mensen die elkaar ondersteunen

Iemand helpen na een miskraam

Ooit belde de moeder van een cliënt van ons. Ze vroeg me hoe zij haar dochter kon helpen bij haar miskraam. Ik vond dit zo ontroerend en lief! 

Bijna 1/4 vrouwen maakt een keer een zwangerschapsverlies mee. Dus de kans dat iemand in je omgeving dit ooit gaat meemaken is groot. Daarom schrijf ik dit blog.

Het is enorm wisselend hoe vrouwen een miskraam ervaren. Ik heb een vrouw horen zeggen na een miskraam: “Tja, dat kan gebeuren. Blijkbaar was het niet goed en heeft de natuur besloten. Mooi toch?” Maar ook een vrouw die zei: “Dit was de meest emotionele ervaring uit min leven, nog heftiger dan de geboorte van mijn dochter.”
Er is dus ook niet 1 manier waarop je iemand kan helpen na een miskraam. Maar wel kan ik wat tips geven.

Wees beschikbaar
Veel vrouwen (en partners) voelen zich alleen na het meemaken van een miskraam. Dus je kan iemand al helpen door het het aangeven dat je er voor haar (of hem) bent. Dit is misschien wel het meest belangrijke.

Wat kun je doen om iemand te helpen na een miskraam

  • Vraag gericht naar iemands behoeften. Op de man af vragen hoe je iemand kan helpen na een miskraam wordt vaak erg fijn gevonden. Ook al sta je ver van iemand af, al ben je haar baas of buurvrouw. Gemeende betrokkenheid word vaak echt gewaardeerd. 
  • Laat iemand zijn verhaal keer op keer vertellen. Het vaak vertellen van de gebeurtenissen, soms van minuut tot minuut is erg waardevol.
  • Het aandachtig luisteren naar details die voor haar belangrijk zijn, al lijken ze voor jou misschien niet relevant.
  • Emoties van verdriet, angst, schaamte, boosheid, twijfel, jaloezie naar andere zwangere vrouwen zijn veel voorkomend. Laat alle emoties die iemand voelt er zijn. Voelen van een emotie is goed, jij hoeft (en kan) als luisterend oor het gevoel niet te laten verdwijnen. 
  • Blijf steun en begrip geven ook als de miskraam al even geleden is. Als iemand zijn leven weer oppakt na een miskraam, wil dit niet zeggen dat het verdriet verdwenen is.

Wat liever niet doen

  • Bagatelliseer het verlies niet. Iemand in veel verdriet is vaak moeilijk om te zien, en daardoor zijn we soms geneigd het verdriet te verzachten. Maar soms mag het verdriet er gewoon zijn. In zijn volle ellendigheid. (Dus liever geen dingen zeggen zoals: ‘Je bent nog jong, je hebt nog zoveel kansen’; ‘Wees blij dat je al ene gezond kind hebt’; ‘Het is pas 1 miskraam, mij tante had er wel 5’.)
  • Mocht je zelf zwanger zijn, meld dit dan persoonlijk. Hoe pijnlijk het ook kan zijn om dit te vertellen, zorg dat ze het niet via via hoort. (En hou het bij een simpele mededeling, en behoed jezelf ervoor dat je gaat klagen over zwangerschapsklachten als misselijkheid etc.) 

Meer informatie:
Bovenstaande is natuurlijk een hele korte samenvatting met tips hoe je iemand helpen die een miskraam heeft meegemaakt. Als je meer wil lezen is het boek: ‘Als je een prille zwangerschap verliest’ echt aan aanrader om te lezen!

Heb je vragen, ben je ongerust of wil je spreken over je (angst voor een) miskraam (al heeft die 30 jaar geleden plaatsgevonden) bel ons gerust! Zo veel vrouwen (en partners) missen hulp, steun en begeleiding na een miskraam, maar wij zij er voor jullie! Telefonisch of maak een afspraak op de praktijk.