huid (door de rek) daar veel dunner is. Leg daarom een handdoek over je buik of smeer het goed in met zonnebrand creme.

De warmte

Lekker warm worden is heerlijk. Maar het is belangrijk dat je niet te heet wordt. Langdurig een te hoge temperatuur kan eventuele negatieve gevolgen hebben voor de zwangerschap. Het kan misschien leiden tot een vroeggeboorte en aangeboren afwijkingen of een miskraam. Om dezelfde reden kan je beter voor 12 weken ook niet in de sauna gaan.

Hier zijn uiteindelijk onvoldoende gegevens over bekend. Maar als je de ventilator van de zonnebank aanzet en er niet langer dan 20 minuten onder ligt is het niet aannemelijk dat jij (of de baby) ooit te warm zou kunnen worden.

Je hormonen

In je zwangerschap kan je door hormonen (ja, weer die hormonen) meer pigment aanmaken. Je ziet dit door het donkerder worden van je tepels, het verschijnen van een lijn op je buik en soms door het vormende hormonen aanmaakt een zwangerschaps masker. Dit zijn bruine vlekken die in je gezicht kunnen ontspannen na blootstelling aan UV-straling.  Het kan maanden duren voordat het wegtrekt of kan altijd zichtbaar blijven. Het is dus verstandig eerst te kijken hoe je huid reageert op UV-licht voordta je onde de zonnebank gaat. Als vekken ziet ontstaan is ons advies: Blijf uit de zon en ga niet onder de zonnebank.

Het licht

Vanaf 7 maanden zwangerschap kan je baby licht waarnemen. We weten niet of het felle licht van een zonnebank negatieve effecten heeft. Dek daarom voor de zekerheid je buik af met een (hand)doek.


Samengevat is ons advies:

  • Onder de zonnebank gaan brengt de gewone gevaren voor je eigen huid
  • Smeer je altijd in met zonnebrand crème
  • Dek je buik af met een (hand)doek vanaf het moment dat je 7+ maanden zwanger bent
  • Ga maximaal 20 minuten onder de zonnebank
  • Zet altijd de verkoelende ventilator aan