baarmoeder met foetus erin

Hoe lang ben ik zwanger?

Je zou denken dat het antwoord op deze vraag voor de hand ligt. We zijn gewend aan de klassieke negen maanden of de specifieke 40 weken. Maar je bent eigenlijk maar 38 weken echt zwanger.

Waarom 38 weken?

Dit komt door het volgende:
Tot een jaar of 20 geleden maakten verloskundigen/artsen nog niet standaard gebruik van een echo.
Vroeger werd er, om een uitgerekende datum vast te stellen, 40 weken (=280 dagen) opgeteld bij de eerste dag van je menstruatie.

De eerste twee weken – van die 40 weken – ben je nog helemaal niet zwanger.
In deze twee weken is je lichaam druk met de eisprong in de eerste week en met de bevruchting van het eitje in de tweede week. De eisprong vindt ongeveer 14 dagen (dus twee weken) na de eerste dag van je menstruatie plaats.
Veel vrouwen weten niet exact wanneer ze ovuleren, maar vrouwen weten wel wanneer de eerst dag van hun menstruatie was. Daarom telden wij vanaf de eerste dag van jouw laatste menstruatie, omdat dit duidelijk is vast te stellen.

De daadwerkelijke bevruchting is pas twee weken na deze dag en daarom ben je dus 38 weken zwanger in plaats van 40. 

Tegenwoordig berekenen we de uitgerekende datum door middel van een echo rond 10 weken zwangerschap (dus 8 weken na je ovulatie). Het tellen vanaf de menstruatie is eigenlijk niet meer nodig. Toch spreken artsen en verloskundigen nog steeds van 40 weken zwangerschap, omdat dit al generaties zo gaat en er anders verwarring zou ontstaan.

Bereken de uitgerekende datum

Als je bij ons onder zorg bent krijgt je de eerste echo als je 8 weken zwanger bent. De echo wordt herhaald als je 10 weken zwanger bent, omdat dit de meest betrouwbare periode is om de uitgerekende datum te bepalen met een echo. Dus ook als je geen idee hebt wanneer je ovulatie of menstruatie is geweest is dit geen enkel probleem!

Maar als je het leuk vindt kan je het nu ook al berekenen door onze tool te gebruiken.

Beval je op je uitgerekende datum?

Nee, maar 4-5% van de vrouwen bevalt op de uitgerekende datum. Voor de baby is het gezond om tussen de 37-42 weken geboren te worden.
Veel vrouwen hebben een voorgevoel eerder dan de uitgerekende datum te bevallen, maar dit is niet het geval. De meeste vrouwen bevallen van hun eerste kind in de week ná de uitgerekende datum.

TIP: Zeg tegen je familie en vrienden dat je een week later uitgerekend bent. Dit voorkomt ongeduldige telefoontjes en berichtjes!

Trimester

Dan zijn er ook nog mensen die spreken in trimesters.
– Het 1ste trimester loopt van de 1 t/m 12 weken zwangerschap
– Het 2e trimester loopt van de 13 t/m 26 weken zwangerschap
– Het 3e trimester loopt van de 27 t/m 42 weken zwangerschap

Benieuwd wat je in de eerste periode van je zwangerschap te wachten staat? 
Hier vind je er een fijn overzicht van.