Velen zeggen ‘het hoort erbij’ en ‘je weet waar je het voor doet’. Ja, natuurlijk. Voor dat lieve frummeltje dat jij na negen maanden in je armen mag sluiten! Maar voordat het zover is, kan je als zwangere vrouw best wat last krijgen van bepaalde kwaaltjes. Na een paar volle maanden kun je bijvoorbeeld last krijgen van een zere rug of benen, maar de eerste weken van je zwangerschap hebben andere signatuur ongemakken. We gaan het hebben over een van de meest typische: de zwangerschapsmisselijkheid of zelfs ochtendmisselijkheid.
Zwangerschapsmisselijkheid komt heel veel voor
Zwangerschapsmisselijkheid is iets wat de meeste vrouwen meemaken in de eerste periode van hun zwangerschap. Onderzocht is dat maar liefst 60 tot 80% van de zwangere vrouwen er mee te kampen krijgt. Er wordt soms ook – onterecht – gezegd dat vrouwen die amper misselijk zijn, een grotere kans hebben op een miskraam. Dit is niet waar. Echter hebben vrouwen die wel daadwerkelijk een miskraam krijgen, vaak minder last gehad van een miskraam. Maar dit is geen optelsom en het betekent niet dat het andersom ook zo is. Er zijn genoeg vrouwen die niet misselijk werden en toch een fijne zwangerschap hadden.
Hoe ontstaat zwangerschapsmisselijkheid?
Het is altijd fijn om uitsluitsel te hebben, om te weten dat je zwangerschap goed verloopt en om op de hoogte te zijn van wat er in je lichaam gebeurt. Helaas weten onderzoekers na veelvuldige analyses nog steeds niet zeker wat de oorzaak is van de misselijkheid tijdens de zwangerschap. Toch denken zij dat het te maken heeft met de verandering in de hormoonhuishouding. Best logisch natuurlijk als je erover nadenkt. Je lichaam wordt klaargemaakt om een volledig nieuw persoontje te creëren! Dat vergt flink wat inspanning en een interne verbouwing.
De oestrogeenproductie neemt toe
Zwangerschapsmisselijkheid kan een reactie zijn van oestrogeen. Je lichaam produceert namelijk veel meer oestrogeen dan gebruikelijk. Het stijgt tot zo’n 1000 keer (!) dan normaal. Dit gebeurt in het eerste trimester en daarna neemt de productie af. Waarom dit gebeurt? Oestrogeen maakt je lichaam – met name je bekken – soepeler en stimuleert de doorbloeding en groei van je baarmoeder. Een warm, ruim huisje voor je baby.
Zwangerschapshormoon HCG
Human Chorionic Gonadotropin – beter aangeduid als HCG dus – wordt ook specifiek het ‘zwangerschapshormoon’ genoemd. Het is voor vrouwen een lichaamseigen hormoon. Een die wordt aangemaakt door de placenta. HCG stimuleert de eisprong en de eierstokken om oestrogeen aan te maken en zorgt ervoor dat je baarmoederwand klaar is om de bevruchte eicel te laten innestelen. Ook zorgt het ervoor dat het baarmoederslijmvlies heel blijft en dat je baby stabiel blijft groeien. Een flinke verandering in je lichaam die de misselijkheid kan veroorzaken.
Waarom is het in de eerste weken van mijn zwangerschap?
Zoals je hierboven al hebt gelezen wordt de misselijkheid hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de aanmaak van oestrogeen en HCG. Dit gebeurt aan het begin van de zwangerschap om je lichaam klaar te maken voor de ‘behuizing’ van je kindje. Je lichaam krijgt een heel nieuwe functie. De aanmaak van oestrogeen kan echter ook wat later in de zwangerschap gebeuren, daarom komt het ook weleens voor dat de misselijkheid een flinke tijd aanhoudt.
Hoe lang duurt de misselijkheid tijdens mijn zwangerschap?
Je kunt vanaf de eerste week nadat je overtijd bent al last krijgen van zwangerschapsmisselijkheid. De verschijnselen variëren wel per persoon. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van brandend maagzuur, maagpijn en opkomend zuur. Maar je kunt ook sterk de misselijkheid voelen en erbij overgeven. Het duurt meestal tot de 12e of 13e week. Na deze periode zijn de ergste klachten meestal wel voorbij. Bij 0,5% tot 1% van alle zwangerschappen komt het voor dat het een stuk langer duurt en je vrijwel niks kunt binnenhouden, zelfs geen water. Dit komt gelukkig weinig voor, maar wees er natuurlijk alert op!
Wat te doen tegen de zwangerschapsmisselijkheid?
Het is natuurlijk fijn om te weten waar die misselijkheid tijdens je zwangerschap vandaan komt. Maar wat je er tegen kan doen, is misschien nog wel fijner om te weten. Zo maken we de zwangerschapsmisselijkheid wat dragelijker.
- Blijf wel eten ondanks de misselijkheid. Je lichaam verslapt wanneer het geen eten en dus geen energie binnenkrijgt. Je moet er misschien niet aan denken, maar probeer het toch te doen.
- Omdat je minder trek hebt, is het belangrijk om energierijke producten te nemen. Zoals volle yoghurt, volle yoghurt, roomboter en goede vetten zoals die in avocado.
- Zorg ervoor dat je nooit een lege maag hebt. Eet bijvoorbeeld het binnenste gedeelte van een stokbrood of pistoletje. Dit dient als een spons die de maagsappen opneemt en is ook nog eens licht.
- Ga eerder voor hartig eten dan zoet. Hartig is zachter voor je maag.
- Neem geen cafeïne zoals koffie, maar neem een gemberthee om de misselijkheid te verminderen. Gember is geheel veilig tijdens je zwangerschap.
- Blijf genoeg drinken om uitdroging te voorkomen.
- Haal een frisse neus! Ga een stukje lopen en zorg voor een goed geventileerde ruimte.
- Neem genoeg rust. Ook na het douchen of wandelen.
- Sta langzaam op om plotselinge bewegingen te vermijden.
- Ga niet direct na het eten liggen, maar blijf zo’n 10 tot 20 minuten rechtop zitten.
Meer vragen over zwangerschapsmisselijkheid?
Heb je toch nog vragen of twijfels over de misselijkheid die je tijdens je zwangerschap ervaart? Neem dan contact met ons op. Bij Witsenkade Verloskundigen weten we precies wat een zwangerschap met zich mee kan brengen.