vermoeidheid tijdens zwangeschap

Vermoeidheid tijdens je zwangerschap: wat te doen?

Herkenbaar, die vermoeidheid tijdens je zwangerschap? Het is niet gek en de meeste zwangere vrouwen hebben er last van. Het gevoel van futloos zijn en hierdoor ook minder zin hebben om dingen te ondernemen. Vermoeidheid als je zwanger bent kan vervelend zijn. We leggen je uit waardoor je zo moe bent als je zwanger bent en wat je er tegen kan doen!

Zwanger en moe

Wees niet bang. Deze vermoeidheid zal je hoogstwaarschijnlijk niet de hele zwangerschap meemaken. Wat we vaak zien bij zwangere vrouwen is dat zij voornamelijk moe zijn tijdens het eerste trimester. Vaak slaat dit ook nog in als een bom en weet je soms niet waar je het zoeken moet! In het tweede trimester zakt deze vermoeidheid enorm af en vind je je energie weer snel terug. Maar hoe dichterbij je bij je bevalling komt, komt die moeheid ook weer om het hoekje kijken. Je voelt alsof je lichaam je zelfs verplicht om te rusten en kan het zijn dat je nergens meer energie voor hebt. Aan de andere kant komt het ook voor dat je de hele zwangerschap moe bent of juist negen maanden lang boordevol energie zit. Vertel, hoe zit het met die vermoeidheid?

Waar komt die extreme vermoeidheid vandaan?

De redenen voor vermoeidheid tijdens je zwangerschap zijn er in overvloed. Het kan daarom ook een verzameling zijn van al deze veranderingen die jouw vermoeidheid veroorzaken. We beginnen bij de eerste veranderingen die een grote oorzaak is van je vermoeidheid.

Veranderende hormoonhuishouding

Je lichaam maakt al vroeg bij de bevruchting hormonen aan om je lichaam klaar te stomen voor de zwangerschap. Je maakt veel meer oestrogeen en progesteron aan. Vooral dit laatste hormoon zorgt ervoor dat je extreem moe wordt als je net zwanger bent. Je lichaam is keihard aan het werk en dit kost veel energie. Tijd voor een dutje dus.

Je hebt een huisgenootje erbij

Je leeft vanaf het moment van de bevruchting niet meer in je eentje, maar bent de hele zwangerschap natuurlijk met z’n tweeën! Je lichaam maakt een systeem en omgeving aan waarin je baby zich kan nestelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de placenta en de groei van je baby. Er gaat veel energie naar de ontwikkeling van je kindje waardoor je suikerspiegel en bloeddruk kunnen dalen. Hier kan die extreme vermoeidheid dus ook vandaan komen.

Zwangerschapskwaaltjes

Alsof die vermoeidheid niet genoeg is, kun je ook last krijgen van andere kwaaltjes tijdens je zwangerschap. Denk dan bijvoorbeeld aan ochtendmisselijkheid, verandering in smaak en geur, zere borsten, stemmingswisselingen of aambeien. Al deze kwaaltjes en pijntjes kosten je veel energie waardoor je erg moe kan worden.

Slecht slapen tijdens je zwangerschap

Je bent zwanger en extreem moe, maar tegelijkertijd kom je ‘s nachts maar moeilijk in slaap. Beetje dubbelzinnig, hè? Maar dit is wel de reden dat je overdag zo slaperig bent. En elke keer als je een beetje wegdut, heb je het gevoel alsof je moet plassen of krijg je last van misselijkheid. Logisch dus dat je steeds meer moe wordt als je letterlijk niet slaapt.

Je zwangerschapsbuik

Hij is prachtig, maar kan soms ook flink in de weg zitten. Jouw steeds boller wordende buikje wordt ook zwaarder en het vergt energie van je lichaam om deze steeds met je mee te dragen. Ook kan hij ‘s nachts in bed nogal in de weg liggen waardoor het je wakker kan houden.

Piekeren!

Een zwangerschap is niet niks. Er moet een hoop gebeuren voordat jouw baby geboren wordt en dat kan wat zorgen met zich mee brengen. Wat wordt de naam? Is de babykamer al compleet en wat moet je regelen rondom je verlof? Je hoofd draait overuren en ook dit kan je extreem moe maken als je zwanger bent.

Wat doe je tegen de vermoeidheid tijdens je zwangerschap?

Je kunt extreem moe zijn als je zwanger bent. Ondanks dat deze vermoeidheid bijna onvermijdelijk is, is er gelukkig wel iets tegen te doen.

  • Luister naar je lichaam en pak je rust wanneer je moe bent. Ga eerder naar bed of doe een dutje.
  • Eet gezond en drink genoeg water. Je lichaam vertelt je dat je meer energie nodig hebt, aldus: brandstof! Gezonde maaltijden en voldoende water zijn belangrijk. Laat je niet verleiden door koffie of snoep als je inzakt, hierdoor val je juist harder terug in je vermoeidheid.
  • Pas je leven aan je zwangerschap aan. Neem meer rust en verspreid afspraken met vrienden over meerdere dagen. Werk wat minder en vraag anderen om hulp als het je allemaal wat veel wordt.
  • Beweeg voldoende. Je hoeft geen marathon te rennen, maar een beetje beweging doet je goed. Ga zwemmen, wandelen of een stukje fietsen. Hierdoor krijg je meer energie én slaap je lekkerder.
  • Probeer extra te slapen. Doe vaker een dutje en neem meer rustmomenten met je ogen dicht.

Gaat je extreme vermoeidheid maar niet over?

Als écht extreem moe bent tijdens je zwangerschap, je je slap voelt en je twijfelt of dit ‘normaal’ is, neem dan altijd contact met ons op. Samen kunnen we kijken naar wat het beste voor jou en je energie werkt tijdens je zwangerschap.