Mag ik onder de zonnebank?

Het is koud en winters. Het enige wat je wil is warmte en zonlicht! Alleen laat de zon zich niet zien. Dus je gat onder de zonnenbank…mag kan je eigenlijk onder de zonnebank als je zwanger bent?

Ik herinner mezelf toen ik puber was dat we een oude gezichts zonnebank in huis hadden. Met nogal rode wangen kwamen mij broer en ik er één voor  één achter vandaan. Dat kon niet goed zijn….dat is 30 jaar geleden.

Er is niemand die een eenduidig antwoord heeft of het nu wel of niet kan. De meesten zijn waarschijnlijk wel bekend met de algemene negatieve adviezen van zonnen of het gebruik van een zonnebank. Zowel blootstelling aan de zon als de zonnebank huidbeschadiging veroorzaken, wat kan resulteren in huidkanker.

Maar hoe zit dat nu in de zwangerschap?

De UV-straling:
Voor de baby is de uv-straling niet schadelijk. Deze straling van niet doordringen in de baarmoeder. Je kan wel sneller verbranden op je buik, omdat de huid (door de rek) daar veel dunner is. Leg daarom een handdoek over je buik of smeer het goed in met zonnebrand creme.

De warmte:
Lekker warm worden is heerlijk. Maar het is belangrijk dat je niet te heet wordt. Langdurig een te hoge temperatuur kan  eventuele negatieve gevolgen hebben voor de zwangerschap. Het kan misschien leiden tot een vroeggeboorte en aangeboren afwijkingen of een miskraam. Hier zijn uiteindelijk onvoldoende gegevens over bekend. Maar als je de ventilator van de zonnebank aanzet en er niet langer dan 20 minuten onder ligt is het niet aannemelijk dat jij (of de baby) ooit te warm zou kunnen worden.

Je hormonen:
In je zwangerschap kan je door hormonen (ja weer die hormonen) meer pigment aanmaken. Je ziet dit door het donkerder worden van je tepels, het verschijnen van een lijn op je buik en soms door het vormende hormonen aanmaakt een zwangerschaps masker. Dit zijn bruine vlekken die in je gezicht kunnen ontspannen na blootstelling aan UV-straling.  Het kan maanden duren voordat het wegtrekt of kan altijd zichtbaar blijven. Het is dus verstandig eerst te kijken hoe je huid reageert op UV-licht voordta je onde de zonnebank gaat. Als vekken ziet ontstaan is ons advies: Blijf uit de zon en ga niet onder de zonnebank.

Het licht:
Vanaf 7 maanden zwangerschap kan je baby licht waarnemen. We weten niet of het felle licht van een zonnebank negatieve effecten heeft. Dek daarom voor de zekerheid je buik af met een (hand)doek.

Samengevat is ons advies:

  • Onder de zonnebank gaan brengt de gewone gevaren voor je eigen huid
  • Smeer je altijd in met zonnebrand crème
  • Dek je buik af met een (hand)doek vanaf het moment dat je > 7 maanden zwanger bent
  • Ga maximaal 20 minuten onder de zonnebank
  • Zet altijd de verkoelende ventilator aan