Vraag de Expert

Wat doet een bekken oefentherapeut? 

Naam: Fabiana Di Mango
Woonplaats: Amsterdam
Ik doe dit werk sinds: 2007 geef ik zwangerschapscursussen, eerst op Ijburg en nu in Amsterdam oost. Sinds 2017 ben ik geregistreerd bekken oefentherapeut en sinds 2020 heb ik een maatschap samen met Esther Verloop.
Website: www.oosterparkpraktijk.nl

Passie voor je vak

Wat doet een bekken oefentherapeut?

Bij een bekkenoefentherapeut kan je terecht voor verschillende klachten, zoals bekken gerelateerde klachten rondom zwangerschap en bevalling. Dat kan zijn pijn in de onderrug, heup, schaambot, stuitje en moeite hebben met zitten, lopen, staan, liggen. Maar ook voor bekkenbodemproblematiek kan je bij ons terecht zoals oa. urine incontinentie, pijn bij vrijen, verzakking, terugkerende blaasontstekingen en/of obstipatie.


Waarom zou ik naar een bekken oefentherapeut gaan:

Tijdens de zwangerschap verandert je lichaam. Door bij beginnende klachten langst de bekken oefentherapeut kan je erger voorkomen en klachten verminderen. Hierdoor heb je een actievere zwangerschap. De bekken oefentherapeut leert je hoe je je bekken kan ondersteunen door meer inzicht te geven in houdingen en je oefeningen te geven die je draagkracht versterken. Ook bij klachten na een bevalling is het goed om te langs te gaan. Bij pijn, ongemak,  incontinentie of diastase klachten krijg je bij ons de behandeling en de oefeningen om zelf aan de slag te gaan.


Wat is het grootste misverstand over je werk?

Wij zijn geen fysiotherapeuten maar bekken oefentherapeuten. Wij zijn gespecialiseerd in houding en beweging in het algemeen en in het bijzonder is het grootste verschil met de bekkenfysiotherapeuten dat wij niet inwendig werken, maar uitwendig.


Kost dit geld?

Ben je aanvullend verzekerd, dan declareren wij de behandelingen rechtstreeks bij de zorgverzekeraar. Is je pakket op of ben je slechts basis verzekerd dan kost het geld. Ca 50 euro per behandeling.


Wat ik graag nog wil vertellen...

Blijf actief maar pas je aan aan je veranderde lichaam. Probeer ook na de bevallling tijd in te plannen voor je herstel door te sporten en of oefeningen te doen. Weet dat ook mannen terecht bij de bekken oefentherapeut met klachten aan perineum, stuitklachten etc.

TIP

We geven iedere maand zwangerschapscursus volgens de methode Mensendieck. Dit zijn actieve lessen ter voorbereiding op de bevalling in een klein groepje. Check onze website voor meer info/ data.

www.oosterparkpraktijk.nl