wasbare vs wegwerp luier

Wasbare luiers in de praktijk

Het krijgen van een kind is heel slecht voor het milieu. Elke dag wassen, vuilniszakken vol vieze luiers, noem maar op. Ik ben hier altijd erg gevoelig voor. Zo probeer ik al jaren vegetarisch te eten (wat nog steeds niet helemaal lukt), probeer afval te scheiden (mits er de juiste afvalbakken in de buurt zijn..) en ik vind van mijzelf dat ik moet fietsen/lopen wanneer het kan ipv de auto te pakken.

Toen ik zwanger werd, was ik dus ook erg gevoelig voor een vriendin die vroeg; “Ga jij geen wasbare luiers gebruiken?” Om eerlijk te zijn had ik hier nog nooit over nagedacht, maar vanaf dat moment begon mijn zoektocht. Ik begon -lang leve het internet- met uitgebreid onderzoek!

Zijn wasbare luiers beter voor het milieu?

Het eerste wat ik mij af vroeg, was of het nou echt  wel beter is voor het milieu. Met wasbare luiers moet je elke dag wassen wat veel water en energie verbruikt.  Weegt dit niet op tegen de berg met afval? Nee. Het blijkt dat ondanks elke dag een wasje draaien, de hoeveelheid afval van wegwerpluiers alsnog slechter is voor het milieu. (bron: milieucentraal)

Zijn wasbare luiers goedkoper?

Via Milieucentraal kwam ik om deze handige berekening, waarbij ze het verschil in de gehele luierperiode van de wasbare luier vs de wegwerpluier tegenover elkaar hebben gezet. Hieruit blijkt dat wasbare luiers een stuk goedkoper zijn dan wegwerp luiers!

Soort luierKosten (minimaal – maximaal)
Wasbare luier€830 (€490 – €1190)
Wegwerpluier€1310 (€680 – €1940)
Daarnaast kan je wasbare luiers ook bij een tweede kind gebruiken én blijkt het dat kinderen met wasbare luiers vaak eerder zindelijk zijn.

Welke type wasbare luier moet ik nemen?

Toen ik eenmaal overtuigd was dat ik wasbare luiers zou gaan aanschaffen, kwam de grote zoektocht. Want als je gaat kijken naar wasbare luiers zijn er heel veel soorten en maten. Voor welke ga je dan?  Je hebt wasbare luiers die meegroeien, vanaf geboorte tot dat je kind zindelijk is. Er zijn echter ook wasbare luiers per gewichtsklasse. Je hebt wasbare luiers waarbij je maar 1 luier hebt die je om moet doen en je hebt wasbare luiers waarbij je een soort ‘onderbroekje’ van stof hebt en een ‘overslagbroekje’ van plastic. Met printjes of zonder. Keuzestress alom!

Na wat rondvragen en snuffelen op het internet kwam ik er achter dat luiers die met je kind mee groeien en wasbare luiers die maar uit 1 stuk bestaan iets gevoeliger zijn voor lekken. Bij een pasgeboren baby misschien nog niet zo snel, maar bij een wat ouder kind soms wel.
Ik ben dus gegaan voor de wasbare luier die in verschillende maten verkrijgbaar is en bestaat uit twee delen.

Hoe goed werken wasbare luiers?

Inmiddels is mijn kindje 2 maanden oud. De eerste 2 weken heb ik nog wegwerpluiers gebruikt, aangezien daar zo’n handige streep op zit die verkleurt bij aanraking met urine. Zeker de eerste weken kan je kleine plasjes van je kind anders missen in een wasbare luier en het is wel heel belangrijk om te weten of je kind goed plast. Na die eerste twee weken ben ik gestart met wasbare luiers.

Over het algemeen best ik best tevreden met mijn wasbare luiers; ze doen hun werk en hebben minder impact op het milieu dan de wegwerpvariant.
Toch hebben deze ook voordelen.

De belangrijkste nadelen van de wasbare luiers, die ik graag van te voren had willen weten:

  1. Wasbare luiers absorberen minder goed
    Het katoen van de luier absorbeert minder goed dan wegwerpluiers. Daardoor wordt de luier groter en voelt deze natter en zwaarder aan. De luier lekt ook eerder door, waardoor je je baby veel vaker moet verschonen.
  2. Baby’s moeten in de foetushouding kunnen
    Baby’s moeten met hun beentjes terug in foetushouding kunnen. Dit is belangrijk voor de heupontwikkeling. Lukt dit met een grote luier niet, dan kan je beter even wachten.
  3. Je kind krijgt een mega-kont!
    De kont van je kind wordt met wasbare luiers verdrievoudigd, zowel door de dikke luier als door de minder absorberende werking van het materiaal. Dag lieve kleine billetjes!

Over het algemeen ben ik heel tevreden met de wasbare luier, het kost wat extra werk maar mijn geweten is schoon. Tot zover mijn ervaring, ik ben benieuwd of anderen hier ook ervaring mee hebben. Laat het weten!