Borst- of flesvoeding

Als je verloskundige geven we je complete informatie over de voor- en nadelen van borst-/flesvoeding. Daarna bepalen jullie welke voeding de voorkeur heeft. We helpen jullie beide vormen van voeding.

Uit onderzoek is gebleken dat borstvoeding de beste voeding is voor een pasgeborene, met name omdat dit veel afveerstoffen bevat. Maar, dit maakt flesvoeding absoluut geen slechte voeding.

Borstvoeding

Moedermelk is de beste voeding voor een baby omdat het antistoffen bevat die het immuunsysteem van je baby stimuleren, en daarmee beschermt tegen infecties. Ook hebben kinderen die borstvoeding krijgen minder vaak last van allergieën en hebben ze veelal een hogere weerstand. Daarnaast is borstvoeding afgestemd op de ontwikkeling van je baby. De samenstelling van borstvoeding zal daardoor meegroeien met de behoeftes van de baby.

Borstvoeding geven moeten jij en de baby leren. Het is een natuurlijk iets, maar gaat niet automatisch. Wij én de kraamzorg zullen je daarom helpen bij het aanleggen en je veel informatie en tips geven. Om de borstvoeding goed op gang te brengen zullen wij er altijd naar streven om de baby binnen een uur na de bevalling aan de borst te leggen. Dit zorgt er namelijk voor dat er veel prolactine vrijkomt. Prolactine is een hormoon wat de aanmaak van de melk stimuleert. Rust en veel oefenen is ook belangrijk voor het goed slagen van de borstvoeding, daarom adviseren wij je om de eerste dagen na de bevalling niet te veel bezoek uit te nodigen, zodat je voldoende tijd hebt om de baby rustig aan de borst te leggen.

Het helpt erg als je voor het starten met borstvoeding al wat kennis hebt over de verschillende manieren van aanleggen en het mechanisme achter de borstvoeding. Daarom krijg je van ons tijdens de zwangerschap de ‘GroeiGids Borstvoeding’. Hierin staat veel informatie die je kan helpen voorbereiden op het geven van borstvoeding en kan dienen als naslagwerk. Daarnaast adviseren we je op te geven voor een (online) borstvoedingsinformatie bijeenkomst.

Flesvoeding

Koop voor een pasgeboren baby altijd zuigelingenvoeding nummer 1. Nummer 2 en 3 zijn voor oudere kinderen en ongeschikt voor een pasgeboren baby. Er zijn vele merken flesvoeding te koop, zij verschillen qua prijs en toevoegingen. Er is geen merk dat wij adviseren, alle kunstvoeding in Nederland voldoet aan de standaard eisen. Verander niet te vaak van merk omdat baby’s daar soms last van hebben. Gebruik altijd de verhoudingen die staan aangegeven op de verpakking. Verdun de voeding nooit met extra water tenzij je dit is aangeraden door ons of het consultatiebureau!

Flessen

Er zijn vele soorten flessen. Het verschilt erg per baby welke fles het beste is. Een hongerige of sneldrinkende baby zal een andere fles en speen nodig hebben dan een langzame drinker. Koop daarom niet meteen veel flessen tegelijk totdat je weet welke fles–speen–combinatie goed bevalt. Koop voor de eerste week 2 verschillende flessen en spenen en ontdek welke het beste bij jullie kindje past. Let erop: koop altijd een speen voor een pasgeborene voor de eerste weken!

Het is belangrijk dat je flessen altijd hygienisch klaarmaakt:

  • Was je handen voordat je voeding klaarmaakt.
  • Was de flesjes altijd met heet water en afwasmiddel en droog ze daarna af met een schone theedoek. Sommige flesjes kunnen ook in de afwasmachine.
  • Steriliseer de flesjes en spenen voordat je voor de eerste keer gebruikt. (Dit doe je door alle onderdelen 5 minuten in kokend water te leggen.) Steriliseer ze daarna minimaal 1× per week en dagelijks als je kindje te vroeg geboren is of door een andere reden een lage weerstand heeft.
  • Bewaar flesjes en spenen in een schone afgesloten bak.

Lactatiekundige

Gelukkig verloopt borstvoeding geven vaak zonder problemen. Maar als het aanleggen van de baby moeilijk gaat, er problemen zijn met de melkproductie of kolven niet lukt kun je de hulp inroepen van een lactatiekundige. Lactatiekundigen geven professionele begeleiding bij het geven van borstvoeding, als onze hulp en die van de kraamzorg niet meer voldoende is. Een lactatiekundige werkt zelfstandig en je hebt geen verwijzing nodig. Na een telefoontje kun je meestal binnen 2 dagen een afspraak krijgen als dat nodig is!

Soms is het verstandig al tijdens de zwangerschap een afspraak te maken met een lactatiekundige om een plan te maken voor de borstvoedingsperiode. Bijvoorbeeld als je een tweeling verwacht, je ooit een borstoperatie hebt ondergaan, het voeden bij een vorig kindje niet goed is verlopen of je veel vragen hebt.

Steeds meer verzekeraars vergoeden de hulp van een lactatiekundige.

Een kolf huren

Het is niet nodig om alvast een kolf te huren. Veel vrouwen hebben namelijk helamaal geen kolf nodig in het kraambed en als het wel nodig is kan een huur–kolf altijd binnen 24 uur worden geregeld. Wij hebben de adressen waar dit kan.

Stoppen met borstvoeding

Als je geen borstvoeding kan (of wil) geven kan het wel zijn dat je borsten voeding gaan aanmaken na de bevalling. Om de aanmaak hiervan zoveel mogelijk te beperken een aantal adviezen:

  • Draag de eerste week een strakke BH die niet knelt, ook ‘s nachts.
  • Houd je borsten tijdens het douchen zo kort mogelijk onder de warme straal.
  • Koel je borsten eventueel met koude kompressen.
  • Ga de melk niet uit je borsten kolven, omdat dit de productie alleen maar zal stimuleren.
  • Blijf normaal drinken. Minder drinken vermindert niet de aanmaak van borstvoeding!
  • Er zijn medicijnen die de aanmaak van borstvoeding remmen. De effectiviteit van deze medicijnen staat niet vast maar kunnen wel hevige bijwerkingen hebben. Daarom wordt dit pas voorgeschreven als bovenstaande acties niet voldoende effect hebben.
  • Het is niet bewezen, maar het gebruik van salie (salie-thee of tinctuur) of het homeopatische middel phytolacca zou de productie van borstvoeding ook kunnen verminderen.