Vraag de Expert

Wat doet een seksuoloog? 

Naam: Marieke Plies
Woonplaats: Abcoude
Ik doe dit werk sinds: 2020
Website: www.seksuoloogamsterdam.nl

Passie voor je vak

Wat doet een Seksuoloog?

Een seksuoloog is meestal een psycholoog, een arts (zoals ik) of een maatschappelijk werker, die gespecialiseerd is in seksuele problemen. Een seksuoloog helpt dus bij seksuele problemen.
Tijdens het eerste gesprek bekijk ik samen met jou (en evt je partner) wat er precies aan de hand is en wat je anders wilt. Daarna bekijken jullie samen hoe je het beste tot veranderingen kunt komen. Vaak bestaat de behandeling uit gesprekken tussen jou en de seksuoloog. Meestal is je partner er bij, maar zonder partner kan ook. Soms geeft de seksuoloog oefeningen of opdrachten mee voor thuis, dit hangt af van het probleem.Een seksuoloog kan ook lichamelijk onderzoek doen en medicijnen voorschrijven.

De seksuoloog kan je helpen met allerlei seksuele problemen. Bijvoorbeeld problemen hebt met klaarkomen, pijn bij het vrijen voelt of geen zin meer hebt om te vrijen. 

Het is niet eng, maar het kan wel spannend zijn om naar een seksuoloog te gaan. De kans is namelijk groot dat je dat nog niet eerder hebt gedaan. Het kan erg fijn zijn om je verhaal te vertellen en problemen op te lossen.


Waarom zou ik naar een seksuoloog gaan?

Uit bevolkingsstudies blijkt dat bijna iedereen wel eens een probleem ervaart met seks. Ongeveer 9 van de 10 mensen geven in dergelijke studies aan wel eens geen zin te hebben om te vrijen, of niet goed opgewonden worden, moeilijk een orgasme bereiken of juist te snel klaarkomen, pijn ervaren bij gemeenschap of helemaal geen gemeenschap kunnen hebben. 

Als je problemen ervaart met seksualiteit. Of het nu gaat om een nieuwe klacht of klachten die al lange tijd bestaan, het is nooit te laat om met een seksuoloog te bespreken en te onderzoeken wat mogelijk is. 

Seksuele problemen vragen soms om een multidisciplinaire samenwerking. Ik sta in contact met onder andere gynaecologen en bekkenfysio' s die affiniteit hebben met het thema seksualiteit.


Wat is het grootste misverstand over je werk?

Veel mensen denken dat seksualiteit iets is dat automatisch en vanzelfsprekend soepel en pijnloos moet verlopen. Maar problemen ten aanzien is iets veel voorkomends en iets van alle tijden. 


Kost dit geld?

Ja. De kosten per sessie starten bij 100 euro. Een standaard individueel gesprek duurt 45 minuten. Avonden zijn een optie. Na 17.00 uur is het tarief 120 euro per gesprek van 45 minuten. Verlengen van tijd is mogelijk op aanvraag.
De eerste intake van 45 minuten is kosteloos.

Seksuologie valt volledig onder eigen kosten. 


Wat ik graag nog wil vertellen...

Omdat seksuele problemen vaak met schuldgevoel en schaamte gepaard gaan en mensen lang aarzelen om hulp te zoeken. Maar voel je vrij om te bellen of mailen met je klachten zodat we samen kunnen onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Ik help je graag!