waardoor begint de bevalling

Het is nog niet bekend wat een bevalling precies doet beginnen. We weten wel dat het een samenspel is van hormonen en dat de placenta (moederkoek), de vliezen en je kindje een belangrijke rol hierbij hebben. Ook dat er een hormoonverandering is vlak voor de bevalling.  De belangrijkste hormonen tijdens de bevalling zijn oxytocine, endorfine en adrenaline.

Oxytocine

Oxytocine wordt aangemaakt tijdens de bevaling. Ook wel het bevalhormoon genoemd. Zij zorgt voor sterke weeën.

Endorfines

Endorfine werkt als een natuurlijke pijnstiller, die je lichaam automatisch aanmaakt tijdens een bevalling. Zij zijn erg belangrijk omdat ze ervoor zorgen dat je kan ontspannen tijdens de weeën. Hoe meer jij je op je gemak voelt tijdens de bevalling hoe meer endorfines er zullen vrijkomen in je lichaam en hoe plezieriger het voor jou is. Daarom is het belangrijk dat jij je ten alle tijde op je gemak voelt. Wij zullen daarbij helpen.

Adrenaline

Adrenaline is ook een hormoon. Adrenaline is een hormoon dat vrijkomt tijdens stress en spanning. Dit hormoon remt de bevallingshormonen en endorfine en daardoor de weeën Overdag heb je altijd wat meer adrenaline in je lichaam doordat het licht is, er meer geluiden zijn en meer indrukken. Daarom bevallen de meeste vrouwen ook ’s nachts!

Tips

Voor weinig adrenaline tijdens de bevalling en zo veel mogelijk oxytocine en endorfine

  • Zorg voor een warme omgeving om in te bevallen
  • Draag zachte comfortabele kleding.
  • Vermijd fel licht. Dim de lichten (dit kan ook in het ziekenhuis) of steek kaarsen aan.
  • Zet telefoon, radio en televisie uit als je merkt dat dit je afleidt.
  • Neem een warme douche of vul een kruik met warm water.
  • Vraag of iemand je wil masseren.

Of lees hier nog meer over de bevalling zelf. Of neem contact op met een van onze verloskundigen.