Houdingen van bevallingen

5 manieren om te bevallen

Wanneer we vertellen dat je mag gaan persen, zijn er verschillende houdingen waarin je dit kunt gaan doen. De houding die je aanneemt tijdens het persen, is diegene waar jij je het prettigst bij voelt. De pershouding is dus heel persoonlijk en voor geen vrouw hetzelfde. 

Het is heel lastig om al in de zwangerschap te bedenken op welke manier je wil gaan persen. Dit is heel erg afhankelijk van de plek waar je je weeën voelt en het verloop van je baring. We gaan daarom tijdens de bevalling samen kijken wat voor jou het beste werkt. Wel is het goed om een idee te hebben welke houdingen allemaal mogelijk zijn: 

In bed bevallen

De meest bekende manier om te bevallen is in bed, omdat je dit vaak ik films ziet.  In bed kan je allemaal verschillende soorten houdingen aannemen en ben je dus erg vrij in je doen en laten. Je kan op je rug liggen, op je zij, half zittend op bed of op handen en knieën. Het voordeel van het liggen op bed is dat je tussen de weeën door makkelijk wat kan uitrusten. 

In bad bevallen

Tijdens de ontsluiting, maar ook tijdens het persen kan je in bad gaan zitten. Veel vrouwen voelen zich heel ontspannen als ze in warm water zitten. Het warme water kan de pijn verzachten, en je kan makkelijker bewegen. Door de ontspanning maakt je lichaam endorfine aan, wat een natuurlijke pijnstiller is die ervoor zorgt dat je de weeën beter kunt opvangen. Ook zorgt het warme water voor het versoepelen van je perineum (het stukje huid tussen je vagina en anus), waardoor de kans op uitscheuren iets kleiner is.
Ook voor je baby heeft het een voordeel. De baby heeft een natuurlijke overgang van het vertrouwde vruchtwater naar het warme badwater. 

Bevalbaden zijn aanwezig in de ziekenhuizen OLVG-oost; OLVG-west; Boven-IJ en Amstelveen. 
Thuis kan je in je eigen bad gaan, maar vaak zijn ‘thuis-baden’ niet geschikt vanwege ruimtegebrek om van houding te wisselen. Een bevallingsbad is een stuk plezieriger en is te huur, maar ook te koop. In ons adresboek kun je zien waar je ze kan huren.

Op de baarkruk bevallen

De baarkruk ziet eruit als een mix tussen een stoel en toilet. Het is de bedoeling dat je partner achter je zit en de leuning is. 

Wanneer je gaat bevallen op een baarkruk, krijg je hulp van de zwaartekracht bij het persen. Omdat je bekkenopening in deze houding groter wordt, verlopen bevallingen met baarkruk meestal sneller. Daarnaast is de druk in de baarmoeder groter in deze houding, waardoor de weeën krachtiger zijn. Hierdoor zal je vaak minder lang te hoeven persen dan bij een horizontale bevalling.

Staand bevallen

Tijdens het persen heb je in een staande houding veel bewegingsvrijheid. Zorg ervoor dat je je wel aan iets of iemand vast kunt houden om ergens aan te kunnen hangen of op te leunen wanneer dit nodig is.

Hurkend bevallen

Wanneer je goede bovenbeenspieren hebt, is hurkend bevallen ook een optie. Je zit dan gehurkt en je steunt jezelf met je armen op de bovenbenen van iemand die achter je zit. Deze steun kun je gebruiken om extra kracht te zetten tijdens het persen. 


Wil je meer informatie over de verschillende manieren om te bevallen? Wij helpen je graag. Neem contact met ons op of maak een afspraak.