Roken

Bijna iedereen weet dat roken ongezond is. Maar niet iedereen weet dat het ongeboren kindje er ook last van heeft. Het krijgt tijdens de zwangerschap via de navelstreng voedingsstoffen en zuurstof. Als je rookt, komen ook de schadelijke stoffen van sigaretten via de navelstreng in het bloed van je kindje. Hierdoor krijgt het minder zuurstof, waardoor je kindje minder groeit en zwakker is.

Roken is gevaarlijker dan stress

Roken tijdens de zwangerschap is schadelijker dan de stress die je krijgt als je stopt met roken. Als je stopt met roken, heb je maar een tijdje stress. Rook je, dan heb je de hele tijd stress in je lichaam. Als je een sigaret op hebt, heeft je lichaam meteen daarna weer behoefte aan een nieuwe sigaret. De stress die je lichaam dan heeft, is pas weg als je een nieuwe sigaret opsteekt.

Het is altijd goed om te stoppen met roken, ook als je al zwanger bent

Als je helemaal stopt met roken, gaan de stoffen zoals nicotine snel uit je lichaam. Je kindje heeft dan meteen geen last meer van deze schadelijke stoffen. En je kindje krijgt meer zuurstof, omdat het geen koolmonoxide meer in het bloed heeft.

Stoppen in het begin van de zwangerschap is het beste. In de eerste 12 weken worden de organen aangemaakt. Stop je in de eerste helft van de zwangerschap, dan is dit goed voor de groei van je kindje. Je kindje groeit dan hetzelfde als kindjes van zwangere vrouwen die niet roken. Stoppen is dus altijd beter voor je kindje, hoe kort of hoe lang je ook tijdens de zwangerschap hebt gerookt.

Wat zijn de gevaren voor je kindje?

Roken tijdens je zwangerschap is gevaarlijk voor je kindje. Veel vrouwen weten dat je een kleiner kindje kunt krijgen als je rookt tijdens je zwangerschap. Maar dat is niet alles. Hieronder staan de belangrijkste risico’s:

  • Hazenlip en klompvoetjes. Rook je in de eerste drie maanden van je zwangerschap? Dan is de kans iets groter dat de mond of voetjes van je kindje niet normaal groeien. Je kindje kan een hazenlip of klompvoetjes krijgen.
  • Organen ontwikkelen zich misschien minder goed. Als je rookt, komen er giftige stoffen bij je kindje terecht. Deze giftige stoffen zijn niet goed voor de ontwikkeling van belangrijke organen
  • Een grotere kans op een miskraam. Vroege miskramen komen vaak voor. Dat is een miskraam in de eerste twee tot vier maanden van de zwangerschap. Van de 10 vrouwen die zwanger zijn, krijgt gemiddeld 1 vrouw een vroege miskraam. Vrouwen die roken, hebben een grotere kans om een miskraam te krijgen. Ongeveer 1,5 tot 3 vrouwen van de 10 vrouwen die roken krijgen een miskraam.
  • Een grotere kans dat je kindje te vroeg wordt geboren. Vrouwen die roken hebben 20% meer kans op een kindje dat te vroeg wordt geboren. De risico’s van een te vroeg geboren kindje zijn: Problemen met de voeding; de longen zijn nog niet helemaal ontwikkeld; het kindje heeft een grotere kans op infectie; het kindje kan een hersenbeschadiging krijgen.
  • Lager geboortegewicht. Als je rookt, heb je meer kans dat je kindje een laag geboortegewicht heeft. Dat betekent dat het kindje te weinig voeding heeft gekregen. Het kindje is daardoor zwakker. Dit kan problemen geven bij de bevalling. Kindjes van vrouwen die roken zijn gemiddeld 200 gram lichter dan kindjes van vrouwen die niet roken.
  • Loslating van de placenta (moederkoek). De placenta laat normaal gesproken pas los van de baarmoeder, nadat de baby is geboren is. Dit kan ook al tijdens de zwangerschap gebeuren. Hierdoor krijgt de baby geen zuurstof meer. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op een placenta loslating.

Roken mensen in je omgeving? Ook dat merkt je kindje!

Rookt je partner, of ben je vaak in een ruimte waar mensen roken? Ook dat is niet goed voor je kindje. Vraag daarom mensen om niet te roken als jij in de buurt bent. De meeste mensen vinden het helemaal niet erg als je dat vraagt en gaan graag ergens anders staan met hun sigaret.

Stoppen met roken is niet makkelijk.
We weten dit en zullen jou en je partner hier bij helpen!

Meer info

Kijk voor meer informatie over stoppen met roken tijdens de zwangerschap op www.rokeninfo.nl.