Hoe begint de bevalling

De bevalling kan op twee verschillende manieren beginnen: met weeën of met het breken van de vliezen.

Weeën

De meeste bevallingen (90%) beginnen met weeën. Weeën zijn een samentrekking van de baarmoeder die er voor zorgen dat de baarmoedermond opengaat. In het begin zijn de weeën nog onregelmatig en duren ze kort. Veel vrouwen omschrijven het dan als menstruatiepijn. Tijdens deze weeën kun je nog goed praten; lachen en zelf nog wel wat wandelen. Ze voelen niet fijn aan, maar ze doen nog niet veel pijn. Na verloop van tijd zullen de weeën vaker komen, en langer aanhouden. Ook zal je de samentrekking steeds sterker voelen en worden ze pijnlijker. Door goed te blijven ademen en concentreren kun je de weeën vaak goed opvangen.

Gebroken vliezen

10% van de bevallingen begint met het breken van de vliezen, nog voordat er weeën zijn. De vliezen breken meestal ’s nachts. Je merkt dit doordat je opeens vocht verliest. Soms is het zoveel vocht dat je het meteen zeker weet dat de vliezen zijn gebroken. Maar soms is het lastig om te weten of het vocht dat je verliest afscheiding, urine of vruchtwater is. Het belangrijkste verschil is dat vruchtwater meestal blijft door druppelen. Je blijft dus de hele tijd een beetje vocht verliezen. Twijfel je of het vruchtwater is, bel ons dan meteen op het 06 nummer.

Als de vliezen breken, komt er een hormoon vrij, waardoor meestal de weeën beginnen. Meestal krijg je binnen 24 uur na het breken van de vliezen spontaan weeën (dat gebeurt in 75% van de gevallen). Soms duurt het langer.
Omdat door het breken van de vliezen de afsluiting tussen de baarmoeder met de buitenwereld is verdwenen, is er een kleine kans dat er een infectie in de baarmoeder ontstaat. De kans hierop is vooral 24 uur na het breken van de vliezen. Daarom zullen wij 24 uur wachten op spontane weeën. Maar als je na 24 uur nog geen ween hebt gekregen zullen wij je doorverwijzen naar de gynaecoloog. De gynaecoloog zal verschillende onderzoeken doen en daarna samen met jullie besluiten wanneer de bevalling zal worden opgewekt. Soms doen ze dit meteen, maar als er geen tekenen zijn van een infectie en jij dat wilt wachten ze soms ook nog 1 tot 2 dagen af. De bevalling zal na 24 uur gebroken vliezen altijd worden begeleid door de gynaecoloog in het ziekenhuis.

Heb je hulp nodig met het voorbereiden op de weeën of gebroken vliezen? Neem dan contact met ons op.