Regenboog ouders

Een regenboog gezin, is ieder gezin dat een andere samenstelling heeft dan 2 hetero ouders en hun kind. Bijvoorbeeld een gezin bestaande uit een kind met een alleenstaande, homo/ lesbo of transgender ouder.

Wij begeleiden alle vormen van liefdevol ouderschap en hebben de kennis om je te helpen of te verwijzen naar professionals die ervaring hebben met regenbooggezinnen.

Image

Elke keer als we een afspraak hadden bij Verloskundigenpraktijk Witsenkade keken we er naar uit. De persoonlijke aandacht, de tijd en de vaak fijne nuchtere aanpak terwijl we ons altijd serieus genomen voelden hebben wij als zeer prettig ervaren. Het kleine team aan verloskundigen gaf ons een zeer welkom gevoel en hun ervaring en professionaliteit was altijd merkbaar. Tijdens de afspraken was er voldoende tijd om alles te vragen en de verloskundige keek en luisterde goed naar de zwangere en haar partner(s). In ons geval werden we alledrie actief betrokken tijdens de afspraken. De praktijk zorgt ervoor dat je voor de bevalling iedere verloskundige al hebt ontmoet, zodat er tijdens de bevalling altijd iemand is die je al kent. De bevalling zelf was een heel bijzondere en mooie ervaring, mede vanwege het feit dat Laudi steeds vertrouwen, kunde en rust bleef uitstralen. We zullen haar niet snel vergeten!

Judith, Aaron en Judith

Om je een beetje op weg te helpen heeft Nicoline Grijmans-Veenendaal van Grijmans Familierecht Advocatuur & Mediation hieronder wat belangrijke zaken op een rijtje gezet ter verduidelijking van wat juridische begrippen.
Je moet het samen doen, elkaar echt kunnen vertrouwen en onderling goed nadenken over juridische en praktische zaken. Een regenbooggezin is fantastisch, maar als je de zaken goed wilt regelen, komt er wel het nodige bij kijken.

Wie krijgt welke zorg, zeggenschap en financiële verplichtingen, hoe ga je met elkaar om, hoe betrek je eventuele nieuwe partners in het gezin, hoe gaan jullie toekomstige uitdagingen oplossen? Je gaat een verbintenis aan voor de duur van het hele leven van je toekomstige kind. En: hoe licht je je kind goed voor over zijn/haar ontstaansgeschiedenis en zorg je dat deze geschiedenis altijd vindbaar is?

Er zijn heel wat vragen, opties en uitdagingen; welke juridische weg moet je bewandelen zodat je jouw kinderwens kan vervullen, rekening houdend met het feit dat het belang van het kind altijd voorop staat; we kunnen alles bedenken maar we moeten zorgen dat de situatie voor het kind goed geregeld is. Er moet dus (voorafgaand aan de inseminatie) hard worden gewerkt.


Rapport Staatscommissie Herijking Ouderschap Deze door de regering ingestelde commissie heeft in december 2016, een omvangrijk advies uitgebracht waarin zij de regering oproept om onder andere het meeroudergezag, het meerouderschap en het draagmoederschap in Nederland goed te regelen. Het is aan de regering en het parlement om de aanbevelingen (al dan niet) door te voeren.Hoe nu verder?
Raadpleeg voor je/ jullie persoonlijke situatie altijd een gespecialiseerde advocaat en/of notaris vóórdat je start met insemineren of doneren. Aan deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend omdat elke situatie uniek is. Deze folder is namelijk helaas te beknopt om de uitzonderingen en nuances weer te geven. Die kunnen wel besproken worden in een adviesgesprek (een familierechtadvies); Hoe reëel is de kans op succes? Welke risico’s kent de constructie? Geef ik mijn kind hiermee een stabiele en veilige omgeving om in op te groeien? Kortom een advies op maat als basis voor de toekomst.

Wil je een afspraak maken of heb je vragen?
Grijmans Familierecht heeft jarenlange ervaring op het gebied van roze ouderschap, met familierechtadviezen, donorovereenkomsten, ouderschapsplannen, opvoedovereenkomsten, intentionele meerouderschapsovereenkomsten (Staatscommissie-proof), (preventieve) mediation, naamskeuze, advies over erkenning, draagmoederschap of de adoptieprocedure.
Contact: info@grijmansfamilierecht.nl of 020-2409114

Image