Witsenkade
Verloskundigen.

Echo’s.

Als je zwanger bent krijg je meerdere echo’s aangeboden. Op deze manier kunnen we het kind in je buik bekijken. We kunnen de vorm, ligging en zelfs de organen duidelijk zien. Het beeld zal te zien zijn op een tv of geprojecteerd worden op een scherm. Ook krijg je altijd een foto mee. Het is ook mogelijkheid om foto’s op te slaan op een UBS-stick. Een echo is niet schadelijk voor de zwangerschap.

De meeste echo’s worden gemaakt in onze eigen praktijk. Zoals vitaliteit echo’s (7-10 weken) en termijnecho’s (9-12 weken). Ook groeiecho’s en liggingsecho’s kunnen we op onze eigen praktijk maken. Specialistische echo’s (combinatietest en 20-weken echo) worden gemaakt in het ons eigen echocentrum Echopunt. Dit is een samenwerkingsverband tussen 7 verloskundige praktijken en het OLVG. Door deze samenwerking en concentratie van de zorg, zijn de echoscopisten zo ervaren en bekwaam dat wordt voldaan aan de hoogste eisen die wordt gesteld aan een echoscopist. Mocht het voorkomen dat er (op korte termijn) geen plek is in ons eigen echocentrum dan zullen wij je verwijzen naar een ander echocentrum in Amsterdam.

Inwendige echo

Bij echo’s voor 10 weken wordt vaak een inwendige echo gemaakt, omdat er op deze manier weinig weefsel tussen de echo en de baby zit geeft dit vaak de meest scherpe beelden en foto’s bij een jonge zwangerschap. Ook in een latere periode kan er toch besloten worden om over te gaan op een inwendige echo indien de uitwendige echo geen goede beeldkwaliteit geeft. Bij dit onderzoek zal de echoscopist, terwijl je op een onderzoeksbank ligt, een lang en 1,5 cm dik staafje in je vagina inbrengen, ongeveer zo diep als een tampon wordt ingebracht. Een volle blaas kan bij en inwendige echo in de weg zitten, dus ben je minder dan 10 weken zwanger ga dan even naar de wc voordat je de echo krijgt. Een inwendige echo is niet pijnlijk.

Uitwendige echo

Terwijl je op een onderzoeksbank ligt zal de echoscopist gel op je buik smeren en met een probe over je buik bewegen, en daarmee in de baarmoeder kijken. Voor een echo via de buik is het handig als je blaas iets gevuld is. De volle blaas tilt de baarmoeder wat omhoog waardoor het kindje wat beter te zien is, kom dus met een iets gevulde blaas naar de echo. Een uitwendige echo is niet pijnlijk.

Termijn echo

De eerste echo zal plaatsvinden als je ongeveer 10 weken zwanger bent. Tijdens deze echo kun je het hartje van de baby zien kloppen en zal de baby worden opgemeten. Door deze meting kan heel nauwkeurig worden bepaald hoe ver je precies zwanger bent en wat je uitgerekende datum zal zijn, daarom wordt het een‘termijn echo’ genoemd. Als de echoscopist een goed ontwikkelde foetus en een kloppend hartje ziet, dan weten we dat de kans op een miskraam erg daalt. De kans op een miskraam voor een echo is 10%, na een goede echo nog maar 1-3% (afhankelijk van de zwangerschapsduur). Deze echo wordt je standaard aangeboden maar is niet verplicht.

Deze echo wordt vergoed door je verzekering.

Groeiecho

Als bij het uitwendig onderzoek blijkt dat je kindje te snel of te langzaam groeit, of hier twijfel over bestaat zal een echo worden gemaakt. Ook als je vorige kindje bij de geboorte groter of kleiner was dan gemiddeld zal een groeiecho worden gemaakt. Tijdens deze echo zal de baby worden gemeten en gekeken worden of er een reden kan worden gezien voor de eventueel snelle/trage groei. Ook zal altijd de hoeveelheid vruchtwater worden beoordeeld.

Deze echo wordt vergoed door je verzekering.

Placenta localisatie

De plek van de placenta (ook wel moederkoek genoemd) is niet van groot belang, zolang deze maar niet in de buurt van de uitgang ligt. Mocht tijdens de 20-weken echo blijken dat dit wel het geval is, dan zal er rond 30 weken nogmaals een echo worden gemaakt om de exacte locatie te beoordelen. Hiervoor kan zowel een inwendige als een uitwendige echo worden gebruikt.

Deze echo wordt vergoed door je verzekering.

Combinatietest

Met de combinatietest kan vroeg in de zwangerschap worden onderzocht of er een verhoogde kans is dat een kind Downsyndroom heeft. De echo is een onderdeel van de combinatietest en wordt gemaakt in de periode van 11 tot 14 weken zwangerschap. Deze echo wordt je aangeboden maar is niet verplicht.

Deze echo wordt niet vergoed door je verzekering.

Vruchtwater echo

Als bij het uitwendig onderzoek blijkt dat er te veel of te weinig vruchtwater in je baarmoeder zit, zal een echo worden gemaakt. Tijdens deze echo zal ook altijd de groei van de baby worden beoordeeld.

Deze echo wordt vergoed door je verzekering.

Liggings echo

Als je kindje bij 36 weken niet met zijn hoofdje naar beneden ligt zal een liggingsecho worden gemaakt. Tijdens deze echo zal worden gekeken hoe de baby precies ligt en of er een reden is waarom het kindje afwijkend ligt. Ook zal altijd de hoeveelheid vruchtwater en de groei van de baby worden bepaald.

Deze echo wordt vergoed door je verzekering.

20-weken echo

De 20-weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek genoemd. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. De echo wordt gemaakt in de periode van 18 tot 23 weken zwangerschap. Deze echo wordt je aangeboden maar is niet verplicht.

Deze echo wordt vergoed door je verzekering.

Overige redenen

Er kunnen ook andere redenen zijn voor ons om een echo te laten maken. Enkele voorbeelden zijn: Als een vrouw een vleesboom in haar baarmoeder heeft, op haar buik is gevallen of iets in haar buik heeft gekregen, iemand onverklaarde buikpijn heeft, etc.

Deze echo wordt vergoed door je verzekering.

Pret–echo

Je kunt ook nog een echo laten maken zonder medische aanleiding. Dit wordt een pret–echo genoemd. Er zijn 2D, 3D en 4D echo’s. Het leuke hiervan is dat de echoscopist ook de tijd heeft om op een begrijpelijke manier uit te leggen wat er te zien is. Je kunt dit meestal ook laten vastleggen op USB, CD of DVD, om het thuis nogmaals rustig te kunnen bekijken.

Deze echo wordt niet vergoed door je verzekering.