zwangere vrouw op weegschaal

Hoeveel kom je aan tijdens je zwangerschap?

“Hoeveel mag ik aankomen in de zwangerschap?” of “Ik ben nu 5kg aangekomen, is dat normaal?” Dit is één van de meest gestelde vragen bij ons op het spreekuur.

Hoeveel kilo(kg) kan je aankomen tijdens zwangerschap?
De grootte van je buik en de hoeveelheid kilo’s die je aankomt in de zwangerschap verschilt erg per vrouw. Een gezonde gewichtstoename is belangrijk, maar zegt niks te zeggen over de grootte van je kind. Gemiddeld komen vrouwen met een gezond gewicht zo’n 12-15 kg aan in de hele zwangerschap. Het verschilt alleen erg hoeveel je aankomt tijdens de zwangerschap en wanneer deze kilo’s erbij komen.
Het aantal kilo’s dat je aankomt hangt vaak ook af van de BMI die je hebt voor je zwangerschap. Maar we kunnen wel een grove richtlijn geven.

Vrouwen met:

  • ondergewicht (BMI < 18,5): 12 en 18 kilo.
  • normaal gewicht (BMI 18,5-25): 11 en 16 kilo.
  • overgewicht (BMI 25-30): 7 en 11 kilo.
  • obesitas (BMI >30):5 en 9 kilo. 

Wanneer kom je aan

Ook het verloop van aankomen is niet voor iedereen gelijk. Vaak zit de grootste toename wel in het begin van de tweede helft van de zwangerschap:

  • 0-12 weken  10%
  • 13-20 weken 15%
  • 21-30 weken 50%
  • 31-36 weken 20%
  • 37-bevalling 5%

In het eerste trimester (tot week 12) van de zwangerschap vallen sommige vrouwen af, doordat ze veel moeten overgeven. Anderen komen al een aantal kilo aan omdat ze juist het misselijke gevoel proberen weg te eten.

In het tweede trimester (week 13-26) komen de meeste vrouwen het meest aan, normaal is om aan het eind van het tweede trimester zo’n 9kg aangekomen te zijn. 

In het laatste trimester (week 27-42) van de zwangerschap groeit je kindje qua gewicht het meest, maar hoef je zelf niet veel aan te komen, tenzij je veel vocht gaat vast houden. Het fijne hiervan is dat je het snel na de bevalling weer kwijt bent!

Het allerbelangrijkste is om gezond en gevarieerd te eten en te blijven bewegen in de zwangerschap. Probeer niet te lijnen, maar ook niet voor twee te eten!

Je hoeft jezelf niet elke dag/week te wegen, want gewichtstoename gaat soms in fases. Neem bijvoorbeeld 3 weegmomenten in de zwangerschap, bij 20-30-40 weken. Indien je dan niks bent aangekomen of juist heel veel, kan je dit altijd met ons bespreken!
We kunnen je tijdens de afspraken veel vertellen over gezond eten, maar je kunt het nu natuurlijk ook lezen op onze website.