baby uitzet

Wat heeft je baby in het begin echt nodig?

18 weken zwanger van onze eerste kind besloot ik dat het tijd was om te beginnen met de aanschaf van de ‘ baby uitzet’. Georganiseerd als ik ben maakte ik een excel lijst met alle items die we moesten aanschaffen. Achter ieder item kon ik de website plaatsen waar het betreffende artikel te koop was. Ik kon beginnen!

Bovenaan stond ‘ baby-badje’. Google liet mij vriendelijk 224.000 artikelen zien met bijbehorende plaatjes. Oef…hoe maak je een keuze uit al die items? Toen ik na een half uur googlen door de bomen het bos niet meer zag en besefte dat dit pas item nr. 1 was van mijn lijst besloot ik het anders aan te pakken…Die zaterdag vertrokken we vol goede moet naar Babypark. Een enorm gebouw op een ongezellig industrie terrein met 4000m2 (ja, 4000m2 !) aan babyspullen.

Ook hier wilden we ‘onze’ lijst afwerken. Dus…op naar de badjes. De afdeling badjes was immens. Ok, het waren er geen 224.000 maar nog steeds erg veel. De mevrouw van de winkel hielp ons allervriendelijkst. Ieder bad had wel een eigen vernuftig, bijzonder, en exclusieve specialiteit. Hoe kies je iets, terwijl je nog nooit een kind in bad hebt gedaan? Hoe essentieel is een afvoer-slang van >1 meter, hoe belangrijk is een geïntegreerde thermometer…als onervaren ouder hadden we geen idee wat slimme marketing of wat werkelijk handig was.

Na 30 minuten informatie over badjes, waren we beide hard toe aan een kop koffie. In de koffiecorner zaten we wat om ons heen te kijken. Een tafeltje naast ons zat een moeder met 2 kinderen en duidelijk hoog-zwanger van haar 3e. Ze zag waarschijnlijk de glazen blik in onze ogen en zij vriendelijk: “Overweldigend hè, al die keuzes!”
De 10 minuten daarna waren waardevoller dan alle websites, verkoop-assistentes bij elkaar.

Haar gouden tips:

- Stuur iedereen uit je vriendenkring met kinderen een email en vraag hen wat zij de 3 beste en 3 slechtste baby-aankopen vonden. Zo heb je binnen no-time de meest betrouwbare review binnen.
- Vraag in de email meteen of mensen items uit hun ‘beste aankopen’ willen uitlenen. Het merendeel van de baby-uitzet spullen heb je slechts enkele weken/ maanden nodig. Het lenen bespaard niet alleen geld, maar het fijne is dat je het na gebruik mag terugbrengen en niet hoeft op te slaan in een garage (die de gemiddelde Amsterdammer niet heeft).
- Zijn items uit ‘beste aankopen’ niet te leen. Kijk op Marktplaats! Niemand in Amsterdam heeft opbergruimte dus iedereen verkoopt spullen meteen als ze niet meer gebruikt worden. Of ga naar 1 van de vele 2e-hand baby-spullen winkels.
- Bewaar een paar items van je lijst om te vragen als cadeaus van vrienden of familie. Vaak vragen mensen pas na de bevalling wat ze voor je mogen kopen. Voor de gever is het zo leuk om te weten dat je iets geeft waar iemand echt blij mee is!

Zaken als een babydraagzak / muziek-mobiel / wagenspanner (=zo’n speeltje aan de kinderwagen) ga je vaak pas gebruiken > week na de geboorte. Dus kan je prima cadeau vragen.

(PS Mocht je vragen wat deze ervaren moeder dan toch in Babypark deed…ze had een cadeaubon gekregen ging een nieuwe borstkolf kopen. Die wilde ze toch niet via Markplaats aanschaffen)

Ondertussen heb ik 4 kinderen gekregen en dus ook 4x een baby-uitzet bij elkaar verzameld, geleend en gekocht.

De 10 tips van mij, mijn vrienden en zwangeren uit de praktijk:

  1. Co-sleeper / Aanschuifbedje. Een bedje dat je bevestigd aan je eigen bed, waardoor je baby veilig dichtbij je kan slapen. Super fijn voor de eerste maanden! Neemt weinig ruimte in, je hoeft je bed niet uit, de baby slaapt vaak beter omdat hij je ademhaling hoort, je kan makkelijk je hand op zijn buikje leggen voor een vertrouwd gevoel zonder dat je een dove arm krijgt hangend in een wieg.
  2. Flexi bath Een opvouwbaar bad (super ruimtebesparend). Beschikbaar in transparant plastic zodat je ook nog super leuke foto’s kan maken van je kindje in bad.
  3. Een klein lampje voor in de nacht. Tijdens de nachtelijke voeding lijkt ieder licht super fel, dus een klein schemerlampje, of dimbare lamp is een aanrader! Ik kreeg deze lamp van ZZZ-design na de geboorte van mijn 2ezoon, van mij lieve collega’s. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar ik ben er erg blij mee!
  4. Een goede bidon die je met je tanden kan openen. Het klinkt misschien gek. Maar tijdens het geven van borstvoeding krijg je een dorstprikkel. Hoe vaak heb ik niet verlangend zitten kijken naar een glas water precies nét buiten mijn handbereik… En als je net helemaal gesetteld bent met borstvoedingskussen (ook een aanrader), en je baby eindelijk goed drinkt heb je geen handen vrij om een glas water in te schenken of een dop van en spa-fles te draaien. Dus een ouderwetse fiets-bidon die je overal in huis met je meeneemt, niet lekt, mag omvallen, en met 1 hand is te openen!
    (Ook handig tijdens de bevalling!)
  5. Voedingskussen. Dit kussen is niet alleen handig tijdens het geven van borstvoeding, maar ook al tijdens je zwangerschap is het fijn om hiermee te slapen. Door het kussen tussen je benen te leggen krijg je minder last van je heup. HEMA heeft een goede en betaalbare variant.
  6. Wat heeft je baby in het begin echt nodig:
    • Digitale thermometer (liefst die al na 10 seconden de temp. weergeeft)
    • Aankleedkussen + hoes
    • 1 badcapes
    • Luieremmer
    • 10 hydrofiele luiers
    • baby-badje
    • Babyolie of zeepvrije wasgel
    • Bedje, wiegje of co-sleeper
    • 3 hoeslakentjes
    • 3 lakentjes
    • 2 dekentjes (liefst van wol of dik katoen)
    • 1 pak luiers maat 1
    • Billendoekjes of 6 washandjes
    • Kraampakket (krijg je van zorgverzekeraar of kan je zelf kopen)
    • Metalen kruik (of electrische kruik)
    • Kleren voor de baby maar 50 en maat 56.
      • Rompers (minimaal 6)
      • T-shirt + broekjes of aan-een-gesloten pakjes (minimaal 6)
      • Maillots (minimaal 4) Baby’s trappen sokjes altijd uit, daarom zijn maillots onder een broekje een echte aanrader. Ook als je een jongen krijgt. Wil je toch ook sokjes, dan lijken de sokjes van Bambino (Kruidvat) de enige die niet zo snel uit worden getrapt.
      • Jasje of vestje, voor als je naar buiten gaat.

Dit klinkt natuurlijk allemaal wel erg weinig…maar dit is eerlijk gezegd het enige dat ECHT noodzakelijk is om in huis te hebben voordat de baby wordt geboren. Alle andere zaken als kinderwagen, box, flesje, spenen, etc  heb je allemaal nog niet nodig maar mag je natuurlijk wel alvast aanschaffen als je dat wilt.

  1. Koop je meerdere spullen tegelijkertijd in een winkel, dan is het niet vreemd om korting te vragen. Veel Nederlanders zijn dat niet gewend, maar het is echt niet ongebruikelijk!
  2. Koop een cord ring en geeft deze aan ons of de arts in het ziekenhuis tijdens de bevalling. Dit is een speciaal elastiekje dat de grote harde navelklem vervangt. Standaard word in ziekenhuizen nog de nvelklem gebruikt. Deze zit totdat de navelstreng eraf valt (vaak 7-10 dagen na de bevalling) op de buik van de baby. Dit harde plastic ding is vele halen onplezieriger dan het kleine elastiekje en net zo veilig. (Je kan ze bij ons of online kopen)
  3. Koop een klein opschrijfboekje! Schrijf hier in welke cadeaus je van wie je hebt gekregen. Ik dacht serieus dat ik wel ging onthouden wie wat had gegeven. Maar in een kraamweek heb je een alles-behalve krachtig brein. En mensen vragen vaak wat je van hun cadeau vond, en het is dan erg fijn om te weten wat zij hebben gegeven. Het verwijt dat je niet attent hebt gereageerd op het cadeau van je schoonmoeder kan een gemiddelde vrouw in de kraamweek behoorlijk van haar stuk brengen.
  • Wat adviseren we NIET te kopen:
    • Een sterilisator. Dit is een bak waarmee je flesjes, speentje etc kan steriliseren. Het blijkt uit onderzoek dat steriliseren helemaal niet nodig is. Goed schoonmaken met heet water en zeep is veel effectiever, en mocht je toch iets willen uitkopen volstaat een grote pan met komend water, of gewoon mee in de afwasmachine!
    • Een flessenwarmer. Absoluut nog nooit gebruikt door iemand van ons. Een on-dingop je aanrecht!
    • Een borstkolf. Er zijn vele soorten en maten borstkolven. Het type borstkolf dat je nodig hebt is afhankelijk van het moment waarop je gaat kolven. In de eerste week heb je een heel ander type nodig dan als je na een paar maanden gaat werken. Als je in de eerste week zou moeten starten met kolven kan je (ook in het weekend) een kolf-machine huren (wij geven je dan de adressen). De machine huur je voor een paar euro per week, en het deel dat je borsten raakt schaf je eenmalig aan (kost < €40,-)
    • Molton of flanellen luiers. Dit zijn zachte doeken die je in een bedje kan leggen om vocht te absorberen. Maar met de huidige pampers is dit niet echt nodig. Geen van ons heeft deze doeken ooit gebruikt.
    • Op sommige uitzetlijstjes staan deze nog vermeld. Het zijn katoenen doekjes die je om een navelstreng zou kunnen doen. Ook deze…nooit gebruikt of bij iemand gebruikt zien worden.

(PS we worden –helaas- niet gesponsord, dus verdienen niets aan deze aanraders.)