Vitaminens tijdens zwangerschap

Alles over vitamines tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent wil je extra goed voor jezelf en je baby zorgen. Het is verstandig om zo gezond mogelijk te leven en hierbij dus te letten op je voeding, genoeg slaap en voldoende beweging. Qua voeding is het belangrijk dat je gevarieerd eet en verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Als aanvulling op je gezonde levensstijl kunnen vitaminen tijdens je zwangerschap een mooie boost geven. We vertellen je welke vitamines je nodig hebt en waarom.

Foliumzuur en zwangerschap

Het is waarschijnlijk één van de meest bekende aanvullende zwangerschapsvitamines. Foliumzuur wordt aangeraden om te slikken vanaf 4 weken vóór de bevruchting tot 10 weken erna. Een specifiek supplement voor het eerste trimester van je zwangerschap. Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de groei van je kindje. Ook verkleint het de kans op enkele aangeboren afwijkingen – zoals bijvoorbeeld een open ruggetje. En hoeveel foliumzuur per dag? In dit eerste trimester slik je elke dag 400 microgram foliumzuur. Je vindt het vooral in groene groenten (broccoli, spinazie, spruitjes), fruit en volkorenproducten.

Vitamine D slikken vanaf de derde maand

In de derde maand van je zwangerschap, tegen het tweede trimester aan, heeft je lichaam meer behoefte aan vitamine D. Deze vitamine zorgt voor de aanmaak van sterke botten en een stevig skelet. Echt de basis van je baby! Het kan zijn dat je vitamine D tekort hebt als je zwanger bent. De hoeveelheid is ook echt te groot om uit voeding te halen (bijvoorbeeld uit vette vis). Door een extra supplement van 10 microgram te nemen tijdens de hele zwangerschap, zit je goed.

Vitamine C en je zwangerschap

Misschien wel de allerbekendste vitamine in het rijtje. Of je nu zwanger bent of niet: vitamine C helpt je om een goede weerstand te behouden. Ook neemt je lichaam meer ijzer op wanneer je genoeg vitamine C slikt. Tijdens je zwangerschap is dit enorm belangrijk voor je baby. Vitamine C vind je vooral in citrusvruchten zoals sinaasappel, aardbeien, kiwi’s en groenten.

Vitamine A: nodig, maar beperkt

Vitamine A draagt bij aan jouw eigen weerstand, een goede huid en het ijzergehalte in je bloed. Let wel op bij het innemen van vitamine A: je wilt er niet teveel van binnenkrijgen. Het kan namelijk ook schadelijk zijn voor je baby. Bij een normaal eetpatroon hoef je je echter geen zorgen te maken over een tekort aan vitamine A. Bijslikken is dus vaak niet nodig. Je haalt het bijvoorbeeld uit halvarine, felgekleurde groenten, fruit, zuivel en vis.

Visolie tijdens je zwangerschap

Dan heb je nog visolie tabletten of ook wel omega-3 wat wordt aangeraden tijdens de zwangerschap. Door visolie in te nemen gedurende de hele zwangerschap en erna, stimuleer je de ontwikkeling van de hersenen en het netvlies van je kindje. Ook raden we aan om tijdens het eventueel geven van borstvoeding ook nog visolie tabletten te nemen – mocht je niet van vis houden! Als je vis wel lekker vindt, eet dan minimaal één keer in de week vette vis. Dit staat gelijk aan de capsules die je bijvoorbeeld vindt bij Davitamon. Hierin vind je ook stoffen zoals jodium en calcium

Welke vitamines mag je niet slikken tijdens je zwangerschap?

Zoals we hierboven al noemden, is het belangrijk om op de dosis van vitamine A te letten. Hiervan moet je niet teveel binnenkrijgen omdat een teveel schadelijk kan zijn voor je baby. Vitamine A zit echter in veel dagelijkse producten en hoef je eigenlijk niet bij te slikken. Verder hoef je je geen zorgen te maken over de andere vitamines uit dit rijtje of specifieke vitamines die je voor jezelf slikt. Twijfel je over dit laatste? Neem dan gewoon contact met ons op! Daarbij is het belangrijk te weten dat zwangerschapsvitamines in tabletvorm altijd extra zijn en het niet nodig is om de voorgeschreven dosis te overschrijden. Je neemt het als aanvulling op je eigen voedingspatroon.

Vragen of twijfels over zwangerschapsvitamines?

Bij Witsenkade Verloskundigen staan we je altijd bij om te helpen met vragen en twijfels rondom je zwangerschap. Of dit nu om vitaminetabletten gaat of een specifiek zwangerschapskwaaltje. Neem contact met ons op en wij bieden je advies en een luisterend oor.