Wat adviseren we NIET te kopen.

Er zijn zoveel dingen die je worden aangesmeerd als je zwanger bent. Onderstaande spullen hoef je niet te kopen in je zwangerschap!

 • Een sterilisator.
  Dit is een bak waarmee je flesjes, speentje etc kan steriliseren. Het blijkt uit onderzoek dat steriliseren helemaal niet nodig is. Goed schoonmaken met heet water en zeep is veel effectiever, en mocht je toch iets willen uitkopen volstaat een grote pan met komend water, of gewoon mee in de afwasmachine!
 • Een flessenwarmer.
  Absoluut nog nooit gebruikt door iemand van ons. Een on-ding op je aanrecht!
 • Een borstkolf.
  Er zijn vele soorten en maten borstkolven. Het type borstkolf dat je nodig hebt is afhankelijk van het moment waarop je gaat kolven. In de eerste week heb je een heel ander type nodig dan als je na een paar maanden gaat werken. Als je in de eerste week zou moeten starten met kolven kan je (ook in het weekend) een kolf-machine huren (wij geven je dan de adressen). De machine huur je voor een paar euro per week, en het deel dat je borsten raakt schaf je eenmalig aan (kost < €40,-)
 • Molton of flanellen luiers.
  Dit zijn zachte doeken die je in een bedje kan leggen om vocht te absorberen. Maar met de huidige pampers is dit niet echt nodig. Geen van ons heeft deze doeken ooit gebruikt.
 • Navelbandjes.
  Op sommige uitzetlijstjes staan deze nog vermeld. Het zijn katoenen doekjes die je om een navelstreng zou kunnen doen. Ook deze…nooit gebruikt of bij iemand gebruikt zien worden.

Natuurlijk staat het je vrij bovenstaande spullen aan te schaffen. En misschien vertel je ons straks dat jij het wel veel hebt gebruikt. Dan horen we het graag!